wavehill4a item2
wavehill2
wavehill1

< till arkivet

Wave Hill

Alldeles runt knuten från New Yorks intensiva kakafoni råder ett lantligt lugn. Här i skogsområdena vid Hudsonfloden fann förmögna New York-bor en reträtt från stadens krav – ett privilegium vi kan ta del av idag.

Av Klas Kihlberg & Gustav Stjärnström

D
et är verkligen svårt att tro att man är så nära Manhattan. På väg norrut mot Bronx och Wave Hill går tunnelbanan -genom ett stadslandskap som aldrig tycks ta slut. Väl framme känns det som man åkt tåg i flera timmar ut på landet. Trädkronors sus är det enda som stör stillheten. Den mäktiga Hudsonfloden rinner lugnt nedanför sluttningen och på andra sidan floden reser sig de säregna klippformationerna med stup på över hundra meter. Inga hus, inga vägar, bara skog – ja, nästan i alla fall: om man tittar lite snett söderut skymtar faktiskt staden med broar och skyskrapor i soldiset.

Från början var Wave Hill och området runt om ett tillhåll för för välbärgade New York-bor som ville komma ut och leva lantliv och andas frisk luft. Redan 1843 byggdes det första huset och sedan dess har Wave Hill haft ett pärlband av prominenta familjer som ägare eller hyresgäster (bland annat den blivande presidenten Theodore Roosevelt liksom författaren Mark Twain).

1903 köptes Wave Hill av George W Perkins, finansman och delägare i finansinstitutet J P Morgan. Det var under hans tid som trädgården vi ser idag växte fram. Han lät bygga växthus och pergolor. Stora gräsmattor med fri sikt ut mot floden anlades och omgavs av sällsynta träd och buskar. Efter ett blixtnedslag 1926, som förstörde stora delar av den ursprungliga huvudbyggnaden, revs alltihopa och ett nytt hus stod färdigt året därpå.

Idag är Wave Hill öppet för allmänheten och ägs av staden New York. Det fungerar som ett viktigt rekreationsområde för stadsdelen Bronx och det är faktiskt lite av ett under att man lyckats behålla den här miljön så nära Manhattan. Egentligen var det bestämt att också Wave Hill och området runt omkring skulle införlivas i det rationella rutnät av gator – – som sedan länge ritats upp på kartor över Manhattan och de obebyggda områdena runtomkring. Men så blev det alltså inte. Som tur är kanske ska tilläggas.

Trädgården på Wave Hill är mer att likna vid en park än en privat trädgård, som det ju var från början. Stora svepande gräsmattor, enorma träd och buskage, med asfalterade gångar som leder runt till trädgårdens olika delar. Längs med den största gräsmattan, där den branta sluttningen ner mot floden tar vid, går en pergola i italiensk stil i en lång båge med en utkiksplats mitt på.

Lite för sig själva ligger en rad intima trädgårdsrum i anslutning till Wave Hills växthus. Framför det största växthuset, i viktoriansk stil, ligger Anlagd i klassisk korsgångsstil med höga pelarformade idegranar växer här gammaldags perenner, buskar och rosor, uppblandat med sommarblommor och medelhavsväxter i stora krukor.

Växthusen hyser en mängd exotiska växter från världens alla hörn och det påminner starkt om en botanisk trädgård. Det minsta och mest oansenliga är the Alpine House, med Wave Hills samling av alpina växter. På terrassen utanför ligger en utsökt liten stenträdgård, där de alpina växterna planterats i handgjorda betonghoar, vackert beklädda av mossa och lav.

Ovanför växthusen ligger Genom planteringarna, som ska ge intryck av att naturen själv fått råda, ringlar sig små stigar till intima platser med utblick över trädgården och the Palisades i fonden. Längst bort, längst upp når man till slut vattenträdgården. Bakom vinklädda pergolor döljer sig en stor stenlagd bassäng med vattenväxter, omgiven prydnadsgräs. Här råder total avskildhet, i alla fall så här sent på hösten då det är ganska glest med besökare.

Det är inte svårt att förstå vad de förmögna New York-borna var ute efter när de lät bygga sina sommarhus här ute. Att komma undan stadens krav och frestelser, avgaser och larm – allt det gäller lika mycket nu som då. Den stora skillnaden är att idag kan vem som helst komma hit till Wave Hill och njuta lantlivets fröjder. •

 

wavehillkarta

Wave Hill ligger i Bronx, alldeles norr om Manhattan. Det går tåg från Grand Central Station till Riverdale, alldeles nedanför Wave Hill. Det går också att ta tunnelbanan (linje A eller 1) men då får man byta till buss.

Läs mer på www.wavehill.org
eller ring +1 718 549 3200.

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

wavehill3
wavehill5

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a