Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Skulpturfabriken, Gotland

 

På Boge Pilgårds utanför Slite huserar Stina Lindholm och hennes Skulpturfabriken sedan slutet av 1980-talet. I den vackra kulturmiljön samsas hennes moderna formspråk med det traditionellt gotländska. 

 

Av Klas Kihlberg

 

 

En tur till östra sidan av Gotland innebär för många ett besök på Skulpturfabriken. Den vackra gamla gårdsmiljön med hus från 1600-talet och det moderna konsthantverket i betong blir till en sällsam men tilltalande kombination. 

Det är några år sedan nu, närmare bestämt 25 år sedan, då formgivaren Stina Lindholm kom hit till Slite och Boge Pilgårds. Hon gjorde som många andra av sina konstfacks-vänner, sökte sig bort från storstan för att hitta en plats för arbete och familjeliv. En plats som passade en rätt tunn plånbok. 

– När jag kom hit blev jag hänförd av den orörda kulturmiljön, de gamla husen och dess historia, berättar Stina. Här skulle jag starta mitt konstgjuteri med inriktning på brons och betong. 

1995 startades Skulpturfabriken och tillverkningen av de numera välkända och älskade produkterna för hem och trädgård tog sin början. Idag finns här gårdsbutik, kafé och sedan ganska nyligen ett galleri för konsthantverksutställningar. 

 

 

Ovan/Above: Köksträdgården med växthuset som Stina byggde i lärkträ. 

 

Parallellt med intresset för konsthantverk och design har Stina alltid haft en passion för trädgård. Något hon har med sig från hemmet i Finland, från sin mor och moster. 

– Vi hade en fantastisk trädgård hemma och även grönsaksland. Det var syltande och saftande hela växtsäsongen. 

För Stina har utformningen av själva trädgårdsrummet, med sina olika material och färger, varit centralt. Och det intresset har mynnat ut i en serie produkter för trädgården – huvudsaklingen i betong. 

– Det jag formger ska samarbeta med växterna. Jag vill skapa formmöten som ger energi och glädje. 

Hennes formspråk är stramt och monokromt, hon är inte mycket för krusiduller. Förkärleken för det japanska, i att lyfta materialet och kombinera strukturer, är tydlig. 

 

 

Ovan/Above: På baksidan av ladugården hittar man visningsträdgården, medvetet placerad här, så den hänger ihop med butik och kafé. 

 

På boge pilgårds finns flera trädgårdar som -funnits här sedan 1800-talet och Stina har valt att inte förändra -strukturen: Blomsterträdgården på framsidan, som -blommar i cykler från tidig vår till högsommar; fruktträdgården med äpple, päron och plommon – alla gamla och ömt vårdade med regelbunden föryngringsbeskärning – och så köksträdgården, där Stina byggt ett växthus i lärk, för tomater, gurka och basilika. 

På baksidan av ladugården hittar man visningsträdgården. Den är medvetet placerad här, så den hänger ihop med butik och kafé. 

– Dessutom blir det kanske lite moderna uttrycket inte så dominerande, tillägger Stina. 

Här bland bambu, prydnadsgräs och silverpäron finns hennes urnor, planteringskärl och trädgårdsmöbler till beskådan ”in action”. Det gröna dominerar och kontrasterar vackert mot den ljust gråa betongen. Åt norr tornar granngårdens moderna silor sig upp högt mot skyn, vilket lustigt nog passar bra ihop med den strama, moderna trädgårds-miljön. 

 

 

Överst t v (top left): I en rumsavskiljande trädgårdshylla står betongkrukor fyllda med sedumväxter.
Överst t h (top right): Trädgårdsnattvioler i ljust pastellrosa är några av de få färginslagen i visningsträdgården.
Nedan t v (bottom left): Riddarsporrar längs ett av de gamla husens fasader.
Nedan t h (bottom right): Granngårdens silor sticker upp bakom visningsträdgården. 

 

Stina har även formgivit trädgårdar åt andra men känt att hon saknat växtexpertisen. I och med det nya sam-arbetet med trädgårdsmästaren Tarja Matthing, som är verksam här på ön, kan de tillsammans erbjuda både design och utförande av hela trädgårdsprojekt, från idé till färdig trädgård.  

Stina Lindholm

Utbildad på bl a Konstfack i Stockholm. 1995 startade hon Skulpturfabriken i Slite på Gotland. Med fokus på betong arbetar hon med funktionell form för hem och trädgård, utsmyckningar och trädgårdsdesign.
All produktion utförs lokalt på Gotlandsgården. Stinas design och produkter har fått flera utmärkelser och priser.

Läs mer på skulpturfabriken.se

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.