item1a1 item2
hand full av frön

< till arkivet

Som från ingenstans – Dahlia

Text Erica Ängmo Foto Lina Karna Kippel

Under en välförtjänt stund på rygg i gräset, tassar fyra-åringen fram och trycker något svalt och fluffigt över mitt ansikte – praktrabattens största dahlia inser jag snabbt, men säger: ”Vilken fin blomma, var kommer den ifrån?” Hon svarar som alltid helt rätt: ”Från någon annanstans.” Grann och präktig ser den tveklöst ut att höra hemma någon annanstans än på vår egen ängsmark där skira och bleka blommor trängs om uppmärksamheten. Dahlian är omöjlig att förbise. Den är ett litet barns drömblomma formad av seklers växtförädlare.

Cocoxochitl blir Dahlia
Det är på Mexikos högland som ursprunget finns. Det sägs att aztekerna använde växtdelar som medicin och mat, men det är svårt att belägga då mycket av kulturen förintades av konkvistadorerna. Det spanska kungahuset skickade år 1570 ut läkaren Hernandez till det erövrade landet för att leta naturresurser. I hans noteringar finns växter beskrivna under namnen ”Acoctli” och ”Cocoxochitl”, som till utseende motsvarar några av de trettiotalet arter som är kända. Drygt 200 år senare översänder föreståndaren för den då uppförda Botaniska trädgården i Mexico City några rhizomer och frön till sin spanske kollega i Madrid som ur det växtmaterialet fick fram arterna D. Coccinea, D. Pinnata och D. Rocea. Dessa tre anses vara urföräldrar till vår egen trädgårdsdahlia, . Släktet fick samtidigt sitt vetenskapliga namn, till minne av Linnés lärljunge Andreas Dahl, år 1789.

Älskar, älskar inte, älskar…
Frön och plantor skickades ganska snart ut över ett Europa som trånade efter exotiska växter. När man väl kommit underfund med hur rhizomerna skulle hanteras utan att duka under för låga temperaturer, exploderade dahliamarknaden under tidigt 1800-tal. Även svenskarna hängde på vurmen att odla de märkliga knölarna ur vilka ibland bisarra skönheter framträdde. Under 1900-talets första decennier låg dahlian stadigt på tio-i-topplistan. Den odlades i stor skala, främst till krans- och bukettbinderier. Dagens loppmarknads- och antikbesökare har säker stött på något blomsterstilleben i olja. Dessa tidstypiska motiv, som inte sällan heter ”Dahlior i vas”, berättar en del om blommornas status.

På 50- och 60-talet orsakade modets ofrånkomliga svängningar en attitydförändring. Dahlian blev, gud förbjude, en ”billig” blomma och i stort sett all svensk odling upphörde. Kärleken blossade upp på nytt efter millennieskiftet och numera odlas Mexikos stolta nationalblomma i många hemträdgårdar och stadsparker.

Lättkorsad
Dahlia är ett föränderligt släkte med fler möjliga genkombinationer än de flesta växter. Minst 50 000 sortnamn fördelade i 13 formgrupper finns registrerade. Det faktum att gemene trädgårdsägare ganska lätt kan få fram egna sorter med frön, gör dessutom att det i verkligheten finns många fler än vad förädlingsföretagens kataloger visar. Förmågan att korsas åt många håll gör dahliaklassificeringen till ett -huvudbry för dem som för-söker skapa ordning. En dahlia kan i stort sett se ut hur som helst. Den kan vara enkel, halv- eller helfylld. Kronbladen kan vara rundade, spetsiga, tung- eller rörformiga. Blomman kan vara stor som en tallrik eller liten som en smörblomma och uppträda i alla regnbågens färger, utom i blått. Oberoende av storlek tycks den sväva ovan mark på oroväckande veka stjälkar. Närmare barnens drömblomma går nog inte att komma. •

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

Fröställning
Frön av ringblomma

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a