greatdixter4 item2

< till arkivet

Nässlor

 

I skuggan av alla väna vårlökar tittar brännässlan fram bakom förråd och kompost: En vårprimör vars stora nytta verkligen bör lyftas fram.

 

Av Klas Kihlberg

 

är jag var liten var jag rädd för brännässlor, ungefär som för getingar. De såg hotfulla ut med sina håriga, stora blad och läskiga fröhängen. Tur att jag inte växte upp på Nya Zeeland då, där trädnässlan (Urtica ferox), kan bli uppemot fem meter hög. Den lär brännas rejält och har till och med tagit död på människor.

Nu bor jag i Sverige, är vuxen och vet bättre – att brännässlan som trivs i vår häck inte är farlig utan snarare en nyttoväxt. Ett ogräs som man gärna ska ha ett bestånd av i eller runt sin trädgård. Om inte annat så för de vackra nässelfjärilarnas skull, som i larvstadiet lever och frodas bland nässlorna.

I gamla tider var nässlan i viss mån en livlina vid den här tiden på året, på våren, då matförråden sinat och inget annat ännu hunnit växa. Att skörda de späda bladen, förvälla och använda till soppa eller som kål var ett viktigt tillskott i en annars vitamin- och mineralfattig kost.

Man rötade även nässlor till fibrer, på samma sätt som lin, och vävde ett glansigt tyg, s k nättelduk, åtminstone fram till början av 1800-talet. Och så användes den till färgning av textilier (som gav nyanser från mörkgrönt till gråblått). En allsidig gröda helt enkelt, men så var det ju rätt mycket "tager vad man haver" som gällde.

Idag blir brännässlan för det mesta avfärdad som ett jobbigt ogräs. Och visst, inte är det behagligt att bli bränd och särskilt vacker är den inte heller. Men även om vi nu knappast väver löpmetrar nättelduk eller sörplar litervis med nässelsoppa så har nässlan definitivt sin motiverade plats i trädgården. De flesta har väl gjort nässelvatten; låtit nässlor ligga och dra i en hink vatten några dagar för att sedan använda som gödning i rabatterna eller kökslandet? Ett synnerligen effektivt och billigt tillväxtpreparat, fullt av kväve. Att det luktar illa avhjälps enkelt med ett lock på hinken (och en klädnypa på näsan).

Ett annat utmärkt sätt att använda nässlor på är att lägga dem på komposten. Om man är osäker på hur starkt komposten brinner kan det vara värt att ta bort rötter och fröställningar eller låta dem vissna i en svart sopsäck först. Man kan också ta nässelvatten och vattna sin kompost för att ge den en kick-start.

Så hejda dig innan du bestämmer dig för att göra processen kort med brännässlorna bakom förrådet. Om du ändå inte tänker gå runt där med bara ben kan de kanske lika gärna få stå kvar och göra nytta? •

 

Nässelsoppa

4 personer
2 liter nässlor (från unga plantor eller toppskott av äldre).
1 liter vatten.
Buljongtärning eller fond (kyckling- eller grönsaks-).
2 msk smör eller stekflott från fläsk.
1 msk kallpressad rapsolja.
1 schalottenlök.
2 msk vetemjöl.
Ev 1/2 dl grädde eller crème fraiche.
Kokta ägghalvor.
Ev. stekt, tärnat fläsk.

Plocka bort grova stjälkar och skölj nässlorna ordentligt i kallt vatten. Koka nässlorna i hälften av vattnet med locket på i cirka 10 minuter. Sila av vattnet men behåll det. Hacka nässlorna efter behag.

Fräs schalottenlöken på låg värme i smör eller stekflott och rapsolja i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör runt. Häll i nässelspadet, koka upp och lägg sedan i de hackade nässlorna och buljongtärning/fond. Späd med resterande vatten.

Serveras med kokta ägghalvor. Stekt, tärnat fläsk är inte dumt att ha till heller. •

 

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

nasslor1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a