item1a1 item2

< till arkivet

Villa i Tatti

Ett friskt vårregn har just fräschat upp den krispiga grönskan. De strama häckarna är nyklippta och utsikten hänförande. Blåregnet klär ymnigt in patinerade murar och färgglada t-ulpaner och förgätmigej lyser upp efter vintern. Det här är en trädgård som tar andan ur besökare!

Av Monica Ljungberg. Foto Arvi Kaaman

Å
ret var 1905 när den världskände konsthistorikern Bernard Berenson och hans hustru Mary köpte egendomen som förfallit under många år. Platsen var väl utvald med en imponerande utsikt över Arnodalen. Det gamla huset renoverades under ledning av den engelske arkitekten Cecil Ross Pincent som också fick uppdraget att designa trädgården. Arbetet pågick under många år, försenades av första världskriget, men blev till slut klart. Förebild var renässansens och antikens trädgårdar med närbelägna Villa Gamberaia som inspirationskälla.

Uppdraget att förvandla den förfallna trädgården till en renässanspärla var Pincents första. Hans största problem var trädgårdens branta lutning. Lösningen blev klassiskt italiensk – ett antal terrasser anlades på den branta sluttningen med en bred trappa som binder ihop varje nivå.

Trädgården består av flera olika avdelningar. Den sluttande ”Italienska trädgården” ramas in av stora cypresser. Trädgården har en bas av stramt formklippta buxbomshäckar längs en trappa som är ett smycke i sig. Varje avsats har dekorerats med småsten i olika konstfulla mönster. Bland de strama häckarna och obeliskformade buxbomspelarna växer också små mjuka buxbomsträd.

Strax ovanför ligger citronhuset, en ljus byggnad där alla citrusväxter övervintrar. På andra sidan ligger ”den kringbyggda trädgården”. Här är blomningen överdådig. Så här års trängs hundratals tulpaner i glada vårfärger i planteringarna, citronträden dignar av gula frukter i stora terrakottakrukor och kraftiga ruggar av förgätmigej lyser upp mörka hörn med sina ljuvliga ljusblå blommor. Av förklarliga skäl är sittplatserna många just här.

På väg mot huvudbyggnaden passerar man ”den hängande trädgården” där ett kraftigt blåregn täcker murarna. Kontrasten är slående – hängande klasar i lysande blått intill en formell buxbomsplantering. Missa inte ett besök här när blåregnet blommar, tulpanerna står i blom och citronträden just släppts ut från sitt vinterväxthus. •

Fakta
Konsthistorikern Bernard Berenson testamenterade Villa I Tatti till sitt gamla universitet, Harvard, som nu driver ”The Harvard University Center for Italian Renaissance Studies” på egendomen. Berensons önskan var att den vackra miljön skulle fort-sätta att inspirera forskare och studenter. Varje år kommer därför ett femtontal lyckliga stipendiater för att göra djupare studier inom alla områden av renässansen. Berenson testamenterade egendomen inklusive ett unikt bibliotek som omfattar hundratusentals böcker och fotografier samt ett hundratal renässansmålningar. Samlingarna är mycket värdefulla. Villa I Tatti håller därför en låg profil och besökare följs ständigt av beväpnade vakter. Till och med ute i den vackra trädgården.

Sök tillstånd
Villa I Tatti ligger i Settignano, strax utanför Florens i Italien. För att besöka villan måste du skriftligen ansöka om tillstånd i god tid. Tänk på att barn under tolv år inte är välkomna. Sedan ett år tillbaka pågår ett omfattande renoveringsarbete av både hus och trädgård och under den tiden tas inga besökare emot. Arbetet blir troligen klart till sommaren 2009.

För mer information: www.itatti.it

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

villaitatti1
villaitatti2
villaitatti3

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a