greatdixter4 item2

< till arkivet

Scenografiskt i Stora Herrestad

 

Loppisfynd och antikviteter fyller Barbro och Görans gamla herrgårdsträdgård. Det som måhända saknas i tukt och ordning kompenseras med råge av fantasi och befriande lekfullhet.

 

Av Klas Kihlberg

 

Känslan för att skapa vackra stilleben går inte att ta miste på. I de stora salarna i herrgårdsbyggnaden, på badrummets toalettbord, i fönsterbräderna ... och vidare ut i trädgården. Överallt dyker man på bedårande arrangemang av föremål, ofta i massverkan. En blandning av högt och lågt med exklusiva antikviteter sida vid sida med loppisfynd för under hundralappen. Den scenografiska fingertoppskänslan är den gemensamma nämnaren.

Barbro Grandelius och hennes man Göran Peterson bor i en herrgård i nyklassicistisk stil i Stora Herrestad. Gossmanska gården, som den kallas, är lite udda placerad, med gaveln vänd mot och alldeles intill landsvägen. De köpte stället 2001 och har sedan dess lagt ner hela sin själ i att renovera tillbaka allt till ursprunget.

Den nyklassicistiska stilen, eller sengustavianska som den ibland kallas, är styrd av spegelsymmetri. Och det gäller förstås även trädgården. En mittaxel med korsande gångar löper genom trädgården och delar upp i kvarter. Från gårdsplanen leder en avensboksportal in mot en stor buxbomsrundel som Barbro planterat. Mitt i står en rostig järnurna och i den en blänkande flaggstångsknopp som prydnad. Rundeln flankeras på ena sidan av en stor gammal praktmagnolia, på andra av ett valnötsträd. Helt i linje med symmetritänket.

Längre in i trädgården finns ännu en stor rundel, fast denna av liguster. Och man hittar även buxbomskantade rektanglar, en rymmer kryddor och rosor, en annan bondpioner. Alldeles i mitten av trädgården står den gamla hängasken som tyvärr inte mår så bra längre.

Eftersom nästan alla pengar och all tid gått åt till att återställa huset har trädgården kommit lite i andra hand. Inte för att intresse saknas, tvärtom. Egentligen skulle Barbro ha velat göra så mycket mer. Men det är ändå lite orättvist, det har ändå åstadkommits en hel del. Som den stora gårdsplanen framför huset. För några år sedan upptäckte de att det under grus och jord fanns en gammal kullerstensgård och den grävdes fram med mycken möda. Men ibland blir saker för bra! Jorden häromkring, även under gårdsplanen, är otroligt bördig. Och från åkrarna runt om rinner det in näring som göder ogräset. Kullerstensgården blev ett alltför tungt sisyfosarbete att rensa och man ville absolut inte använda roundup eller liknande. Så planen är nu att lägga markduk över och täcka med natursingel. Då finns kullerstenen i alla fall kvar där under för framtida ägare att förhålla sig till. Inget förstört med andra ord.

Trädgården är lite vildvuxen, det är inte fråga om någon perfekt manikyrerad skapelse. Och det är förstås något av charmen. Det som saknas i tukt och ordning kompenseras med råge av fantasi och lekfullhet. Vart man går dyker man på små och stora arrangemang, scener kan man kanske säga. Som det gamla gravstaketet med en liten utemöbel för barn innanför. Här lekte barnbarnen när de var små, skyddade från landsvägen precis intill. Eller den förfallna sittgrupen vid hängasken. Knappast tänkt att sitta i eftersom stolarna saknar sits och bänken ser lite osäkert murken ut. På ett litet bord med marmorskiva trängs en grupp med betongprydnader. Murgrönan slingrar sig in emellan.

Barbro kallar det själv för tramsigheter och förklarar att i brist på pengar får man hitta andra, roliga lösningar. Och rekvisitan är det inga problem med, för Barbro är en boren samlare, älskar att fynda på loppisar och antikhandlar. I förråden finns det en hel massa att ta av – det är lätt att byta ut och förnya.

Vid avenboksportalen är det romantiskt, högtidligt och stiligt på en och samma gång. Två fruktuppsatser i betong, placerade i urnor, fyndades på Sjöbo betongkonst för flera år sedan. Ett lejon och två betongkulor pryder den lilla trappavsatsen in i trädgården.

Runt hörnan, åt väster, har Barbro och Göran sin kvällssolplats med utsikt över åkrarna. På den här sidan finns också en köksodling med pallkragar, alldeles intill uthuset i vit puts. Här och var står små bord med krukor och snäckor, piedestaler med urnor på och skulpturer av allehanda slag.

Det är definitivt inga problem att hitta någonstans att ställa vinglaset när man rör sig runt i trädgården en varm försommarkväll som denna. I kvällssolen blir stämningen fantastisk. Det är lite av trädgårdsterapi, att inte stirra sig blind på allt som måste göras och istället ta in det vackra. Att ta del av en trädgård fylld av lust och humor.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

tradgardslivstoraherrestad1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a