Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Casa della Campanella

 

Genom hårt arbete och tydliga visioner har Sanna Töringe och Anders Granström skapat en paradisisk medelhavsträdgård i Apulien, längst ned på klacken i Italien.

 

Av Gabriella Dahlman

 

 

Kvällen är stilla och luften fylld av doftande jasmin. Stengångarna känns fortfarande varma efter dagens hetta och i fjärran anas Medelhavet.

Här mitt på en kulle, omgiven av olivlundar, ligger Sanna Töringes och Anders Granströms italienska hus och trädgård. Närmare bestämt längst ned på klacken i Salento, i södra delen av Apulien. Casa della Campanella som huset kallas, var från början ett stall som förfallit till en ruin då Sanna och Anders köpte det för drygt 10 år sedan.

– Det var platsen som fångade mig berättar Sanna.

I sin senaste bok Medelhavsmat i solen skriver hon om platsens ande, ett uttryck som ofta förekommer när man talar om trädgårdar. En oförklarlig känsla som gör just den platsen speciell.

Sanna och Anders trädgård är en del av ett gammalt kulturlandskap, här har människor levt i tusentals år. Brukat jorden och sökt skydd från fienden som kom från havet. En trygg tillflyktsort med fri sikt åt alla håll. Hela trädgården är omgärdad av gamla stenmurar.

– De var delvis raserade när vi kom hit men med hjälp av traktens skickliga hantverkare har vi byggt upp dem igen. Stenmurarna präglar trädgården, ger avskildhet och lugn. På dem klänger olika sorters jasmin, bougainvillea och den av oss i Sverige så eftertraktade blå blyblomman, här betraktad nästan som ett ogräs.

I den inre trädgården, innanför murarna, är örtagården i centrum. Den är på klassiskt vis uppbyggd i fem kvarter med gångar av singel emellan. En enkel och strikt form där växterna mjukar upp och skapar kontrast.

– För oss är trädgården lika viktig som huset, om inte viktigare, säger Sanna. Därför bestämde vi oss för att anlägga trädgården direkt. Också för att få kontroll och möjlighet att kunna sköta den på ett bra sätt, i och med att vi bara är här delar av året.

Runt örtagården löper en 50 meter lång häck av kryp­rosmarin som vid det här laget blivit ordentligt stor.

– Den har växt oss över huvudet, skrattar Sanna. Allt blir så stort här, det gäller att klippa och klippa hela tiden annars blir det kaos.

De olika kvarteren är fyllda av timjan, mejram, oregano, salvia, kyndel och olika slags lavendel som Lavendula angustifolia, Lavandula multifida, Lavandula dentata och Lavandula stoechas. Lavendeln blommar nästan hela året utom under den torraste perioden på sommaren. Och så madonnaliljor inte att förglömma, Sanna älskar madonnaliljor och turligt nog trivs de exceptionellt bra här.

– Jag vill ha tusen miljoner madonnaliljor utbrister hon, och hon är på god väg.

 

 

”För oss är trädgården lika viktig som huset, om inte viktigare. Därför bestämde vi oss för att anlägga trädgården direkt.” 

 

Jorden är täckt av pinjebark för att hålla ogräs borta och för att bevara fukten i marken.

– Det fungerar väldigt bra, först var jag osäker på metoden men sedan insåg jag att samma växter som vi planterat växer vilda i pinjeskogarna vid havet. Det finns också ett bevattningssystem som slås på en kvart varje dag. Det är nödvändigt för att allt inte ska torka bort under sommaren.

– Att skapa en trädgård här i Italien har varit och är ­något helt nytt för oss. Värmen och bristen på regn från maj till september är en utmaning. Vi lär oss hela tiden och prövar ständigt nya torktåliga växter. Vi ser vad som trivs i naturen runt omkring och mycket av det som växer vilt, till exempel anemoner och klippros, har vi tagit in i planteringarna.

På varje sida av trädgården löper två stora rabatter, den ena kallas geraniumgången.

– Vi ville ha något som täckte marken fort och som var torktåligt. Och fick rådet att plantera olika slags rosengeranium. De blommar på försommaren men håller sig gröna hela året. De är också lätta att föröka genom att klippa av skott och sticka ned direkt i marken. Blandat med rosengeraniumen sticker det upp olika slags verbenor. Färgerna vibrerar i chockrosa och orange.

I den andra långa rabatten har Sanna och Anders planterat en mängd grå växter som formats till bollar. Vild timjan, som är ganska stora taggiga buskar, samsas med grå och grön helgonört och curryört. Citronträden som förut växte här blev sjuka och fick tas bort, så nu har nya olivträd planterats istället. Det är problem med skadedjur på citrusträden och sjukdomar på olivträden i trakten, det är ett stort jobb att bekämpa detta med biologiska metoder. Till trädgården hör också en olivlund där de sjuka träden ­ersatts med mer resistenta sorter. Även detta är en utmaning. Under olivträden växer anemoner och narcisser på våren. Mandelträd, aprikosträd och olika slags mullbär finns här också och de ger stora skördar.

 

 

Längs med huset sträcker en pergola ut sig. Ett yttre rum med svalkande skugga, ett rejält matbord och en inbjudande hängmatta. Det är här man lever, äter och vilar. Vid uteköket bakom en grön lagerhäck lagar Sanna enkel och galet god mat. Och i frukosthörnan intas morgonkaffet under en vitblommande oleander. I detta klimat tillbringar man nästan all tid utomhus, det är ett helt annat sätt att leva.

– Vår trädgård här är anpassad efter det. Vi har försökt att göra det så enkelt och behagligt som möjligt för att njuta men också för att kunna arbeta och umgås.

Solen dalar och det är dags att ta en kvällspromenad runt kullen. Grannens hundar följer glatt med. Ljusen från den lilla byn Patu glittrar nere i dalen. Sanna berättar att vi ser ut över två hav. Både det Joniska och det Adriatiska. Det känns mäktigt och det där med platsens ande blir plötsligt alltmer uppenbart.

 

Sanna Töringe är författare och journalist. Hon har skrivit flera trädgårds- och kokböcker. Hennes senaste bok Medelhavsmat i solen (Semic)handlar om maten i Apulien där hon har sitt hus. Sanna driver även ­Olivoljebutiken, där hon impor­terar olivolja och andra delika­tesser från Italien > olivoljebutiken.se

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.