greatdixter4 item2

< till arkivet

Höstanemoner: sensommartröst

 

När de flesta andra växter redan har bjudit på sina mest förföriska sidor och tagit ett steg tillbaka kommer höstanemonen som tröst då sommaren lider mot sitt slut.

 

Text Emily Draméus / Foto Lina Karna Kippel

 

Någonstans mitt emellan upptäckten att dagarna blir kortare och värmen inte är något att räkna med börjar rosa, vita och röda blommor dyka upp i planteringar och rabatter. Höstanemonens tid sammanfaller oftast med den vecka då sorgen över sommarens avslut övergår till en skön känsla av att vara redo för en avkopplande höst. Då står den plötsligt där och överraskar med skir skönhet och lockande färgkombinationer.

 

Fjärran östern-import

På en gravplats utanför Shanghai fick Robert Fortune syn på en växt med rosa blommor vajande i vinden. Fortune var växtjägare, en benämning som för tankarna till en Indiana Jones-liknande figur som tampas med berg och djungler för att hitta sina fynd. Faktum är dock att han fann de flesta av sina växter i trädgårdar, inte i vildmarken. Året lär ha varit 1844 och Fortune, utsänd av Horticultural Society of London, drog nytta av de nya handelsvägar som uppstått efter Englands opiumkrig med Kina. Många av de ostasiatiska växter som i samband med de nyöppnade gränserna fördes in i Europa visade sig trivas utmärkt i vårt nordiska klimat och höstanemonen, van vid novemberblåst, pryder idag många svenska trädgårdar.

Släktet Anemone omfattar förutom höstanemon bland annat vitsippa, balkansippa och tovsippa. De tillhör ranunkelväxterna och förekommer på väldigt varierade växtplatser. Höstanemon kallades för japansk sippa när den började odlas av Svenska trädgårdsföreningen redan på 1850-talet och blev genast mycket omtyckt.

Engelskans namn för höstanemon "Japanese windflower" ger upphov till teorier om släktnamnet Anemone. Även i svenskan har släktet Anemone översatts till vindblomster, enligt en teori kan namnet härledas till grekiskans "anemos" som betyder vind. En mindre sannolik men mer tilltalande förklaring är att den rör sig vackert när den sveps runt av vinden.

 

Sortförvirring

En svårighet med höstanemoner är att det faktiskt är lite besvärligt att se skillnad på dem. Vissa sorter blandas ihop och det tvistas om antal kronblad och hårighet. Vanligen beskrivs höstanemonen med att den har bladrosetter med styva upprätta stjälkar som pryds av vita, rosa eller mörkrosa blommor, enkla eller dubbla. Anemone hupehensis, den "rena" sorten (enligt vissa rykten kan även den i handeln i själva verket vara en hybrid, något som är svårt att påvisa just på grund av det besvärliga i att definiera sort) har vita till rosa 5–6 cm stora blommor med 5–6 hylleblad. Den bildar ett kraftigt rotsystem som sprider sig med rotskott. Plantera alla höstanemoner i väldränerad men fuktig och näringsrik jord i sol eller lätt skugga.

Anemone hupehensis var. japonica är den japanska varianten med fler kronblad och den är något högre än den i Kina viltväxande Anemone hupehensis. Stor höstanemon Anemone x hybrida tros ha kommit till genom en korsning mellan Anemone hupehensis var. japonica och Anemone vitifolia, båda med det svenska namnet höstanemon. Hybriderna har blommor i vitt, rosa och mörkrosa i många olika nyanser och består av allt från några få till uppemot 30 kronblad. De är oftast hårigare än A. hupehensis men det är inget sten-säkert test för att fastställa sort.

Den tuffaste av alla höstanemoner är utan tvekan Anemone tomentosa, silvrig höstanemon. Har du kikat in i en övergiven trädgård och hittat höstanemon är det med största säkerhet denna du träffat på. Härdigheten bland övriga höstanemoner kan vara lite sviktande, så för största möjliga chans till långlivad höstprydnad är det Anemone tomentosa du ska satsa på. Kan du inte motstå de lite känsligare sorterna så varför inte se dem som gästspelare? Klarar de sig längre än väntat är det en bonus! A. tomentosa har tredelade blad med tydliga bladnerver och undersidan av bladen är silvrigt hårbeklädda. Blommorna kommer i ljusrosa, lösa klasar, där varje blomma har fem kronblad kring gul ståndare och pistill.

 

Odlingsråd

Den vackra höstanemonen med en fläkt av Kina över sina skira, vit-rosa blommor är väl värd att odla. Var dock medveten om att den kan behöva några år på sig för att känna sig som hemma. När den väl är etablerad finns det dock goda chanser för att den dyker upp lite varstans. Vill du föröka höstanemonen är det bäst att dela rötterna från en väletablerad planta på våren. Frösådd är ett svårare alternativ men vill du testa ska det ske direkt efter fröets mognad. De flesta hybriderna har inget fertilt pollen men man kan göra ett försök att pollinera med pollen från A. hupehensis. Tråkigheter som kan drabba höstanemon är virus, rost och bladfläcksjuka. Eftersom den har fullt upp med att blomma under höstmånaderna är våren bästa planteringstid, men ingen kommer att klandra dig om du blir förälskad när den står i blom på plantskolan och bara måste ge den en chans. •

 

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

hostanemoner1
hostanemoner4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a