Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Brännemölla

 

Äntligen vår – och dags att blåsa liv och lust i trädgården! När solen börjar värma återvänder livet till Brännemölla igen och allting flyttar ut. Det har blivit som en ritual, lika välkommen varje år.

 

Text Lisa Ising / Foto Helene Toresdotter

 

 

Ovan: Växthuset där Helene och Max drar upp sommarens sallad, gurka, tomater och chili. Utanför odlar de bland annat kryddtagetes och italiensk fänkål. 

 

Det första som tas fram är matbordet och en bänk på innergården. Sen väntar krukor, ting och växter – allt som gör trädgården till ett grönt vardagsrum. Det är nu Helene Toresdotter och Max Andersson flyttar ut!

Utanför på åkrarna pågår vårbruket för fullt och i bokskogarna blommar vitsippor och ramslök. Lärkan drillar och det ligger en svag doft av gödsel över hela trakten. Det är hit, till den trelängade gården, någon mil från Skurup, sydöst om Malmö, som Helene och Max har längtat hela långa vintern. Och nu har det äntligen blivit dags.

I köksträdgården knoppas redan gräslöken och rabarbern har hunnit veckla ut sina gröna parasoller. Äppelblommen snöar över såklara odlingslådor, men fortfarande blåser det kalla vindar över Söderslätt.

 

Det är precis tjugo år sedan Helene och Max hittade sitt sommarviste, ett före detta småjordbruk längs vägen mellan Östra Vemmenhög och Lindby. Då hade gården stått obebodd i hela tio år och sedan dess har de jobbat en hel del för att få det som de vill. Båda har kreativa yrken och vet hur man förvandlar en smörjgrop för traktorer till en vacker Medelhavs-patio. Helene, som är fotograf, jobbar en hel del med inredning och har flera trädgårdsböcker bakom sig. Max är utbildningsledare på Konst & Design på Östra -Grevie folkhögskola och är i grunden grafisk formgivare – och praktiskt nog även snickarutbildad.

Efter att den första bänken åkt ut i vårsolen väntar årets stora trädgårdsröjning. Höstarbetet sparar de till sköna vårdagar när man ändå bara vill vara ute – och näst på tur står den finaste vårrabatten som rensas från löv och fjolårsrester. Under tiden sätter husets tre kaminer fart på inomhus-värmen – och i slutet av arbetsdagen väntar en välkommen bastu.

– Varje år får vi verkligen klippa fram trädgården, och ordningen brukar vara densamma. Vårrabatten, ängen med påskliljor, sen pionrabatten – och till sist väntar alla häckar som ska klippas, berättar Helene som gärna använder trädgården och före detta stallet till olika fotoprojekt.

 

 

Överst t v: Utanför grinden pågår vårbruket och i bokskogarna grönskar det. 
Överst t h: Blommande hagtorn.
Nedan t v: Fossiler och andra naturalier, bland resfynd och övervintrade växter på gårdens kalkstensbord.
Nedan t h: Som en ombonad Medelhavspatio med silverpäron istället för olivträd.

 

Eftersom Brännemölla var en jordbruksfastighet när de flyttade hit fanns ingen avgränsning mot omgivande fält. Det första trädgårdsprojektet fick alltså bli att bygga mur och anlägga häckar i alla väderstreck, både för att freda sig mot västanvinden och för åkrarnas väldiga traktorer.

– Här var verkligen helt öppet och gårdsplanen var bara grus och ogräs, minns Max som inrett gårdens vagnslider till snickarbod och ”sågeri”.

Enda undantaget var en liten allmogeträdgård på baksidan av bostadshuset med frodig buxbom, krikonträd och lökväxter, så intakt att den fick vara med i en inventering över gamla skånska trädgårdar. Fortfarande är den en av de finaste delarna av vårträdgården.

Här är skuggigt och grönt, nästan som i en berså. De väldiga buxbomshäckarna löper i båge under buskar och träd och älskas av gästande barn med spring i benen. En gammal hängask blir det perfekta gömstället.

Närmare huset breder tidig förgätmigej ut sig till en ljusblå äng, omgiven av nymornade ormbunkar och en läckert limegrön daggtörel.

 

 

Ovan: Gårdens frösådda buskpion, omgiven av stjärnmagnolia, lagerträd i kruka, lammöron och prydnadsgräs. Bladrosetter av kungsljus tittar fram här och var och kommer bli enorma under högsommaren.

 

Som välkommet trädgårdsarv finns också rikligt med lökväxter, både vårvinterns snödroppar, vintergäck och krokus – och senare scilla, klockhyacinter och gammeldags tulpaner. Frukträden är redan inne på sin sista blomning och syrenerna har tagit vid.

– Vi har behållit mycket av växterna som fanns här, och kompletterat med nya, som ’Thalia’-narcisser, kommenterar Helene.

Det är hon som blåser nytt liv i innergården varje vår när de flyttar ut. Krukorna med vinterförvarade rosmarin, oleander, lager och pelargoner får komma ut igen och arrangeras med känsla kring gårdens silverpäron, tillsammans med vattenkannor, mormors trädgårdssnäckor och resfynd. Extra fint är det i maj då smultronplantorna blommar.

När risken för frost är över plockas även kalkstens-bordet fram och samlingen av suckulenter, fossiler och skogspatinerade naturalier. Ungefär samtidigt blommar gårdens frösådda buskpion. Det blir som en ritual – att skapa liv och lust tillsammans med all annan växtkraft som vaknar efter en lång vinter.

Snart väntar det riktiga utelivet med långa middagar utanför växthuset, grönsaksskördar och väldoft från -”Rosenlandet” – och så cocktailhörnan på stallets baksida där solen går ner, sådär ofattbart sommarsent.

 

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.