Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Effortless: Malverleys

 

Som att det bara blev så. På engelska Malverleys har trädgårdsmästaren Mat Reese på bara nio år skapat en trädgård i naturalistisk stil. En engelsk blomsterträdgård som redan nu kan mäta sig med förebilderna Great Dixter, Sissinghurst och Hidcote.

 

Av Klas Kihlberg

 

 

Ovan: Den långa terrassen längs med huset är nog trädgårdens pièce de résistance. Som ett impressionistiskt mästerverk skimrar det i alla möjliga pastelltoner. Här får växterna fröså sig bäst de vill. Men sedan påbörjas en arbetsintensiv redigering med bestämd hand. Allt för att skapa en så naturlig känsla som möjligt. 

 

”Det kostar mycket att se så här billig ut”. Lite vanvördigt kanske, men Dolly Partons smått bevingade ord kommer upp i mitt huvud när jag besöker Malverleys. Inte för att det på något sätt är vulgärt, tvärtom – det ser bara sådär lätt och ledigt ut. ”Effortless” som engelsmännen säger. Och det är precis det som var tanken när denna trädgård började skapas för bara nio år sedan. Lätt, ledigt och samtidigt makalöst vackert! Men billigt, nej det kan det knappast ha varit.

Det är fascinerande att få besöka en privat trädgård där ägarna väljer att lägga så oerhört mycket pengar på trädgård – och då talar vi inte om swimming pool och tennisbanor (sådana finns här i och för sig också) utan om stora träd, buskar, häckar och en otrolig mängd perenner. Jag tror inte det är många i Sverige med mycket pengar som ens kommer på tanken att göra något liknande, att satsa så mycket på trädgårdskonst. För det är precis vad det är frågan om här.

 

 

Änglametspön (Dierama pulcherrimum) i olika rosa toner hänger ut över den långa terrasen. 

 

Malverleys är en herrgård i grevskapet Hampshire, tio-femton mil sydväst om London. Det här är engelsk landsbygd i sitt esse med böljande fält och skogsdungar genomkorsade av smala landsvägar som går som djupa diken mellan höga häckar. Huset är från 1870 och i stort sig likt sedan det byggdes. För tio år sedan tog de nuvarande ägarna över och de hade stora ambitioner för trädgården. De anställde ganska omgående Mat Reese, en trädgårdsmästare med både erfarenhet och höga ambitioner. Han är utbildad vid Kew Gardens i London och har bland annat jobbat i flera år på Great Dixter, tillsammans med Christopher Lloyd och Fergus Garrett.

– Första året gjordes inget med trädgården, berättar Mat som möter upp och visar runt i trädgården. Ägarna ville få tid att fundera på vad de ville med trädgården. Så jag tog med dem till flera olika trädgårdar för att hämta inspiration.

– Det var efter ett besök på Great Dixter som vi bestämde oss för att skapa en engelsk blomsterträdgård i Arts and Craftsstil. Men vi hämtade även mycket från klassiker som Sissinghurst, Hidcote och prins Charles Highgrove.

 

 

Ovan: Malverleys huvudbyggnad byggdes 1870 och är i stort sig lik sedan den byggdes. Längs hela sidan av huset löper en lång terrass och utanför den en djup rabatt. Huset blir som inbäddat i grönska och blom. 

 

Trädgården är storleksmässigt i paritet med de namnkunniga förebilderna. Fem hektar fördelade på flera olika trädgårdsrum avskärmade från varandra av stora idegranshäckar. Här finns en ”sval” trädgård, en ”het” och en ”vit” – var och en med sina egen färgskala.

– Det här med olika färgteman är egentligen något av ett avsteg från Great Dixter. Christopher Lloyd gillade inte alls att jobba på det sättet men jag och ägarna kände att det skulle passa bra här.

Malverleys rymmer även ett woodland, ängsmark, en magnifik dammträdgård och som sig bör en stor muromgärdad köksträdgård. Det är storslaget och intimt på en och samma gång och det känns som att trädgården borde ha femtio år på nacken. Minst.

– Vi satsade stort från början och köpte in idegranshäckar i full storlek, för att få till rumskänslan direkt. Även en hel del stora träd köptes in men vi har också satt många unga träd däremellan, så med tiden kommer det att bli allt lummigare och förtätat.

 

 

Ovan: ”The Cool Garden” med vatten på vatten i form av en stor kopparkittel placerad i en rund damm. Runt om blommar ettåringar och perenner, bland annat riddarsporrar, slöjsilja (Ammi majus), bolltistlar och blomstertobak.

 

Utan att på något sätt ringakta de andra delarna av trädgården är det ändå den stora terrassen längs med huset som är Malverleys mästerverk. Jag har inte sett något liknande. Mat tar med mig dit sist på vår trädgårdsrunda och det är verkligen en slutkläm som heter duga.

Mellan huset och en lång, djup ”border” några meter utanför, löper den stenlagda terrassen, fylld av växter som sticker upp i springorna mellan stenarna. För trädgårds-pedanten ser det kanske mest ovårdat ut men för mig är det som en impressionistisk tavla eller som en sommaräng.

– Vår ambition här var att skapa en väldigt naturalistisk känsla, berättar Mat. Som att det bara blivit så. Vi låter växter fröså sig bäst de kan och sedan redigerar vi i efterhand.

Det är också här som Great Dixter-känslan blir som tydligast. Det är lekfullt och en smula galet. ”Effortless” vid första anblick men ganska snart inser jag hur mycket arbete som ligger bakom denna välregisserade vildhet. Och det är också här som Dolly Parton-citatet kommer upp i mitt huvud.

Mat Reese är huvudträdgårdsmästare på Malverleys sedan 2009. Att han har hämtat inspiration från Great Dixter medger han mer än gärna. Och inte så konstigt det, då han jobbat där i flera år. 

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.