Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

ØsterGRO

 

På taket av en före detta bilhall i Köpenhamn döljer sig Nordens första takjordbruk. På bara ett år har den grå, sterila betongen blivit grön och full av växtkraft.

 

Av Klas Kihlberg

 

 

Ovan/Above: En smal, lite obehaglig, spiraltrappa leder upp till taket. Väl uppe har man en helt makalös köksträdgård framför sig. Det ser så frodigt och välmående ut att det är svårt att tro man är mitt i stan. Ännu svårare att förstå att det bara är ett år sedan trädgården invigdes.

 

Det spektakulära och nydanande finns ofta närmare än man tror. Stadsodling, eller urban farming som många säger, är idag på var mans läppar och även om det hänt en hel del här hemma i Sverige är det ofta i städer som New York och Berlin som förebilderna hämtas. Så när jag en dag här i somras satt och scrollade bland bilder på Instagram och såg en makalöst fin takodling utgick jag från att det här måste vara i New York, kanske Brooklyn. Men det var närmare än så, i Köpenhamn, bara ett par mil från där jag befann mig just då. Det här måste jag bara se, så det var bara att sätta sig på tåget över bron.

Jag letar mig ut till Østerbro, i norra utkanterna av centrala Köpenhamn. Adressen jag fått leder mig till ett fitness center och det tar ett tag innan jag, med lite hjälp, hittar fram. Inne på gården är betongväggen ”taggad” med ØsterGROs logga och en smal spiraltrappa leder upp på -taket. Väl uppe har jag en helt makalös köksträdgård framför mig. Det ser så frodigt och välmående ut att det är svårt att tro man är mitt i stan. Ännu svårare att förstå att det bara är ett år sedan trädgården invigdes.

 

 

Ovan/Above: Frakthissens  maskinrum sticker upp som ett torn och där uppifrån får man en fin överblick över odlingarna på  ØsterGRO. I mitten växthuset där restaurangen Stedsans på ØsterGRO tar emot gäster från april till oktober. Längst bort till vänster syns hönshuset.

 

Jag träffar en av initiativtagarna, landskapsarkitekten Kristian Skaarup. Det är han och Sofie Brincker, även hon landskapsarkitekt, och trädgårdsmästarstuderande Livia Urban Swart Haaland, som står bakom ØsterGRO.

– Vi ville skapa Danmarks första stadsjordbruk, berättar Kristian, och vi hittade den perfekta platsen uppe på taket av vad som förut varit en bilhall.

Eftersom man ställt bilar här uppe hade taket extra bra bäring och dessutom fanns en stor industrihiss som tagit bilarna upp från gatan. Ett perfekt utgångsläge för den nya verksamheten.

– Vi lade ner ett halvår på att hitta finansiering och samarbetspartners. Och så självklart mer kunskap om urban odling. En viktigt förebild var Brooklyn Grange Farm i New York, där Livia arbetat som praktikant. Dessutom besökte vi Dakakker i Rotterdam.

 

 

Ovan/Above: Purjolök, blodröd amaranth och längst bort fröfänkål samsas med ätbara blommor som blåklint och ringblomma.

 

ØsterGRO är idag en förening med ett fyrtiotal medlemmar som sköter odlingarna och får ta del av skörden. Men det är alls ingen sluten verksamhet, trädgården är öppen för alla. Här hålls kurser och workshops om allt från ekologisk odling, urban farming till honungsslungning. Och så finns här en restaurang som har öppet från april till oktober.

110 ton jord skeppades upp via bilhissen, man byggde hönshus, förråd och satte upp bikupor. Ett stort växthus monterades där restaurangen kan ta emot gäster under tak. Men här odlas även tomater, chili och andra värmeälskande växter.

Våren 2014 var det så dags för invigning och på bara ett drygt år har en annars rätt grå och steril miljö omvandlats till en grön lunga mitt i stan. Den här delen av Köpenhamn, runt Sankt Kjelds Plads, längst ut på Østerbro, är utsedd till Köpenhamns klimatkvarter – en omfattande stadsdelsförnyelse där ØsterGRO har blivit en viktig del. Inte minst med sitt iögonfallande läge, som ger uppmärksamhet till hela projektet.

– För många är ØsterGRO den trädgård de inte själva har, förklarar Kristian. Ett andningshål och en plattform där man kan mötas i en gemensam passion och vision om en grönare framtid. En kulturell naturupplevelse mitt i stenstaden och en ”grön”  läroplats för alla åldrar. Högt ovanför Østerbro men i ögonhöjd med folket!

 

ØsterGRO ligger vid Sankt Kjelds Plads i stadsdelen Österbro i norra Köpenhamn. Det är del i ett större projekt, Köpenhamns Klimatkvarter.

facebook.com/farmengro

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.