greatdixter4 item2

< till arkivet

Ekoodling i Menton

 

Pensionärslivet lades på hyllan. Alexandra Boyle sadlade om och blev ekobonde med toppkrogar längs Rivieran som kunder. På 32 terrasser uppför berget odlas grönt, frukt och bär av yppersta kvalitet.

 

Av Klas Kihlberg

 

Hon var pensionerad och nybliven änka när ett helt nytt kapitel i livet startade. Alexandra Boyle, ursprungligen från Nya Zeeland, hade lämnat London för gott och köpt sig en bit obyggbar mark i utkanten av Menton. Här skulle hon ge sig hän åt sitt stora intresse, att odla subtropiska träd från sitt hemland. Och det gjorde hon också men så en dag fick hon en spontan förfrågan från kökschefen på en närbelägen stjärnkrog. Ville hon hjälpa dem att odla grönsaker? Det ena ledde till det andra och idag levererar Alexandra grönsaker, frukt och bär till ett flertal krogar i trakten, framför allt i närbelägna Monaco.

Både odlingarna och hennes bostad ligger på mark som lutar brant ned mot havet. Utsikten över havet är makalös men Alexandra fick marken ganska billigt eftersom den dömts ut som obyggbar på grund av risken för farliga stenras från de mäktiga klipporna ovanför. Sammanlagt 32 kallmurade terrasser löper som en trappa uppför berget. Det är gammal odlingsmark, framför allt för snittblommor som nejlikor och margueriter.

Allt odlas ekologiskt och för krogarna häromkring är det fråga om högst närproducerade råvaror. I första hand efterfrågas udda grödor, sådant restaurangerna inte får tag på på de vanliga matmarknaderna. Det kan handla om särskilda bladgrödor, specialsorter av vanliga grönsaker, exotiska frukter och bär. Alexandra odlar bland annat mango, papaya och guava, fast det är på gränsen för vad de tål klimatmässigt.

 

Odlingsprincipen är att bygga upp "lasagner" av organiskt material och odla direkt i dem. Efter en säsong har det hela sjunkit ihop och med hjälp av maskar och andra småkryp dragits ned i marken. På så sätt omvandlas den annars steniga och ganska sterila marken till bördig, svart matjord som man kan odla direkt i framöver. Bevattningen kommer från en bergskälla på andra sidan berget, i Italien. En gammal kanal går genom klipporna via en akvedukt och in på den franska sidan. Vattnet är mycket kalkrikt så det får först stå och avkalka sig själv i stora betongcisterner. Kalket sjunker till botten och så tar man av ytvattnet.

Alexandra varken djupgräver eller fräser jorden utan bearbetar den med hjälp av en s k grelinette. Det ger en luftning utan att förstöra jordens struktur och mikroliv.

I november blev Alexandras företag, Jardins des Antipodes, utvald som en av hundra Producteurs artisans de qualité, något som kan översättas till hantverksmässig mattillverkning av högsta kvalitet. Det är en utnämning av Collège Culinaire de France, grundat av stjärnkocken Alain Ducasse.

 

Nu är verksamheten större än någonsin och pensionärslivet är lagt på hyllan tills vidare. Alexandra har tre anställda och tar även emot praktikanter och volontärarbetare, som får tillfälle att lära sig mer om ekologisk odling.

 

 

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

tradgardslivmentonekoodling1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a