greatdixter4 item2

< till arkivet

Storstadsnära i Enskede

 

Inte så stor men insynsskyddad, lummig och stämningsfull. I Pia och Thomas fina parhusträdgård är det svårt att tro att det bara är en kvart in till Stockholms centralaste delar.

 

Av Klas Kihlberg

 

Det var något av en kompromiss. Pias sug efter en trädgård och Thomas önskan att bo kvar i stan. Efter många år i Stockholms innerstad flyttade de i mitten av 1990-talet till Gamla Enskede och ett parhus med en liten trädgård. Trädgårdsintresset hade dock väckts tidigare, på Pias mammas sommarställe i skärgården, men det räckte inte riktigt och hon ville ha tillgång till sin egen trädgård, dagligdags.

Enskede trädgårdsstad är en av de allra första förorterna till Stockholm, anlagd i början av 1900-talet, med förebild från England och Tyskland. Idag är det ett av Stockholms mest centrala villaområden men när det begav sig var det lite som yttre rymden för de arbetare som flyttade ut hit. Här skulle man kunna kombinera boende med nytto-odlingar, i huvudsak frukt, bär och grönsaker. Det var knappast tal om några prydnadsträdgårdar.

När Pia och Thomas flyttade hit hade trädgården i flera år varit rätt oskött. När det var visning gick de flesta presumtiva köpare rakt in i huset men Pia smet istället runt husknuten och in på baksidan, in i den egentliga trädgården. Redan här kände hon att det var rätt. Väderstrecken, fruktträden, lummigheten... hur det såg ut inomhus var sekundärt.

Allt sedan dess har trädgårdsintresset bara vuxit och vuxit. Som glada amatörer provade de sig fram allt eftersom. Trädgårdsböcker slukades ivrigt, trädgårdar besöktes, både i Sverige och utomlands.

 

Trädgården är rätt liten, ca 250 kvm, en parhusträdgård i engelskt snitt, med en liten förträdgård mot gatan och så ett större rektangulärt trädgårdsrum på baksidan. Men det är ändå en "ren" trädgård, inte någon naturtomt med en liten odlad yta närmast huset, som annars är så vanligt i Stockholm med omnejd. Ett växthus är byggt mot husets fasad och fungerar idag som kombinerat odlingsutrymme och uterum.

Pia och Thomas planterade ganska tidigt en mängd rosor, ett tiotal sorter av gammaldags snitt. Och så två olika sorters honungsrosor i det gamla äppleträdet. Under trädets skugga skapades en uteplats med gatsten och omgärdad av en låg ligusterhäck. Som avgränsning mot grannarna planterades avenbokshäckar; de kan bli riktigt höga men tar ändå inte så stor plats på djupet, en fördel i en trädgård där ytan är begränsad.

Även om intresset och engagemanget fanns tyckte de att det saknades en riktigt bra grundstruktur och i samband med en utbyggnad av huset tog Pia och Thomas därför kontakt med Marika Delin, som är trädgårdsdesigner. Hon hjälpte dem med att skapa gångar, stengläggningar och rabatter längs med dessa. Ett helhetsgrepp helt enkelt. Det blev en blandning av hårdgjorda ytor av ölandskalksten och lite mjukare natursingel. Marika introducerade flera nya växtval och kombinationer som var nya för Pia och Thomas, till exempel hasselörten med uppstickande kungsängsliljor längs med gången mellan husets fram- och baksida. Eller den lilla blåfläckiga fjärilsviolen (Viola sororia) 'Freckles', som stortrivs och sprider sig villigt.

Mot gatan står en häck av bambu, ett önskemål från Thomas sida, som hade minnen av sådana från resor i Danmark. De satte plantor som tog sig fint men efter bara 4-5 år gick den i blom och dog. De åkte tillbaka till plantskolan där de köpt plantorna och fick svaret att de borde vara tacksama för att de nu varit med om något helt unikt. Bambu blommar nämligen bara en gång, ungefär vart hundrade år, och sedan dör den. Dessutom är det så att de flesta plantor i handeln härstammar från samma moderplanta och blommar därför alla samtidigt. I hela Europa var det sålunda samtidig massblomning och påföljande massdöd i bambuvärlden! Idag står en ny bambuhäck på samma ställe och som förhoppningsvis håller sig levande i flera decennier.

 

Vid mitt besök strax efter midsommar är det riktigt varmt och soligt och alla pionerna står i full blom. -Honungsrosorna i äppelträdet har precis börjat slå ut så smått. Om någon vecka kommer det vara alldeles vitt i trädet. Trädgården är inbäddad och lummig och väldigt privat, trots att det är så nära till grannarna.

Idag är Pias och Thomas trädgård ganska färdig, om en trädgård nu kan bli det. Pia erkänner att hon ibland längtar efter mer ytor, för att få prova nya saker. Det blir en konst i att begränsa sig. Rabatter har grävts om, växter har tagits bort eller flyttats men i stort är de väldigt nöjda med helheten. Ibland kommer hon hem med nya växter som hon inte riktigt vet var de ska få plats. Önskan finns också att kunna odla mer ätbart och när barnens lekstuga försvinner kan det bli plats för några odlingslådor där. Men de står ändå i kö för en kolonilott i närheten. Här ska det bli fokus på nyttoväxter. Pia drömmer om grönsaker, bär och frukt. Ett plommonträd står högt på önskelistan. Men det lär dröja ett tag eftersom väntelistan är lång.

š

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

enskede1
enskede4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a