item1a1 item2

< till arkivet

Ellen Keys Strand

Ellen Keys dröm om livet på landet förverkligades på en brant ned mot Vättern.

Av Klas Kihlberg & Gustav Stjärnström

U
är Strand blir färdigt skall ingen ana hur oerhört här arbetats. Men då skall varje fläck dofta av blommor och lysa av färger och genom uthuggningar i ena fallet, planteringar i det andra, de vackraste inramningar ha danats till de tavlor, Vättern bjuder."

Orden är författaren, pedagogen och kvinnosakskämpen Ellen Keys egna. Hon har nyligen flyttat in i sitt efterlängtade hus vid Vätterns strand, på Ombergs sluttningar.

Själv besöker jag Strand en vårdag i lövsprickningens tid. Första intrycket är att det måste ha varit ett oerhört projekt att bygga ett stort stenhus på den här branta tomten. Här finns knappt en enda flack yta!

Ellen Key hade länge letat efter en tomt (bland annat i Kullabygden och på Bjärehalvön i Skåne) när hon fick rådet av sin gode vän Prins Eugen att titta närmare på kusten norr om Ödeshög, alldeles intill Alvastra klosterruin . Här lät hon bygga en massiv herrgårdsliknande byggnad som minde henne om barndomshemmet utanför Västervik.

För Ellen var det viktigt att behålla den ursprungliga -naturens egenart. Inga träd fick huggas ned i onödan. Backarna skulle vara fulla av vilda blommor och gräs. Bara alldeles intill huset skulle mer ordnade planteringar tillåtas.

Husets entré bör egentligen nås från vattnet med båt. En brygga med träkolonner tar emot besökaren och leder honom vidare upp mot husets entré via en brant trappa i kalksten. Längs detta entréparti är stilen formell med strikta buxbomshäckar, grusade gångar och rabatter.

Strands vackraste plats var enligt Ellen själv , den inbyggda balkongen högst upp i huset. Här ser man rakt in ekarnas och almarnas lövkronor med Vättern nedanför. En plats så fantastiskt rofylld och intagande att det är svårt att inte slumra till.

 

Bilder:
-
Balkongen kallades Solbadet och var Ellen Keys egen favoritplats på Strand. Bronsstatyn "Lyssnaren" uppmanar till eftertanke.
- Trädgården på Strand är huvudsakligen av naturtomtskaraktär – vilda blommor under lövträdens kronor var Ellens önskemål.
Men en enkel köksträdgård fick ändå plats, med fingerborgsformade bikupor till på köpet.
- I kalkstenstrappans fogar frodas -murrevan,
Cymbalaria muralis.

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

ellenkeysstrand1
ellenkeysstrand2
ellenkeysstrand3

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a