greatdixter4 item2

< till arkivet

Beth Chattos grusträdgård

 

Att förverkliga trädgårdsdrömmar på torr sandjord innebär ofta ett evinnerligt vattnande. Men istället för att kämpa emot förutsättningarna kan man jobba med dem. Så vi besökte Beth Chattos välkända grusträdgård och fann inspiration: trots usla växtbetingelser spirar här växtligheten över alla breddar.

 

Av Klas Kihlberg & Gustav Stjärnström

 

Vad gör man om jordmånen består av några få centimeter mager matjord, följd av sex meter grus och sand? Lägg till det knappt 500 mm regn om året. Antingen får man helt enkelt jobba hårt med att förbättra jorden och så vattna, vattna hela sommarsäsongen. Eller så accepterar man läget och väljer växter som inte bara står ut utan också trivs och frodas.

Beth Chatto, en av Englands mest kända trädgårdsprofiler, stod inför det här valet för ganska exakt 20 år sedan. Hennes välbesökta trädgård utanför Colchester i Essex består av flera stora trädgårdsrum; här finns en vattenträdgård med dammar, ett stort woodland och en medelhavsinspirerad trädgård närmast bostadshuset. En stor del av trädgården utgörs av en plantskola och handelsträdgård.

 

Drömmen om en grusträdgård

I sin bok "Beth Chatto's Gravel Garden" berättar hon med egna ord om hur en idé hon ruvat på länge till slut blev verklighet. Det var när den gamla parkeringen skulle flyttas till en ny och större plats som hennes drömmar om en grusträdgård äntligen kunde förverkligas. Här stod hon nu med en yta på cirka 3 500 kvadratmeter som blivit hårt tillplattad av bilar under decennier. En provgrävning visade snart att jordmånen i stort sett var som en sandstrand. Första tanken var att låta det bli gräsmatta, praktiskt och enkelt. Men hur kul var det att som första möte med trädgården skåda ut över en sönderbränd gräsmatta? En grusträdgård med robusta, torktåliga men ändå vackra växter kändes långt mer lockande.

Inspiration fick hon av sin mans, Andrew Chatto, intresse för växtekologi och studier av trädgårdsväxters naturliga ursprung. Dessutom hade Beth redan lång erfarenhet av att odla torktåliga växter i sin befintliga trädgård. Nu skulle de få spela förstafiolen fullt ut.

 

Vattenslangar och champinjonkompost

Första steget var att designa trädgårdsrummet. Beth Chatto designar helst på plats och när växtbäddarna skulle utformas användes vattenslangar för att markera gräns mellan rabatter och gångar. Hennes vision var att det skulle se ut som en uttorkad flodbädd: en bred slingrande gång rakt igenom trädgården som delar upp sig och möts igen.

Nästa steg var att ta bort grässvålen och plöja upp det översta jordlagret. Även om växterna skulle få det tufft framöver var det viktigt att ge dem en någorlunda start. Egentillverkad kompost, champinjonkompost (en rest från champinjonodlingar; humusrikt men med lågt kväveinnehåll) och aska lades ut på växtbäddarna. Så var det till slut dags att plantera.

Varje planta sänktes ner i vatten tills rötterna var helt genomdränkta (när det inte kommer några mer luftbubblor). Väl nere i jorden fick de en rejäl – men absolut sista – vattning för hand. Nu skulle de klara sig själva!

Beth Chatto är i grund och botten en växtsamlare. Även om hon gärna förespråkar återhållsamhet och koncentration i växtval, i synnerhet när det gäller parker och stora trädgårdar, ville hon här få in en mångfald som känns intresant året om. Redan under tiden som parkering fanns här en hög häck av leylandcypress (som liknar thuja). För att få in höjd planterades ett flertal eukalyptusträd, enar och nordamerikanska cypresser. Volym skapades bland annat av den trädformade etnaginsten (Genista aetnensis), som växer vild på vulkanberget Etnas sluttningar på Sicilien.

I rabatterna kom en stor del av växtvalet att domineras av arter och sorter som har sitt ursprung runt medelhavet, i Mellanöstern och södra Afrika: lavendel, helgonört, rosmarin, timjan, oregano, perovskia, agapanthus... ja, listan kan göras lång men det gavs förstås plats för en mängd arter som hör hemma på nordligare breddgrader men som ändå är torktåliga. Hit hör till exempel vallmo, kungsljus, malva och näva, nejlika, potentilla, cikoria, mal- och kärleksört.

 

Solblekt färgskala

Vi besöker Beth Chattos grusträdgård i försommartid. Vårlökarna drar sin sista suck och kungsljusen har börjat slå ut. Grusträdgården är det första man möter när man lämnat den stora (nya) parkeringen. Intill ligger plantskolan och kaféet där man kan sitta och avnjuta trädgården över en kopp te och scones. Den badar i solljus och man får nästan kisa. När ögonen vant sig träder en mild färgskala fram, med en grågrön bas. Visst finns här utropstecken i form av rosaröd vallmo och starkt lila alliumbollar, men huvudsakligen är det milt gult, vitt och violett som dominerar. Gränsen mellan rabatter och grusgångar suddas ut av krypande växter, som back- och gråtimjan, lammöron och sandnejlika. Längre bak reser sig kungsljus och stäppkål bland höga gräs. Här finns även ett fåtal rosor, huvudsaklingen pimpineller och daggrosor.

 

Inspiration för den egna täppan

Hela känslan är att vara nära havet, vid en strand, strax innan strandrågen tar vid. Har man, som vi själva, en kustnära tomt med sandjord är det otroligt inspirerande att botanisera bland alla växter som uppenbarligen stortrivs. Visst finns här en hel del man bara kan glömma i Sverige – det är helt enkelt för kallt, till och med i sydligaste Skåne – men principen är tilltalande. Liksom intrycket; inte alls begränsande utan överflödigt. Och egentligen kan Beth Chattos experiment tillämpas oavsett vilka förutsättningar trädgården har: Kämpa inte emot naturen utan jobba med den!

Så gå ut med en flora och botanisera utanför din tomt. Leta rätt på arter du tycker om och utifrån dem kan du säkert hitta en mängd förädlade och spännande sorter att odla i din trädgård.

Sedan behöver man kanske inte vara helt principfast – några åtråvärda undantag kan man ju tillåta sig. Som man kan få pyssla med och skämma bort med vattenslangen. •

 

bethchattokarta

Fakta

Beth Chattos trädgårdar -ligger strax öster om Elmstead Market, utanför Colchester.

För aktuella öppettider:
www.bethchatto.co.uk eller ring +44 1206 822 007.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

bethchatto2
bethchatto4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a