Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

 

Nummer 4 2019 ute 1 oktober

Vi hälsar på ute på slätten utanför Enköping, hos Ida och Martin och deras trädgård fylld av perenner, sommarblommor och woodlandväxter. Och på ett koloniområde alldeles intill storstaden besöker vi Jan och Lars minst sagt fabulösa kolonilott. Full av växtglädje och inspiration. Lina Karna Kippel djupdyker i doftens betydelse för oss människor och för trädgårdslivet i synnerhet.

 

Hummelbo

Ida och Martins trädgård på slätten utanför Enköping är som en kanvas där de provar sig fram med idéer – för den egna trädgårdsverksamheten men inte minst för sitt eget, och barnens, höga nöjes skull.

Vilde violer

De kallar sig blomsterbönder och odlar ekologiska snittblommor åt både prinsessor och modehus. Följ med till Vilde Violer, den blomsterfarm som leder trenden i Danmark!

Doftminnen

Luktsinnet och dess påverkan är mycket mer ­omfattande och komplicerat än vi tidigare har trott. I trädgården väcker dofter minnen till liv och ger en djupare dimension. Och hösten är inget undantag!

Holktider

Bristen på naturliga håligheter där fåglar kan häcka blir allt större. Därför är holkar i trädgården välkomna. Men en del fågelarter föredrar en annorlunda design än de standardholkar vi hittar i butiken. Som göktytan, grå flugsnapparen, tornseglaren och trädkryparen. 

Nästa nummer av Trädgårdsliv kommer ut 24 mars 2020

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt premiuminnehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.

Premiuminnehåll

Premium content

Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.
Luktärtsvurm

Som doftande fjärilar landar de mitt i sommaren – och nu plötsligt vill alla ha luktärter. Beror det på Cecilia Wingård? På kort tid har hon blivit luktärternas kanske främsta ambassadör i Sverige.
Läs mer >

Text Lisa Ising / Foto Pernilla Bergdahl

Hovelsrud / Norge

På en sluttning ner mot sjön Mjøsa i Norge breder Hovelsruds trädgård ut sig. Här odlas frukt, bär, grönsaker och prydnadsväxter i ett gynnsamt klimat på bördig jord. Trädgård och landskap i förförisk förening. 
Läs mer >

Av Klas Kihlberg

Iris

Föreställningen kan börja. Irisens blomma har en makalös form som inte liknar någon annans. Sinnrikt konstruerad för att locka insekter har den både dörrmatta och vägvisare.
Läs mer >

Av Lina Karna Kippel

Anettes potager

Det började som platsbrist men numera mixar Anette Nilsson ätbart och blommande i en väldig potager – varje år efter ett nytt färgtema. Den här gången blev det mycket mörkrött och daggblå toner.
Läs mer >

Text Lisa Ising / Foto Monika Norrby

ØsterGRO

På taket av en före detta bilhall i Köpenhamn döljer sig Nordens första takjordbruk. På bara ett år har den grå, sterila betongen blivit grön och full av växtkraft.
Läs mer >

Av Klas Kihlberg

Tuktat och vilt

Sol och skugga. Hårt och mjukt. Christer Göranssons trädgård i skånska Vitaby är en sluten värld, uppbyggd av klippta häckar – och full av kontraster.
Läs mer >

Text Lisa Ising / Foto Gabriella Dahlman

Villandry

Nästintill galet men ändå så intagande. Trädgårdarna på Villandry är en fest för ögat, som smycken skapade av blommor, grönsaker och formklippta häckar. En renässansfantasi.
Läs mer >

Av Klas Kihlberg

Krusbär: Sötsurstickigt

Nu är tiden inne. Det är dags att återupptäcka krusbärets förträfflighet, smakrikedom och användningsområden.
Läs mer >

Av Lina Karna Kippel

Skogsträdgård

I en skogsbacke bland ek, tall och gran lät Marika sin egen nya trädgård växa fram utan penna och papper. En experimentverkstad där hon målat med växterna på plats.
Läs mer >

Av Klas Kihlberg

Här hittar du hela premiuminnehållet
Premium Content

Logga in och läs vår stora bank av reportage om trädgårdar och växter som har publicerats i Trädgårdsliv.
Log in and you can enjoy all the featured gardens and plants in Trädgårdsliv.
Great Dixter

När den egensinnige Christopher Lloyd anlitade trädgårdsmästaren Fergus Garrett inleddes ett dynamiskt samarbete på Great Dixter som pågick i femton år. Resultatet är ett expressivt men föränderligt mästerverk som fortsätter att inspirera trädgårdsentusiaster världen över.
Läs mer >

Av Klas Kihlberg

Frivola vivor

När gull- och jordvivor får växa sida vid sida uppstår korsningar som överraskar i färg och form. I Linas trädgård ges växterna utrymme att sprida sina frön som de behagar.
Läs mer >

Av Lina Karna Kippel

Supergröda: Baljväxter

Klimatsmarta, lättodlade och nyttiga. Baljväxterna är supergrödan som ska rädda världen och 2016 är deras år. Vi hängde på Philippe Hässlekvist i skördetid och han har massor av ärter och bönor att visa upp! 
Läs mer >

Text Lisa Ising / Foto Gabriella Dahlman

Morgongåvan Hildasholm

På Stengården i Leksand, omgiven av vita murar, valde familjen Munthe att leva sitt sommarliv. Den stora trädgården är ett stycke England förflyttat till Siljans strand. 
Läs mer >

Av Klas Kihlberg

Terrakotta från Impruneta

Det tar Riccardo Sanfilippo fem veckor att tillverka en kruka. Bit för bit växer krukans väggar fram under hans händer. På en dag hinner han med femton centimeter. Tillverkningen sker helt enligt gamla traditioner, så långt från löpande band och dussinvaror man kan komma. Här i hjärtat av Toscana har det tillverkats krukor sedan 1300-talet och inte mycket har förändrats sedan dess. 
Läs mer >

Text Monica ljungberg / Foto Arvi Kaaman och Monica ljungberg

Signes terrass

En grön tråd löper genom formgivaren Signe Persson-Melins liv – från barndomen, via samarbetet med Ulla Molin till den egna radhusträdgården i Malmö. Med små medel och svala färger skapar hon avskildhet och rum på den lilla ytan. Tillsammans med krukfavoriterna från en diger produktion. 
Läs mer >

Text Lisa Ising / Foto Pernilla Bergdahl

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.