greatdixter4 item2

< till arkivet

Gamla Linköping

 

Att strosa i trädgårdarna i Gamla Linköping är inte bara en njutning där man för en stund får en känsla för ett svunnet Sverige, det ger också en mängd uppslag till den egna trädgården.

 

Av Klas Kihlberg

 

Ett av de stora glädjeämnena med en trädgård är att få skapa sin egen värld, utifrån egna drömmar och visioner. Och så ska det förstås få vara. Men de där bilderna kommer ju sällan av sig själv, det behövs inspiration och konkreta idéer för att de ska förverkligas. Tidningar och böcker i all ära, men det bästa sättet att få impulser utifrån är att besöka andra trädgårdar för att verkligen få en helhetskänsla. Nu är det inte helt comme-il-faut att bara kliva in i en trädgård – antingen får man snällt fråga om lov eller passa på om, och när, det ordnas öppna trädgårdsdagar.

Ett annat sätt är att besöka något av landets utomhusmuséer, som Skansen, Kulturen i Lund eller, som jag gjorde förra våren, Gamla Linköping. Det är ett utmärkt sätt att få sig till livs ett stycke svensk trädgårdshistoria och samtidigt få inspiration till den egna trädgården.

 

När Linköpings stadskärna moderniserades på 1940-talet och framåt flyttades en del av de gamla husen till ett område i stadens ytterkant. Om man var noga med att rädda husen brydde man sig tyvärr mindre om att ta till vara på och dokumentera trädgårdarna. Först på 1980-talet blev det ändring på den saken och sedan dess har många av trädgårdarna gjorts om utifrån den tidsepok då husen byggdes och, inte minst, vilket socialt sammanhang de hade. Fotografier, trädgårdslitteratur, ritningar och växtlistor från förr har tjänat som förlaga eftersom dokumentation om varje enskild trädgårds utseende saknades.

 

Sundströmska gården från 1880-talet är ett ypperligt exempel på hur en välbärgad stadsträdgård kunde se ut. Det här var en tid då det exotiska stod högt i kurs (och gör väl så än idag?). Här hittar vi kaukasisk vingnöt och rönn-sumak som var nyheter på den tiden. Tidstypiskt är också det lilla lusthuset och de vita trädgårdssnäckorna, som pryder trädgårdsgångarna. Stora, formklippta buxbomsklot står symmetriskt framför husets veranda. Det här var i första hand en trädgård för lust och fägring.

Mer nyttoinriktad är Systrarna Petterssons trädgård. Grönsaksland, fruktträd och bärbuskar samsas med blomsterrabatter, syrenberså, klätterrosor och vildvin. Det är förförande charmigt i sin enkelhet. Roligt att notera är de vitmålade stenarna som kantar grusgångarna – fattigmans-varianten på trädgårdssnäckorna i Sundströmska gården.

Egnahemsområdenas trädgårdsideal finns representerat i Solliden. I denna trädgård från tidigt 1900-tal odlades nästan uteslutande nyttoväxter – framför allt för husbehov men också för försäljning på torget i staden. Trots det finns här ändå en blomsterrabatt mot gatan, fylld med sådant vi idag brukar kalla gammaldags perenner: löjtnantshjärta, riddarsporre, flox, höstanemon och isop.

 

Att strosa i trädgårdarna i Gamla Linköping är inte bara en njutning där man för en stund får en känsla för ett svunnet Sverige, det ger också en mängd uppslag: allt från växtval och design av rabatter till materialval, rekvisita och känsla för proportioner. Inte alls så att allt var bättre förr – trots allt lever vi i en annan tid, med nya behov. Men det finns samtidigt mycket som vi tror är nyheter som faktiskt är gammalt och beprövat. Och här hittar man förlagorna.

Så nästa gång du susar förbi Linköping längs med E4:an, skippa vägkrogen och ta ett par timmars paus i Gamla Linköping istället. Och missa inte en fika på Dahlbergs café, charmigare trädgårdsservering får man leta efter!

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

gamlalinkoping1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a