item1a1 item2

< till arkivet

Terrassträdgård

Med en rejält tilltagen kalkstensterrass som utgångspunkt har Marika skapat en trädgård fylld av färg och form och som lånar vyer av höga ekar och tallar i omgivningen.

Av Klas Kihlberg och Gustav Stjärnström

A
tt anlägga en ny trädgård där det förut inte funnits någon är säkert mångas dröm. Lika många är nog de som våndas den nakna jorden som står och gapar tomt. Det känns som eoner av tid innan den trädgård man längtar efter blir verklighet.

 

För Marika Delin och Calle Forsberg var situationen lite annorlunda. Deras nya hus stod aldrig på en naken åker, utan mitt bland bergknallar, resliga ekar och tallar som föredömligt nog bevarats. Och mycket till trädgård var det nog egentligen aldrig fråga om att anlägga, på sin höjd en uteplats och kanske någon rabatt. Men sådana begränsningar är -uppenbarligen inget som hejdat trädgårds-intresset hos den här familjen.

 

Marikas och Calles hus i Saltsjö Boo utanför Stockholm är egentligen två bostadsrätter, ihopslagna till en gemensam bostad. Föreningen består av åtta bostadsrätter fördelade på fyra moderna trähus i falurött, till synes fritt utplacerade på slänten ned mot vägen. När husen byggdes var man noga med att behålla känslan av naturtomt; träd fälldes inte i onödan och bergsknallar fick vara kvar. Därför var det osedvanligt lummigt och uppvuxet redan från början. Inga förskrämda trädslanor på en leråker här inte.

 

Grusgångar, ängsmark och rabatter

Marika arbetar sedan flera år med formgivning, anläggning och skötsel av trädgårdar. Hon har kunder över hela Stockholmsområdet, såväl privatpersoner som bostadsrättsföreningar och företag. Och hennes expertis och engagemang har utan tvekan bidragit en hel del till att just det här bostadsområdet ser ut som det gör idag.

Det som kan betraktas som privat sfär är egentligen bara ytan alldeles intill och längs med bostaden. Resten är gemensam mark med smala grusgångar som leder mellan husen. På Marikas initiativ anlades äng på delar av den gemensamma tomten. Äng på rulle köptes in och lades ut och resultatet blev över förväntan. Hade vi inte fått det berättat för oss hade vi nog trott att det såg ut så här från första början.

 

Hos Marika och Calle består den privata sfären huvud-sakligen av en rejält tilltagen terrass som löper längs med husets ena långsida. Nästan fyra meter bred och byggd med riktigt, riktigt tjock kalksten. Runt om har Marika skapat djupa rabatter, skodda med vackert rostrött kantjärn. Planteringarna har en organisk form och en lätt vildvuxen känsla av överflöd. I synnerhet så här på sensommaren då den ryska martornen och blodtoppen är som vackrast. Jätteverbena, perovskia och vita kungsljus sticker upp men allra högst upp tronar rödkvannen med sin mörka, oxblodsfärgade siluett. I marknivå kryper gulbladig citrontimjan och gråtimjan fram och suddar effektivt ut gränserna mellan rabatt, terrass och grusgång.

 

Kalkstensterrassen

Uppe på terrassen samsas trädgårdsmöbler med planteringar i vackra keramikkrukor, många av dem tillverkade av Calle som har sin verkstad i källarplanet. Små stilleben av snäckor, stenar och krukskärvor fångar ögat här och var. Över norra delen av terrassen står en rejäl pergola som skydd mot insyn och stekande sommarsol. Den är ritad av Marikas bror Buster och har ett lätt, nästan asiatiskt uttryck. Här klättrar staketvin och honungsros upp och ger behövlig skugga. Och det lär snart bli en pergola till i andra änden för här blir riktigt hett när solen gassar -sommartid.

 

Köksträdgård och woodland

Längs terrassen finns också köksland – en faluröd planteringslåda fylld av palmkål, sallad, lök, ringblommor och kryddtagetes. Spaljén av bambu var tänkt för bönor men i år blev det inte mycket av den varan så indiankrassen har fått ta över istället. Ner till parkeringen och Calles keramikverkstad på kortsidan av huset går en brant trappa av sten. Här är känslan mer woodland-artad, med vandrande skugga under en av de majestätiska ekarna. Uppför en robust men vacker järnspaljé på väggen klättrar en kameleontbuske med sina lustiga rosa-gröna blad.

 

Den här tiden på året är här mest grönt – rofyllt och lite anonymt. Men när Marika beskriver backen på vår och försommar, då blommande lökar sticker upp bland myskmadra, sockblomma och sirlig anagrambräcka blir vi snabbt på det klara med att hit måste vi komma tillbaka.

 

> till topp

 

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

terrasstradgard3
terrasstradgard2
terrasstradgard1
terrasstradgard4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a