Villa Augustus
Staden Dordrechts övergivna vattenverk fick nytt liv och förvandlades till en modern variant av antikens romerska villor: en plats för såväl produktiv odling som återhämtning, vila och vederkvickelse.
Av Klas Kihlberg
Det gamla vattentornet från 1882 reser sig över omgivningen likt en medeltida borg. Men istället för rent vatten produceras här nu grönsaker, frukt, bär och blommor.
Mitt i virrvarret av floder och kanaler, så typiskt för Holland, ligger Villa Augustus. Strax utanför staden Dordrechts centrum sticker huvudbyggnaden upp i ensamt majestät, högre än de flesta byggnader runt om. Det hela påminner lite om en borg med vallgrav runt om. Men något medeltida försvarsverk är det inte fråga om – tornet är ett gammalt vattentorn från 1800-talet och hela anläggningen är numera omvandlad till hotell och restaurang med omgivande trädgårdar. Eller snarare, till trädgårdar där det finns ett hotell och en restaurang. För det ska framhållas att Villa Augustus är öppet för alla, lika mycket en park för stadens invånare, som för hotell- och restaurangbesökare.
Jag hade sett den på bild för flera år sedan, i tidningen Gardens Illustrated. Det var i samband med att Villa Augustus utnämndes till årets trädgård 2010, den första utanför Storbritannien till på köpet. Det såg så överdådigt och lustfyllt ut och jag kände att det här vill jag se i verkligheten. När jag nu äntligen kom hit var jag lite rädd för att bli besviken. Elva år kan göra mycket med en trädgård och kanske man inte hade orkat hålla upp den höga nivån jag hade kvar på näthinnan? Men bilderna här på sidorna talar väl sitt eget språk – besvikelsen uteblev. Med råge.
Idén till Villa Augustus väcktes 2003 och ska ha börjat med att en trio erfarna hotellentreprenörer fick se ett gammalt flygfoto från 1930-talet i Dordrechts stadshus. På det syntes det gamla vattenverket med det pampiga vattentornet av tegel, omgivet av stora vattenbassänger. Att omvandla gamla industribyggnader till bostäder eller hotell var kanske inte något helt nytt men att omvandla hela tomten på 1,5 hektar till prunkande trädgårdar var desto mer unikt.
Trädgårdarna är dock mer än bara prydnad, de är en central del av verksamheten. Restaurangen skräddarsyr menyerna utifrån det trädgården har att erbjuda för stunden och kockarna är med och planerar vad som ska odlas inför varje säsong. Blommande prydnadsväxter används till buketter och arrangemang, både på hotellet och inne i restaurangen. Här finns även en butik där man kan köpa med sig hem av det som skördats i trädgården.
Ovan t v: Spaljerade päron som med tiden ska bli till en päronträdstunnel. Villa Augustus är en dröm för den som älskar spaljerade fruktträd. Ovan t h: Nya grönsakssådder intill rosenskära i sitt esse.
Det är därför inte konstigt att huvudnumret på Villa Augustus är den stora köksträdgården. Den breder ut sig mellan vattentornet och pumphuset mittemot (den byggnaden är från 1940-talet och rymmer restaurang och butik). Så här i augusti är trädgården verkligen i sitt esse med spänstiga grödor, praktfull blomning och mogen frukt vart man än vänder blicken. Planen är strikt symmetrisk med raka gångar men allt mjukas upp av växtlighet. Nyttoväxter blandas hela tiden upp med prydnadsväxter i klassisk fransk potager-tradition. Mitt i finns två gamla växthus och i fonden La Limonaia, citrushuset som vintertid härbärgerar trädgårdens alla citrusträd.
Närmare vattentornet tar perenner över men med samma färgintensitet som i köksträdgården. Skrot och stenmaterial som grävts fram ur de gamla vattenbassängerna har arrangerats till lekfulla stilleben mitt i allt det blommande.
Ovan t v: På andra sidan vattentornet förändras stämningen helt. I den ”Italienska trädgården” är det stramt och mestadels grönt. Ovan t h: En parterr med kryddväxter och i bakgrunden ”La Limonaia”, citrushuset som vintertid härbärgerar trädgårdens alla citrusträd i kruka.
På andra sidan vattentornet ligger det som kallas Italienska trädgården och här förändras stämningen helt. Det är nedtonat och mer högstämt, nästan sakralt. Vid sidan om stora krukor med agapantus är det inte mycket färg och blomning. Trädgården domineras av en parterr av buxbom, uppblandad med klossar och pelare av idegran och en lång, rektangulär damm, som löper ända bort till grindarna med floden Wantij alldeles utanför. Som en välbehövlig paus från all symmetri ligger ett litet woodland strax intill, med en stig som vindlar fram bland buskar och höga träd. Allra längst bort kommer slutligen fruktträdgården med äpple, päron, plommon och körsbär. Sedan vore det förstås inte Holland utan någon form av kanal, och visst finns det en här också. En väldigt smal sådan i och för sig, som löper genom hela trädgården och rinner ut i floden utanför.
Storslaget, lustfyllt och generöst. En plats som rymmer det mesta som ordet trädgård kan inbegripa. Men varför just namnet ”Villa Augustus” kanske vän av ordning undrar? Södra Holland var förvisso en del av romarriket och en del av förklaringen har med idén om den romerska villan att göra – en kombination av bondgård och lantställe för den romerska eliten. Den andra kommer helt enkelt från den månad då trädgården här är som mest praktfull i sitt överflöd. Så vilken tur att jag kom hit i augusti!
Villa Augustus ligger i Dordrecht i södra Holland, någon mil sydöst om Rotterdam. Namnet har egentligen inte något med den romerske kejsaren att göra utan är taget efter årets bästa skördemånad, augusti (Augustus på holländska). ”Villa” står för ett stort, ståtligt och elegant hus på landet. Det är öppet året om.