greatdixter4 item2

< till arkivet

Terrassträdgård

 

Ett spektakulärt hus har begåvats med en minst lika spektakulär trädgård: En hängande blomsteräng med utsikt över Mälaren.

 

Av Klas Kihlberg

 

Jeannie och Stens trädgård på -Färingsö utanför Stockholm sticker ut. Först själva huset på tomten, som med sitt ganska udda fasadmaterial av korrugerad plåt och stora glaspartier, bryter av mot grannhusens mer traditionella trä- och putsfasader. Och sedan den mäktiga terrassen på taket med utsikt över strandängar och Mälaren längst bort. Fast det är inte bara fråga om en stor uteplats, det här är en hängande trädgård. Eller snarare hängande sommaräng.

För några år sedan bestämde sig Jeannie och Sten att lämna sitt förra hus och trädgård, som också låg på Färingsö. Trots, eller snarare på grund av, ett brinnande trädgårdsintresse från Jeannies sida insåg de snart att den jättelika tomten blev för mycket.

– Jag hade för många idéer som jag ville förverkliga och det gick till slut inte. Vi bestämde oss för att hitta något mindre och mer hanterbart, förklarar Jeannie.

Så någon mil bort hittade de en tomt och anlitade Stens systerdotter Susanna, som är arkitekt, att rita ett hus åt dem. Hon fick ganska fria händer och resultatet är som sagt en byggnad som inte följer normen. En sak ville Jeannie och Sten dock få med och det var en stor terrass med trädgård.

– Om vi i framtiden inte orkar med trädgården där nere, på markplan, har vi i alla fall takterrassen att njuta av.

Så Susanna skissade och tankarna gick ganska snart åt sedumhållet, ett numera vanligt sätt att skapa vegetation på hustak. Det är tåligt och lättskött och kräver inte särskilt mycket jordmån. I vegetationen skulle det bli en stor oval av trätrall med plats för utemöbler och krukor. Men efter vidare efterforskningar och ytterligare skissande föreslog Susanna istället en blomster-äng med sju cirklar av trätrall i olika storlekar. Det skulle vara såpass nära mellan trallcirklarna att man skulle kunna kliva emellan utan att behöva trampa ner örterna.

Valet föll på Vegtechs sedum-ört-grästak. Det är mattor av färdig ängsvegetation med örter och gräs som är tork- och vindtåliga. De kan rullas ut precis som en färdig gräsmatta men när de som här ska ligga på ett hustak krävs förstås en hel del underarbete. Inte minst då det är i stort sett platt. För att skydda taket och hålla riktigt tätt behövs skikt med gummiduk, foamglas och betong. Själva ängsmattan har en jordmån på 140 mm, klart tjockare än om man väljer ett rent sedumtak.

– Först hade vi tänkt att vi skulle köpa egna växter men det blev alldeles för dyrt. Och det ångrar vi inte. Det blommade fantastiskt hela säsongen förra året. Och blev riktigt högt, över en halvmeter. Det var prästkragar, färgkullor, röllekor, glim ...

Jeannie ville till att börja med komplettera med vårlökar, som narcisser och tulpaner, men var rädd för att gå för djupt ner och skada tätskiktet. Så hon nöjde sig med smålök, som krokus, men de verkar inte trivas något vidare. De flesta hon satte kom aldrig tillbaka efter första säsongen.

Från början fanns önskan att ha himalayabjörk planterad på taket men det var alltför komplicerat och dyrt. Nu står det en i en stor terrakottakruka istället. I kruka och odlingskärl finns även lavendel, nävor och taklök.

Terrassen omges av ett nätstängsel av rostfritt stål, lite som ett gunnebostängsel men mycket tunnare och finare så att det blir nästan osynligt.

Nu nöjer sig Jeannie inte med takträdgården, på tomten runt om huset har hon en rejäl trädgård med rabatter, köksodling, gräsmatta och blomsteräng. Det är öppet mot omgivningen, inga häckar som bryter siktlinjen när mot Mälaren. Det är mycket prydnadsgräs och tåliga rosor, som till exempel de kanadensiska vresrosorna ’Louis Bugnet’ och ’Therese Bugnet’. Och som en pendang till ängen på taket finns en ruta med ängsblom mitt i gräsmattan, runt en stor sten.

– Det är faktiskt en rest av Veg Tech-mattan som hamnade här. Vi planterade fyra japanska körsbärsträd runt omkring. Jag ville ha sådana men är inte riktigt säker på om de passar i den här trädgården ... vi får se, säger Jeannie och skrattar.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

tradgardslivterrasstradgard21

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a