Välkommen till Trädgårdsliv

PremiumPrenumerera

Anettes potager på Boäng

 

Det började som platsbrist men numera mixar Anette Nilsson ätbart och blommande i en väldig potager – varje år efter ett nytt färgtema. Den här gången blev det mycket mörkrött och daggblå toner.

 

Text Lisa Ising / Foto Monika Norrby

 

 

Som inramande kantväxt används petunior i olika färger, beroende på årstema. Den toktrivs, så ibland måste häcksaxen bana väg. Här i sällskap av tuppen Grålle. 

Kolossala kålblad med bladnerver i violett, rödbladiga betor och purpurfärgad grönkål. Lägg till lejongap och rudbeckior i årets färgtema. Och så sammetsröda kantpetunior som ramar in i överflöd.

Anette Nilsson har en ovanligt dekorativ köksträdgård, det som fransmännen kallar potager, med ätbart och blommor i skön förening. Redan när familjen flyttade till skånska gården Boäng intill Söderåsen, fanns idén att göra något speciellt av köksträdgården – och det har hon verkligen lyckats med.

Efter dryga decenniet har odlingarna hittat sin givna geometriska form med färgteman som skiftar för varje år. Den här gången föll valet på mörkrött och blådaggiga toner.

– Jag brukar börja med grönsakerna och leta goda och snygga sorter. Först därefter väljer jag blommorna, alltid senblommande ettåringar som håller lika länge som grönsakerna, berättar Anette när hon kliver bland knähöga kålhuvuden och de mörkröda petuniorna som svämmar över alla bräddar.

Hon betonar att hon och maken Stefan hjälps åt i trädgården men i deras potager är det hon som står för ”tänket”, planeringen och odlandet. Den blommande köksträdgården har skiftat i violett, cerise, vitt, gult och grönsaker och blommor har varierat därefter. Till årets färgtema blev det många rödbladiga grönsakssorter och dova färger, däribland en mangoldsort med knallröda bladnerver, den röd-bladiga rödbetan ’Bull’s Blood’ och grönkålen med purpurlila blad. Bland blommorna syns mörka luktärter, solrosor och sommarrudbeckior och som effektiv kontrast en limegrön blomstertobak. Mixen av blommande och ätbart är enastående vacker, men för Anette finns det många fler skäl att samplantera.

– Variationen gör odlingen så mycket friskare och lockar till sig mängder av pollinatörer. Grönsaker och sommarblommor har ju dessutom samma behov av sol och näring, så de passar verkligen bra ihop, säger hon.

 

 

Ovan/Above: Uppifrån syns den geometriska formen och de olika odlings-kvarteren tydligt. Variationen ligger i färgtemat som bestämmer grönsakssorter och blommor för året. 

 

Ursprungligen började hon mixa i grönsakslanden av platsbrist men det var när familjen fortfarande bodde i Sigtuna med liten villaträdgård. Efter flytten till Skåne tiodubblades ytan. Trädgården på Boäng är på dryga sextusen kvadrat och enbart köksträdgården är stor som en mindre villatomt. Ändå fick odlingsfilosofin följa med och för Anette har den många fördelar.

– Blommorna fyller ut i grönsakslanden allt eftersom vi skördar och tack vare dem är odlingarna fullmatade och vackra under hela växtsäsongen. Och så doftar de!

Växtföljden är sexårig där huvudgrupper som kålväxter, lök och morot, ärter, sallat, potatis och bönor roterar i de olika odlingskvarteren. Vissa favoriter återkommer, som bladbroccoli, potatisen ’Anya’ och brytbönan ’Allegria’. Men att välja olika färgteman är ett roligt sätt att variera köksträdgården.

En potager kräver förstås även en del fix och trix för att hålla stilen ända fram till höstens slutskörd. Till exempel brukar Anette bara plocka vartannat sallatshuvud och låta övriga stå kvar för att breda ut sig och fylla ut tomrummet på egen hand. Hon ser dessutom till att blanda grönsaker med olika skördetid, så att inte allt försvinner på en gång. Blommorna använder hon också på en rad olika vis för att lyfta odlingen. Ytor med stora kål- och sallatshuvuden vävs ihop till en sammanhållen helhet genom blommor som jätte-verbena och blomstertobak. Lejongap och paradis-blomster lättar upp de täta mattorna av morötter och buskbönor med sina spiror.

Blommorna tjänar också som marktäckare och som kantväxter kring bäddarna. Gärna samma kantväxt längs alla gångar för att få den där härliga masseffekten och här har petuniorna ur ’Tidal Wave’-serien blivit något av en signaturväxt. De brukar hänga med från år till år, bara i olika färger. Årets mörkröda variant heter ’Royal velour’ och flödar generöst ut över köksgångarna, nästan som på Claude Monet-vis.

– Petuniorna blommar som inga andra! Växtkraften är så stor att jag får hålla efter dem med häcksax flera gånger under säsongen.

Men jorden är ändå den mest grundläggande förutsättningen när tusentals plantor ska samsas och utvecklas på en begränsad yta. På YouTube-klipp kan man se hur Anette dubbelgräver för hand och genom åren har hon hunnit bearbeta jorden många gånger, ett måste med tung lerjord. Tidigt varje vår tillför hon rikligt med hästgödsel i alla odlingsbäddarna och kompletterar med hönsgödsel längre fram, under den expansiva etableringsfasen.

 

 

En köksträdgård, stor som en mindre villatomt, ger förstås väldiga skördar. I korgen syns bland annat purpurkål, svartkål, bladbroccoli, bondbönor och röda blommor som sommarrudbeckia och amarant.

 

Anette är i botten arbetsterapeut och gillar att vara utomhus och jobba med händerna. Hon har gjort sig känd som en hängiven odlare, självlärd men flera gånger uppmärksammad för sitt engagemang. 2012 utsågs köksträdgården till Årets Trädgård av en trädgårds- och inredningstidning som prisade hennes sätt att förmedla kunskap, idéer och inspiration till andra odlare. 2014 belönades hon med Gröna Pennpriset, som delas ut av svenska trädgårdsjournalister, för sin kamp mot EU:s föreslagna frö- och plantlag. Hon håller föredrag och delar flitigt odlingstips och erfarenheter på blogg och i sociala medier. Men trädgården på Boäng är fortfarande privat och bara ett fåtal gånger varje sommar släpps den breda allmänheten in på visningar.

– Vi odlar för vår egen skull, för att det är kul och kreativt. Detta är ingen rationell odling och vi odlar fortfarande till husbehov. Skulle vi få ovanligt mycket av exempelvis squash, kan vi alltid slå larm på facebook och nätverket där.

Inför varje odlingssäsong driver Anette upp stora mängder grönsaks- och blomsterplantor från frö. En del går till köksträdgården men mycket säljer hon också på marknader. Förutom en blomstrande potager innehåller trädgården stora bäddar med dagliljor (ett annat special-intresse Anette brinner för), många träd, buskar och perenner, flera växthus och en vinterträdgård. Redan i februari inleds växtåret, med sådden av chili och kronärtskockor, och det sträcker sig långt fram i december när julmiddagens brysselkål skördas. Att ta hand om väldiga mängder skörd har också blivit en stor uppgift och sammantaget har trädgården nästan blivit ett heltidsarbete för Anette.

Men på sistone verkar bakgrunden som arbetsterapeut och odlingsintresset sammanfalla i ett lokalt integrationsprojekt. Boäng ligger strax utanför den lilla orten Röstånga, numera rikskänd för sitt entreprenörskap och sitt medborgarägda aktiebolag. Tillsammans har Röstångaborna köpt upp och renoverat nergångna fastigheter, de säkrar social service som skola och planerar en egen brandstation. Och så bedriver de svenskundervisning för nyanlända tillsammans med en folkhögskola. Språkstudierna kombineras med praktiskt arbete och där bidrar Anette med sin mångåriga erfarenhet av trädgård och odling. I en odlingstunnel i byn odlar hon tillsammans med nyanlända som får träna svenska och samtidigt skaffa sig arbetslivserfarenhet.

– Jag älskar min trädgård och arbetet där men att få dela med mig av mina erfarenheter och kunskap i det här sammanhanget känns också otroligt spännande.

 

 

Följ Anette och hennes potager på Boäng på bloggen daylily-potager.blogspot.se eller på hennes instagram-konto @boaeng

Premiuminnehåll

Premium content
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.
More than 120 articles featuring amazing gardens and plants.

Prenumerera på Trädgårdsliv och du får 4 nummer bekvämt hem i brevlådan.

+

Ta del av allt innehåll här på Trädgårdslivs hemsida.
Mer än 120 reportage med fantastiska trädgårdar och växtporträtt.