Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Bondehaven

 

”En bondehave med storhedsvanvid”. Så kallar de sin trädgård själva. Några kilometer från Möns klint ligger Keld och Hans moderna allmogeträdgård, djupt inbäddad i grönska.

 

Av Klas Kihlberg

 

 

 

 

En nytolkning av en traditionell dansk allmogeträdgård, det var ledstjärnan för Hans Sattrup och Keld Nielsen när de började skissa på trädgården till Møllebækgaard. Året var 1988 och de hade nyligen köpt en fallfärdig fyrlängad gård från 1860 i byn Ålebæk på danska Mön. Den lilla ön är mest känd för sin dramatiska ”klint”, som bara ligger några kilometer härifrån. Bördig jordbruksmark och med Östersjön nära inpå åt alla håll ger ett milt och gynnsamt klimat. Zon 0 eller kanske till och med -1, med svenska mått mätt. 

– Men det kan blåsa mycket här, så att skapa lä är lite av A och O, förklarar Hans när han tar emot och visar runt i trädgården, en varm och vindstilla dag i augusti.

– En typisk dansk allmogeträdgård är inbäddad i grönska. Häckar, buskar och träd skapar en barriär mot vinden som ofta viner på de stora fälten utanför. 

 

 

 

Inbäddad är precis det rätta ordet för hur det känns att träda in i Keld och Hans trädgård. Det första jag möts av är förträdgården, eller prydnadsträdgården, ut mot vägen, åt väster. En riktig blomsterträdgård där höstanemoner och flox för tillfället spelar huvudrollen med den äran. Färgrikedomen hålls i schack av låga häckar av buxbom och i hörnorna av kvarteren sticker det upp olika slags buxbomsfigurer – skålar, klot, koner och fåglar. Som kontrast till allt det blommigt ljuva reser sig en cirkel av cypresser mitt i trädgården, som en mörk grotta att gömma sig i. 

I södra ändan dras blicken mot en hamlad platan med sin kamouflagemönstrade stam och bortom den en portal i en organiskt klippt ligusterhäck. I halvdunklet där under lyser crocosmian i orangerött.

På andra sidan portalen döljer sig ett woodland och fortsätter man vidare kommer den stora köksträdgården där en smärre skog av kronärtskockor flankerar mittgången.

Att trädgården på Møllebækgaard blev utnämnd till Danmarks ”dejligeste” i dansk tv för några år sedan är inte svårt att förstå. Det är en riktig lustträdgård som det är lätt att försvinna och glömma bort världen utanför i. Lättsam och lustfylld men samtidigt mystisk och hemlighetsfull. Traditionell men ändå modern och inte alls någon museiträdgård. ”En bondehave med storhedsvanvid”, som Keld och Hans kallar den själva. 

 

 

”En typisk dansk allmogeträdgård är inbäddad i grönska. Häckar, buskar och träd skapar en barriär mot vinden som ofta viner på de stora fälten utanför” 

 

När Keld och Hans köpte gården hade den stått tom i mer än ett år. Senaste ägarna var ett kollektiv och sedan tidigare var all jordbruksmark som hörde till gården avyttrad. 5500 kvadratmeter var vad som fanns kvar. Fastigheten var vanskött med hål i taken på husen och gistna fönsterbågar. Ogräset stod manshögt och det låg rester av fällda träd och buskar överallt, liksom bilvrak, byggrester och rostiga redskap. 

– Vi började med att röja och slå allt ogräs med lie för att få en överblick. I trädgården mot vägen fanns en gammal bok, en cypress och ett äppelträd. Av den ursprungliga äppellunden fanns några ’Belle de Boskoop’ kvar. Och i allt högt gräs söder om huset upptäckte vi en rad med bärbuskar.

Även om de ganska omgående började skissa på trädgården var det husen som tog upp det mesta av tiden de första åren. Ett omfattande renoveringsarbete behövdes för att rädda byggnaderna efter år av förfall. Och inte minst för att göra det bekvämt att bo här. 

Från början använde de Møllebækgaard som fritidsboende och åkte hit på helger och ledigheter från Köpenhamn. Först när Keld gick i pension valde de att flytta hit permanent.

– Både jag och Hans har barn och barnbarn och det blev snabbt en samlingsplats för alla i familjen – på helger, semestrar och till jul och påsk. Vi kan bli rätt många. 

Under många år kom dessutom alla barnbarnen hit för en veckas sommarviste, utan sina föräldrar.

– Det blev på något sätt som att genom dem få återuppleva sin egen barndom, säger Hans.

 

 

 

”När vi till slut tog tag i trädgården på allvar var det just plantering av träd, häckar och buskar vi startade med” 

 

En traditionell dansk trädgård på landet (eller skånsk för den delen) brukar bestå av en prydnadsträdgård som syns mot vägen, en köksträdgård i lä för vinden, en fruktträdgård (abildgård på gammeldanska), en hönsgård och – på de större gårdarna – stora gräsytor med dungar av träd och buskar som ger det viktiga lät för vinden. 

– När vi till slut tog tag i trädgården på allvar var det just plantering av träd, häckar och buskar vi startade med. I trädgården mot vägen grävde vi rabatter som på traditionellt vis skoddes med låga buxbomshäckar.

1995 köpte de ytterligare 3200 kvadrameter av grannen och det var nu som planen för trädgården, som den ser ut idag, ritades upp. De skapade flera rum med olika funktion och stämning, avgränsade av klippta häckar och buskage. Gröna portaler markerar ingångar till de olika rummen så att man naturligt leds från det ena till det andra. För att få en så mjuk och naturlig känsla som möjligt har de undvikit att lägga så mycket marksten eller grus – gångarna mellan planteringarna består nästan uteslutande av klippt gräs.

– Man kan säga att vi först skapade ramarna och sedan fyllde dem med innehåll, förklarar Hans. 

Och inspiration har inte saknats – först och främst från Danmark men även Nederländerna, där Hans växte upp och där hans trädgårdsintresse väcktes i tidiga år. 

Under senare år, efter att de båda gått i pension, har de haft möjlighet att resa mer och se trädgårdar i andra länder. Från England har de hämtat många idéer, bland annat att klippa häckarna i organiska former. Och från Berlins botaniska trädgård fick de inspiration till det -senaste trädgårdsrummet – skogsträdgården – anlagd bara för några år sedan.

– Vi har haft planer på att skapa en grusträdgård intill det lilla lusthuset men det har vi fått lägga på is.

För ett par år sedan fick Keld en autoimmun sjukdom som har angripit hans njurar. Sedan dess måste han åka på dialys i Nykøbing tre gånger i veckan och kan numera inte bidra med fysiskt arbete i trädgården.

– Vi blir inte yngre någon av oss och än så länge har jag klarat att sköta trädgården på den nivå den är idag. Men vi ska nog inte dra på oss mer arbete. I år har vi dessutom börjat ta hjälp med det allra tyngsta arbetet.

Keld och Hans tar emot besök i sin trädgård efter överenskommelse.

Kontaktuppgifter finns på
danishgardens.dk/-haven-til-mollebaekgaard

Det går också att bo hos dem via Airbnb. Sök på ”Farmhouse in fairytale garden.dk” på nätet.

 

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.