Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Katrinelund

 

Utanför bostaden i den ståtliga trävillan i Sundsvall har Charlotte och Ulf Andersson skapat en värld som kretsar kring lusten till trädgård. En miljö de numera bjuder in omvärlden att ta del av.

 

Av Klas Kihlberg

 

 

Katrinelunds trädgård, strax norr om centrala Sundsvall, öppnade portarna för bara två år sedan med visningsträdgård, butik och café.

– För tio år sedan kände jag att jag hade fastnat yrkesmässigt, berättar Charlotte när vi sitter med var sin kopp kaffe och nybakade bullar utanför café- och butikshuset.

– Det var då jag på allvar hittade ut i trädgården. Jag kände att jag verkligen mådde bra av att vara här ute och från och med då ville jag göra allt för att få vara kvar i trädgården.

För även om Katrinelunds trädgård är Ulf och Charlottes gemensamma projekt så är det ändå Charlotte som har det stora trädgårdsintresset som verksamheten kretsar kring.

Från början utbildade hon sig till lärare och jobbade på högstadiet i ett antal år. Egentligen ville hon bli florist eller kanske inredningsarkitekt, men la de tankarna på hyllan då det inte fanns så många möjligheter att utbilda sig till det på den tiden, i alla fall om man bor här i Sundsvall.

– Jag har alltid gillat att jobba kreativt, att skapa miljöer och rum man trivs i. Och egentligen hade nog florist varit alldeles för begränsande… jag älskar ju blommor men trädgård, det är så mycket mer.

Under åren med småbarn började Charlotte att jobba hemifrån, tillsammans med Ulf i det gemensamma företaget. När hon sedan hamnade i en sjukskrivning började hon fundera på vad hon egentligen ville jobba med i framtiden. Något mer kreativt och allra helst, något som hade med trädgård att göra.

– Det var då jag började skapa en trädgård på allvar. Och i samma veva startade jag en trädgårdsblogg. Trädgård blev verkligen en passion och först kände jag att vi måste flytta härifrån – söderut. Men nu bor och trivs vi här och jag bestämde mig för att se det som min mission: att visa att det går riktigt bra att ha trädgård i norr.

 

 

 

”Först kände jag att vi måste flytta härifrån – söderut. men nu bor och trivs vi här och jag bestämde mig för att se det som min mission: att visa att det går riktigt bra att ha trädgård i norr.”

 

Charlotte och Ulf har bott här i 23 år. Huset från 1886 är stamfastighet till det som numera är stadsdelen Haga. De som byggde huset drev jordbruk och ägde all mark här omkring. På 1920-talet tog de initiativet till egnahemsrörelsen i Haga. Stadsdelen växte fram med avstyckade tomter framförallt från deras mark. När Charlotte och Ulf flyttade hit var trädgården mest gräsmatta men det fanns flera stora, ståtliga träd och en hel del syrensnår.

– Det var härligt att de stora träden fanns, det är ju något som annars tar en livstid eller två att få till. Annars var det mest som ett tomt blad.

När jag hälsar på är det en solig dag i slutet av maj. Trots att vi befinner oss ganska långt norröver är det inte så stor skillnad mot exempelvis i Mälardalen – för när växt­säsongen startar här, då går det fort.

– Sundsvall har egentligen ett gynnsamt läge, förklarar Charlotte. Det sluttar ner mot bukten och så ligger Alnön utanför som skyddar mot öppna havet. Sluttningarna gör dessutom att det torkar upp ganska fort efter vintern.

Den korta våren till trots går det inte att ta miste på Charlottes förtjusning i blommande vårlökar. I krukor och ekfat runt om i trädgården står mängder av tulpaner och narcisser.

– Med vårlökarna kommer nog floristen i mig fram lite extra. Och det är härligt att se fram emot en färgsprakande rivstart under de långa, mörka vintermånaderna.

Förutom de stora träden fanns här en del gamla äppelträd och under dessa har Charlotte skapat en lundmiljö som så här års är i sitt esse, när solljuset når ner genom trädens än så länge skira bladverk. Här blommar sockblommor, ­sippor, gulltörel, hundtandsliljor och spetsmössor medan mer storbladiga grannar, som hostor och rodgersior, har börjat veckla ut sig.

– Jag är väldigt förtjust i lundväxter men nu tycker jag det har blivit väl potpurri-artat. Min plan är att renodla med färre arter och sorter.

 

 

”När mitt trädgårdsintresse tog fart på allvar bestämde jag mig för att skapa en helhet. Jag startade från mitten av trädgården och började bygga rum därifrån och utåt.” 

 

Trädgården som den ser ut idag har inte mer än sju, åtta år på nacken. Förut var det mest studsmatta, fotbollsmål och några pallkragar med grönsaker.

– När mitt trädgårdsintresse tog fart på allvar bestämde jag mig för att skapa en helhet. Jag startade från mitten av trädgården och började bygga rum därifrån och utåt.

Samtidigt funderade Charlotte på hur hon skulle kunna jobba med trädgård mer på allvar. Trädgårdsbloggen ledde så småningom vidare till en webbshop och med tiden började hon få propåer om att visa trädgården, något som gav mersmak och väckte idén om att ha en verksamhet.

– Jag började lite försiktigt och hade lite butik och fika här under några dagar på sommaren. Det gick bra, ja egentligen för bra, eftersom det kom långt fler besökare än vi kunde hantera. Vi insåg att vi saknade logistiken med parkering, toalett, kök med mera. Skulle vi satsa på det här måste vi göra något mer genomtänkt och ordentligt.

Och så blev det. Våren 2019 byggdes ett rejält plank längs tomtgränsen och ett hus med plats för butik och kök längst ned i trädgården, som nu också blev entré från gångvägen utanför.

– Det var otroligt hektiskt men vi kunde slå upp portarna redan den sommaren. Och besökarna hittade hit ganska snabbt.

 

 

När jag besökte Charlotte och Ulf i försommartid var det fortfarande väldigt osäkert hur det skulle gå med tanke på pandemin. Skulle de kunna ha öppet över huvud taget? Men i höstas, efter årets säsong, pratas vi vid igen och då berättar Charlotte att det gått över förväntan.

Och när jag så frågar om hon hittat den – den där drömmen för tio år sedan om att få vara kvar i trädgården – får jag ett otvetydigt ja som svar.

– Nu känns det så rätt. Detta passar mig perfekt… det är väldigt öppet och det finns möjlighet att utveckla efter eget huvud. Jag vill jobba med det här tills jag stupar. Men jag tror ändå att vi ska hålla det i den här skalan. Som en besökare från Skåne sa till mig i somras: ”Låt det inte bli för stort, behåll den här charmiga känslan”.

Källa: Google Maps

Katrinelunds trädgård är en inspirations- och visningsträdgård (och tillika Ulf och ­Charlotte Anderssons hem) och ligger i stadsdelen Haga, strax norr om centrala Sundsvall. Här finns också en trädgårdsbutik och café. Öppet från mitten av maj till och med september ­(helger eller tors-sön).

Läs mer på katrinelundstradgard.se
eller följ Charlotte på instagram:
@ charlottegardenflow

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.