item1a1 item2

< till arkivet

Vårträdgård

Nu har vi allt härligt framför oss. Efter en lång, kall vinter, hade du kanske börjat misströsta? Så följ med in i Gabriella Dahlmans trädgård i Hammenhög där våren gjort sitt intåg på allvar.

Text Klas Kihlberg. Foto Gabriella Dahlman

Bilder uppifrån och ner:

ÄPPELBLOM • Att överta en trädgård med gamla fruktträd är som att få en skatt, tiden har gjort dem knotiga med stora kronor som svämmar över av blommor. Det blir så där romantiskt, som en dröm. Gabriella har alltid fantiserat om att sitta bland singlande äppelblom som faller likt snö. Och nu kan hon göra det.

EN RIKTIG VÅRRABATT • Växterna i den här rabatten kommer nästan uteslutande från Gabriellas förra trädgård, i Ingelstorp. Växterna har blivit som minnen, souve-nirer. Alla sommarblommande perenner är ännu låga och enbart gröna. Upp sticker 'Queen of night'-tulpaner bland kirgislök och aklejruta i knopp. Och så den vita lungörten, 'Sissinghurst white', vid foten av vitgröna tulpaner 'Spring Green'.

HÄGGMISPELN, Amelanchier spicata, är en av Gabriellas absoluta -favoriter, vad buskar beträffar i alla fall: robust och tacksam men med ljuvlig, vit blomning på våren som står fint mot de vackert ljusröda, små bladen. På sommaren får den små blå, frukter, som går att äta, och framåt hösten kommer 'la grande finale' – då bladen lyser i rött. Häggmispeln är inte dum alls som häck. Men hos Gabriella har flera stycken hittat sin plats i det hon -kallar för lunden. Att de inte kostar så mycket gör ju inte saken sämre. •

SÖDERRABATTEN • En liten trupp 'Spring green'-tulpaner i sällskap med vit akleja och rosa klockhyacinth. 'Spring green' är verkligen pålitliga – just dessa lökar satte Gabriella efter jul förra året och de blommade hur snällt som helst samma vår. Annars pågår en ständig kamp här i söderrabatten, längs med huset: havet av blå klockhyacinther, som anas i bakgrunden, är vackra men har i princip tagit över. Gabriella försöker varje år att flytta så många hon kan ut i trädgården under äppleträden. Det ska ju gärna bli rum för andra växter också! •

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

vartradgard1
vartradgard2
vartradgard3
vartradgard4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a