greatdixter4 item2

< till arkivet

Mattram

 

Bjud in en gammal, klassisk kulturväxt till din trädgård i år. Med sina små präskrageblommor bjuder mattramen på skyar av lättsam sommarkänsla, från juni till september.

 

Av Klas Kihlberg

 

Första gången jag stötte på den var när jag läste Sanna Töringes bok "Drömmen om en Trädgård" (Semic, 2008). I en av hennes stora rabatter – tror det var det som skulle bli ett litet woodland – syntes skyar av små, små prästkrageblommor. Om än bedårande var min första tanke att hon fått in baldersbrå i rabatterna eller kanske satt några sommarblommande margueriter. När jag ett par år senare fick chans att se hennes trädgård i verkligheten dök de upp igen och då var jag inte sen att fråga Sanna vad det var: "Men det är ju mattram, dem kan jag inte var utan!" svarade hon med entusisasm.

"Mattram", tänkte jag? Bekant namn, förmodligen ett av alla man hört i någon visa eller dikt men aldrig riktigt haft kläm på vad det egentligen är. Det ska jag i alla fall prova, lovade jag mig själv, men som så ofta stannade det vid den tanken. Tills jag häromåret var på Åbergs Trädgård utanför Ystad. Längs ett av de stora växthusen stod en lång, låg häck av mattram som tog andan ur mig. Så slösande, somrig blomning!

Nu vet jag lite bättre och har själv satt mattram i rabatten. Jag har också läst på och inser att det här är en riktigt gammal, klassisk kulturväxt.

Det vetenskapliga namnet är det tydligen lite fram och tillbaka med, ömsom Tanacetum parthenium, ömsom Chrysanthemum parthenium. Den har i alla fall odlats som läkeväxt sedan antiken och användningsområdena har varit många. Länge behandlade man så kallade kvinnosjukdomar med mattram, vilket artepitetet parthenium också ger en fingervisning om (det kommer från grekiskans "parthenos", jungfru eller ung kvinna).

Linné sorterade in mattram i kamomillsläktet, Matricaria, och det är inte så konstigt med tanke på blommornas stora likhet (fransmännen kallar den till och med grande camomille). Även om släktnamnet nu är ett annat fastnade matricaria förvirrande nog hos oss och gav oss vårt svenska "mattram". Engelsmännen kallar den Feverfew, en förvrängning av det gamla latinska namnet febrifuga, driva febern på flykten – en annan egenskap den tillskrivits. På senare år mattram fått en renässans inom alternativmedicinen och används för att lindra migrän.

All medicinsk nytta till trots, för mig är det som prydnadsväxt den har sin stora förtjänst. Mattram är perenn, om än en kortlivad sådan, och frösår sig friskt på de flesta jordar. Då den kan bli ganska invasiv kan det vara idé att gallra bland de självsådda plantorna på försommaren och hösten. Lite som med förgätmigej eller aklejor.

Känns det för lättsinnigt kan du prova att sätta mattram i en stor kruka och sedan plocka bort blommorna allt eftersom de blommar över. Då håller den sig på plats.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

mattram1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a