greatdixter4 item2

< till arkivet

Le Jardin Plume

 

Modernt och klassiskt – det är Le jardin Plume i ett andetag. Dessutom är det så bra gjort att trädgården blev utsedd till ”The garden of the year” förra året.

 

Av Gabriella Dahlman

 

Dova dunsar från fallande äpplen och daggvått gräs en tidig morgon i september. Mjuka plymer i disigt motljus möter strama häckar klippta i böljande vågformer. Som så ofta är det kontrasterna som gör det.

Le jardin Plume ligger i Normandie, ca 10 mil nordväst om Paris. Här är klimatet milt och perfekt för all slags odling. Mjuka kullar med knotiga äppleträd, gröna lundar och slingrande åar. Landskapet är lummigt och inbjudande. 1996 köpte paret Sylvie och Patrick Quibel den tre hektar stora äppleodlingen som kom att bli Jardin Plume. Platsen var flack och vette mot söder, under äppleträden gick får och betade. Patrick och Sylvie är trädgårdsmästare och det var med utgångspunkt från deras plantskola som trädgården kom till. De ville se hur växterna fungerade på plats och samtidigt ge kunderna ett hum om storlek, färg och form. Man kan säga att Jardin plume är en slags levande plantkatalog.

 

Klassiskt men samtidigt modernt

Inspirationen kommer från olika håll. Men det franska arvet med förebilder som bland annat trädgårdsarkitekten André Le Notre, mest känd för att ha skapat trädgården i Versailles på 1600-talet, känns tydligt.

Alléer, strikt klippta häckar och parterrer bildar en klassisk ram men det är också det som gör att trädgården upplevs som väldigt modern. För mitt i allt det tuktade svämmar rabatter över likt vilda ängar. 2009 fick le jardin Plume utmärkelsen The garden of the year av tidningen Gardens Illustrated och the Garden Museum i London – mycket beroende på att den är ett exempel på hur man kan skapa nydanande trädgårdar med klassiska förebilder.

Trädgården är indelad i flera olika rum. Många av dem gömda bakom häckar och staket.

Från den lilla plantskolan kommer man först ut i grästrädgården, delen som gett trädgården dess namn, le jardin Plume. Höga perenner som violruta och höstastrar blandas med olika slags prydnadsgräs. Samma sorter kommer tillbaka med jämna mellanrum. Det är likt en böljande och överdådig prärie. Växterna är graciösa och genomskinliga. Genom planteringarna skär perfekta häckar klippta i vågform. Ett sätt att förstärka grästrädgårdens ständiga rörelse. Häckarna klipps tre gånger per år vilket gör dem rakbladsvassa.

Mitt i trädgården ligger fruktträdgården, kvadrater av gräs som fått växa fritt upprepas med jämna mellanrum. Äppleträden växer i alléer och en av kvadraterna är en damm som ligger precis i nivå med gräsmattan. Det är som om en bit av himlen ramlat ned, en spegelbild av molnen i vattnet. Det är mycket effektfullt och upprepandet skapar ett perspektiv som ger en känsla av att trädgården fortsätter i all evighet. Vilket faktiskt är ett av Le Notres trick.

 

Årstidsträdgårdar

Vårträdgården bakom grästrädgården når sin höjdpunkt i april-maj då den är fylld av vita julrosor och limegrön törel. Buxbomsklot ligger lekfullt utslängda som bollar bland växterna. På sommaren är den fylld av blå agaphanthus!

Uppe vid bostadshuset prunkar sommarträdgården. Klippta buxbomhäckar i ett intrikat mönster ger kontrast till orangeröda dahlior, purpurfärgade dagliljor, och scharlakansröd krasse. Färgskalan är varm och vibrerar i det sneda septemberljuset. Härifrån är utsikten över fruktträdgården och den spegelblanka dammen magnifik. Genom ett valv av avenbok fortsätter man sedan ut i höstträdgården. Det doftar underbart och silverax, höstanemoner, solrosor, höstastrar och jätteverbena bildar en veritabel djungel. Lila, vitt gult och rosa. Det är som att vandra i en impressionistisk målning. Tänk att det kan vara så vackert på hösten.

Potagern, köksträdgården, är omgärdad av ett högt staket. Även här är det en explosion av färgstarka blommor; så här på slutet av säsongen börjar den måhända kännas lite bedagad men är ändå praktfull med stora pumpor och orange zinnior. En bågformad pergola täckt av knallblå blomman för dagen, som löper genom hela köksträdgården, förstärker perspektivet.

Från potagern kan man smyga ut i mischanthuslabyrinten. Det höga gräset bildar en mjuk mur och döljer en kvadratisk damm omgiven av ett brett trädäck, en perfekt plats för kontemplation och eftertanke. Det ger en välbehövlig paus från allt det överdådiga, här är det svalt och grönt och minimalistiskt. Egentligen är det väldigt enkelt men otroligt sofistikerat.

 

More is more!

Tillbaka i plantskolan vill jag ha allt men nöjer mig med en bok om trädgården. Nu ska jag hem och plantera en prärie!

Det vilar fransk elegans över le jardin Plume, men det starkaste intrycket är ett vilt, generöst och ohämmat sätt att använda växter. Det är skirt och transparent men ändå kraftfullt. Det märks att Patrick och Sylvie kan sitt växtmaterial och att de älskar sin trädgård. Och det är så inspirerande. Så ge järnet! More is more! Ös på med växter och våga vara enkel. •

 

Fakta

För mer info angående öppettider, vägbeskrivning och dylikt gå in på www.lejardinplume.com

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

jardinplume1
jardinplume5

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA