Fenton House
Stora parker och slottsträdgårdar i all ära: trädgårdskonst i toppklass fast i mindre skala hittar du även mitt i London. I stadsdelen Hampstead ligger den här lite anonyma pärlan. Öppen för alla.
Av Klas Kihlberg
Som en bit engelsk landsbygd mitt i storstan. Fenton House i Hampstead i norra London byggdes på slutet av 1600-talet och byggdes om och till på 1700-talet. Sedan dess har det stått nästan helt intakt. På den tiden byggdes flera stora hus här i stadsdelen av rika borgare. Då var det rena landsbygden och husen fungerade som sommarvisten, hyfsat nära affärsverksamheterna inne i City. Än idag är Hampstead en fashionabel stadsdel, men nu helt integrerad med och en del av megastaden som är London. Men trots sin exklusiva prägel är den ovanligt pittoresk, som en charmig småstad, med vindlande, trånga gator och gränder. Alldeles intill ligger den stora heden – Hampstead Heath, med fantastiska vyer över London.
Att promenera runt i Hampstead är absolut att rekommendera, men som trädgårdsentusiast kan det vara en smula frustrerande att bara ana vackra trädgårdar bakom höga murar. Man vill knacka på och få komma in. Himla tur då att en av de allra finaste faktiskt är öppen för allmänheten. Fenton House sista ägare, Lady Binning, donerade fastigheten till National Trust 1952 och sedan dess är det ett museum. Huset är särskilt känt för sin stora samling av möbler, porslin och målningar från 16- och 1700-talet. Men mest slående i mina ögon är ändå den muromgärdade trädgården på hela 10 000 kvadrat – ovanligt stor för det annars tättbebyggda Hampstead. Den är uppdelad i tre delar: den smala förträdgården från stora infartsgrinden i söder, den formella prydnadsträdgården och köks- och fruktträdgården norr om huset.
Prydnadsträdgården domineras av en stor välansad gräsmatta som klippt och skuren för ett parti krocket. Här finns också en ”sunken garden” med två distinkta rum omgivna av höga, knivskaprapa idegranshäckar. Längs med murarna löper en upphöjd, terrasserad grusgång, med djupa rabatter som mynnar ut i en bänk, omsluten av blåregn.
Parallellt med prydnadsträdgården ligger frukt- och köksträdgården. Här är stämningen mer informell och lantlig med ängsblom under äppelträden och ett vackert växthus i fonden, mot terrassmuren. Här känns det verkligen som att man har teleporterats ut på landet, till någon liten charmig engelsk by.
Även om trädgården känns ganska självklar ihop med det vackra gamla tegelhuset är det i stora delar faktiskt en skapelse som inte har mer än några decennier på nacken. När National Trust tog över på femtiotalet var det inte mycket till trädgård här – jo, fruktträdgården fanns här, och träden lär vara mer än 300 år gamla och därmed samtida med när huset byggdes. Men i övrigt var det inte mycket kvar. Dagens prydnadsträdgård fanns inte alls och bestod bland annat av en tennisplan. Hur trädgården såg ut från början vet man inte så mycket om – en sak är dock säker och det är att det inte såg ut så här.
I början av 1970-talet bestämde man att det borde skapas en trädgård till huset som ”kändes rätt”. Efter samråd med National Trusts trädgårdsexperter – bland annat Graham Stuart Thomas, som låg bakom utformningen av många av National Trusts trädgårdar – kom man till slut fram till att en trädgård i Edvardiansk stil skulle passa bäst. Det innebär i grova drag tiden från förra sekelskiftet, fram till första världskriget – en tid då trädgårdskonsten påverkades mycket av Arts and Crafts-idealen. Och på många sätt den stil som dominerat engelsk trädgårdskonst ända in i våra dagar (tänk trädgårdar som Hidcote och Sissinghurst).
Under åren som gått sedan trädgården skapades har det skett en hel del förändringar när det gäller stilen på växtmaterial – till exempel är de exotiska inslagen med banan, canna och de makalösa Echium pininana något som tillkommit på senare år. Här går tankarna osökt till Christopher Lloyds planteringar på Great Dixter.
Så om du besöker London och blir sugen på att fly storstadsbruset en stund och dessutom avnjuta en trädgård av högsta klass så är det bara att ta tunnelbanan norrut till Hampstead och sedan en kort promenad genom kvarteren (passa på att beundra de fina planteringarna längs vägen som leder fram till Fenton House). Fenton House är som sagt öppet för allmänheten men bara på fredagar, söndagar och ”Bank Holidays”, från mars till oktober. Biljett för besök i huset måste bokas i förväg, medan biljett till bara trädgården kan köpas på plats. •
Fenton House ligger i Hampstead, i norra London. Du hittar all information på: