greatdixter4 item2

< till arkivet

Lavendelrum

 

Tänk att ett enda växtnamn kan ge tema åt en hel trädgård! Men så var det när paret Johnsson satte spaden i en helt vanlig villatomt. Lavendelsorten ’Hidcote Blue’ var namnet de föll för. Resultatet är en doftande dröm i lavendelblått.

 

Text Lisa Ising. Foto: Sophia Callmer

 

Om sommaren är trädgården hos Ingegerd och Tommy Johnsson som en sydeuropeisk klosterträdgård, doftande av solvarm lavendel och de olika rosorna i full blom. Men skenet bedrar. Det här är en vanlig villatomt i det lilla skånska samhället Svalöv och trädgården är bara fem år gammal.

På kort tid har paret skapat en uppvuxen trädgård som leder tankarna längre bort, i både tid och plats. Trädgårdens huvudnummer är lavendelrummet. Med sina stora urnor, en grånad trädgårdsbänk och omslutande grönska ger det samma känsla som medeltidens intima atriumgård men förebilderna är även engelska och kontinentala.

– Det är vårt lilla Provence, ett blått hav med massor av humlor och bin när det blommar, berättar Ingegerd.

Detta är deras sista trädgård – anlagd vid sjuttio års ålder och med ett långt trädgårdsliv bakom sig. I ett skede när andra tänker på servicelägenhet bestämde hon och -maken sig för att börja om från början med hus, möbler – och inte minst med trädgård. Bakom sig lämnade de en jättelik trädgård av engelskt snitt och tegelvillan med delar från 1700-talet.

I stället blev det ett kedjehus från tidigt 1960-tal. -Danska möbelklassiker av Wegner, Arne Jacobsen och -Mogensen fick ersätta de gamla möblerna och den uppvuxna trädgården med parkkänsla byttes mot en högst ordinär tomt på sjuhundra kvadrat – egentligen bara en gräsmatta.

– Det var idealiskt. Trädgården innehöll nästan ingenting och vi var helt fria att sätta vår egen prägel.

Men att huvudnumret i deras nya trädgård skulle bli ett magnifikt lavendelrum var egentligen inte meningen. Den ursprungliga visionen var klippt buxbom och klotrobinior, lite som en italiensk renässansträdgård i miniformat. Men efter bara några månader hände det otänkbara. Både 324 buxbomsplantor och robiniorna drabbades av buxbomssjuka respektive röta under en ovanligt varm och våt sommar.

– Vi tappade helt sugen och orkade knappt titta ut på eländet. Men efter ett tag började vi ändå fundera på ersättare, förklarar Tommy.

Det fick bli lavendel, ett riktigt lyckokast skulle det visa sig. Alla plantorna i sex olika kvarter är av samma sort, den klassiska 'Hidcote Blue'. Något annat var ute-slutet, fast det finns sorter som är både härdigare och enklare att formklippa.

– Faktiskt var det namnet vi föll för – 'Hidcote Blue', erkänner Ingegerd. Vi har varit på Hidcote och fängslades av de olika trädgårdsrummen och de gamla vackra murarna i grått.

Hidcote Manor Garden i grevskapet Gloucestershire, nordväst om Oxford, räknas ju till en av höjdpunkterna i den engelska trädgårdskonsten med sin Long Walk och en fulländad kontrast mellan formklippt och vilt. Mannen bakom trädgården, Lawrence Johnston, var själv en entusiastisk växtsamlare och förädlare. Lavandula angustifolia 'Hidcote Blue' är hans skapelse – och därför bär den trädgårdens namn. Men något särskilt lavendelfokus hade hans trädgård egentligen inte.

 

Lyckligtvis gjorde det inget att namnet fick styra sortvalet, för Hidcote-lavendel stortrivs hemma i Svalöv, mycket tack vare söderläget och upphöjda bäddar som håller jorden varm och torr. Den skånska lerans höga kalkvärde är också en fördel men viktigaste trivselfaktorn är klippningen.

– Man måste våga ta till rejält. Det ger kraft och jag klipper helt enkelt rakt av med häcksaxen, även i förvedade delar fast det står i böckerna att man inte ska det, berättar Tommy som vurmar för det formklippta.

Två gånger om året klipps lavendeln; tidig vår och så en lätt ansning i september – och ibland även mitt i blomningen när häckarna helt tappar formen. Men överflödet ger också planteringen en härlig, nästan dekadent stil, det där "element of decay" som engelska trädgårdsproffs gärna eftersträvar.

Tiden har varit en avgörande faktor när Ingegerd och Tommy har anlagt sin trädgård. Plantorna köps stora och planteras tätt. På varje lavendelmeter går det sju plantor.

– Vi fyller 75 i år och har helt enkelt inte haft tid att vänta på häckar som växer upp och planteringar som ska ta sig, förklarar de.

 

Det som ser ut som höga häckar är i själva verket sinnrika spaljéer med snabbväxande klätterväxter som klematis, klätterrosor, vildvin och den snabbaste av de alla – bokara-bindan. På det sättet har de kunnat skapa avskildhet och spännande perspektiv på några få år och trädgården ser därför både större och äldre ut än den egentligen är.

Färgskalan är den klassiskt svala som känns igen från stilbildande trädgårdar som Hidcote och Sissinghurst. Innan-för de lavendelblå häckarna blommar rosor i vitt, rosa och ljusa gräddfärger. Däribland rosen med det underbara namnet 'A Whiter Shade of Pale' samt 'Ghislaine de Féligonde' som skiftar i rosa och aprikos. Andra sorter är den vita 'Katharina Zeimet' och en rosa 'Jaques Cartier'. Därtill matchande trädgårdsklassiker som allium, fingerborgsblomma, franska kungsljus, stäppsalvia, riddarsporrar och vita pioner.

Utanför söderväggens generösa fönster skuggar blåregn som redan hunnit bli stora. Intrycket blir en italiensk loggia, perfekt för en sommarlunch när solen står i zenit. Senare på eftermiddagen lockar pergolan där den vita klätterrosen 'Venusta pendula' och olika sorters klematis silar ljuset.

Trots den lilla skalan finns här allt som de grandiosa trädgårdarna har: siktlinjer som leder blicken vidare, ett växelspel mellan ljus och skugga och sittplatser för olika tider på dagen. Och när lavendeln har blommat över framåt hösten återstår det silvergrå bladverket som nästan påminner om husen på gamla engelska herresäten eller kalkstensmurarna i en klosterträdgård.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

tradgardslivlavendelrum1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a