greatdixter4 item2

< till arkivet

Eagle street rooftop farm

 

Cityodling är ett växande och populärt fenomen. I New York har man tagit det till nya höjder – mitt bland skyskrapor och stadspuls har entusiaster skapat en stor odlingsträdgård. Taket till en inspelningsstudio i Brooklyn har blivit en vallfärdsort för medvetna New Yorkers.

 

Text Petra Kjellström / Foto Emma mattsson

 

ögt uppe bland Brooklyns takåsar ligger Eagle street rooftop farm, en nära 600 kvadratmeter stor odlingsträdgård. Med en hänförande utsikt mot Manhattans glittrande skyline odlas mängder av tomater, gurkor, morötter och chilipeppar i prydliga rader. I trädgårdens ena hörna pickar höns ivrigt i sin inhägnad och i luften surrar bin från trädgårdens tre kupor.

– Vi odlar cirka tjugo olika sorters grönsaker här på taket. Utöver det odlar vi kryddor och ätbara blommor. Ekologiskt och närodlat är vår filosofi, säger Tusha Yakovleva, som är anställd på trädgården.

Eagle street rooftop farm grundades 2009 av bland andra Annie Novak, en eldsjäl och pionjär inom cityodling. Hennes ambition är att få stadsborna mer medvetna om var deras mat kommer ifrån och att informera om fördelarna med att äta närproducerade råvaror.

– Vi säljer våra grödor till lokala restauranger och till privatpersoner. Varje söndag har vi marknad och öppet för allmänheten. Alla som kommer till marknaden är även välkomna upp på taket för att prova på att odla, säger Annie.

 

Prova sig fram

Besökare som får mersmak för att påta i jorden kan anmäla sig som volontärer. Som volontär får man genom praktiskt arbete lära sig om kompostering, bevattning och grönsaksodling.

– Det är roligt att många upptäckt sina gröna fingrar här hos oss. Det är även roligt att många fått upp ögonen för djurhållning och vikten av att handla närproducerat, säger Annie.

 

Att hitta vilka grödor som passar för takodling var – och är – fortfarande en utmaning. Första säsongen testade Annie på att odla alltifrån vattenmeloner till kål. Det som växte bra fick stanna och det som gav dålig skörd uteslöt man. Ett par år in har det visat sig att chilipeppar, körsbärstomater och salvia trivs bäst. Sämst trivs squash.

Både Annie och Tusha arbetar i trädgården flera dagar i veckan. Förutom skötseln av grönsakerna behöver även djuren omvårdnad. Här finns höns, bin och kaniner. Tusha berättar att djuren fyller en viktig funktion. Bina hjälper till med pollinering, något som annars kan vara ett problem i innerstadsmiljö. Hönsen och kaninernas spillning fungerar utmärkt som gödsel.

– Våra grödor behöver näring. Och med tanke på trädgårdens läge är det praktiskt att ha så mycket som möjligt inom räckhåll. Fick jag drömma skulle jag vilja ha en ko häruppe, men det är tyvärr omöjligt, inflikar Annie.

 

Isolerande och absorberande

För att trädgården skulle bli möjlig lades en plastmatta och skyddande material på det platta taket. Sedan lyftes 91 ton jord upp med hjälp av en kran. Volontärer arbetade sedan i tre dagar för att anlägga 16 odlingsbäddar med en bredd på en meter vardera. Mellan bäddarna gjordes gångar av barkmull. Till en början användes ett bevattningssystem, men det fungerade inte bra. Numera förlitar man sig på regnvattnet och räcker inte det till så vattnar man för hand.

Fördelarna med en trädgård på taket är många, den isolerar så att byggnaden håller sig sval på sommaren och varm på vintern. Jorden absorberar även regnvatten som annars skulle hamnat i avloppsbrunnar med risk för översvämning, ett vanligt problem i storstäder. Som bonus får man även njuta av grönskan och de färska grönsakerna.

Tusha vandrar längs raderna av tomatplantor. Hon plockar av en gul cocktailtomat och bjuder på. Hon ger oss även en kvist basilika. Det är svårt att tänka sig att så här välsmakande grönsaker och kryddor kan växa mitt bland betong och avgaser.

– Många tror att odlingarna påverkas av stadens avgaser. Det gör de inte, men man ska såklart skölja av dem innan tillagning, säger Tusha.

Det har blivit allt vanligare med takträdgårdar i New York, men fram tills nyligen har de flesta varit fyllda av blommor. Eagle street rooftop farm har öppnat ögonen för många och entusiasmen har varit stor. Nu vill allt fler byta ut blommorna mot grönsaker. Annie berättar att tidigare volontärer och lärlingar har gått vidare och startat egna takprojekt.

– Jag vill se gröna tak överallt i staden! Det är fantastiskt att intresset för cityodling ökar. Många New yorkers har stora ambitioner och när de väl skaffat sig kunskapen kommer det att hända mycket spännande, säger Annie. •

 

eaglestreetrooftopfarmkarta

Fakta

Eagle street rooftop farm ligger på taket till en inspelningsstudio i stadsdelen Greenpoint, Brooklyn. Här odlas tjugo olika sorters grönsaker och kryddor. Till exempel äggplantor, rädisor, spenat, morötter, bönor och ärtor.

Trädgården har öppet mellan mars och november, med marknad varje söndag. Andra dagar förekommer även events, workshops och kurser.

För mer information rooftopfarms.org

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

eaglestreetrooftopfarm1
eaglestreetrooftopfarm4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a