item1a1 item2
Terrakotta ritning på kruka

< till arkivet

Terrakotta

Det tar Riccardo Sanfilippo fem veckor att tillverka en kruka. Bit för bit växer krukans väggar fram under hans händer. På en dag hinner han med femton centimeter. Tillverkningen sker helt enligt gamla traditioner, så långt från löpande band och dussinvaror man kan komma. Här i hjärtat av Toscana har det tillverkats krukor sedan 1300-talet och inte mycket har förändrats sedan dess.

Text Monica Ljungberg
Foto Arvi Kaaman & Monica Ljungberg

Staden Impruneta, några mil söder om Florens, har i århundraden varit centrum för terrakottatillverkning i Italien. Förklaringen är den berömda leran som finns här: en perfekt blandning mellan sand, kalciumkarbonat och järnoxid som ger krukorna den speciella röda färgen. Bland vingårdar och olivträd finns flera öppna dagbrott som lyser i en gråblå nyans. Tack vare den höga järnhalten och bränning i hög värme blir krukorna extremt härdiga och kan därför utan problem stå ute under kalla, blöta och snöiga vintrar.

– Jag garanterar att de klarar vintrar ner till -30 grader. Därför exporterar vi mycket krukor både till Nordeuropa och Canada, berättar Riccardo Sanfilippo.

Jo, exporten är stor. För vi är många i den kalla Norden som vill ha en bit av varma Toscana i vår trädgård. Krukor från Impruneta lär till och med bli bättre med åren. När billiga krukor vittrar eller fryser sönder, blir de från Impruneta bara starkare. Det finns exempel på över hundraåriga krukor som stått ute året om och som fortfarande är i gott skick. En äkta hårdbränd kruka känns igen på klangen – knackar man på krukan ska den låta som en kyrkklocka.

Riccardo arbetar på företaget Fornace Masini. De håller till i ett vackert gammalt krukmakeri från 1800-talet. I trädgårdens strålande sol, bland slingrande växter och träd står hundratals krukor, statyer och fontäner utan någon synbar ordning. Det är rörigt, charmigt och helt oemotståndligt. 
Inne i krukmakeriet verkar tiden ha stått stilla. Det ligger ett historisk skimmer under de välvda takbågarna och det tar tid innan ögonen vänjer sig vid det dunkla ljuset. Interiören liknar mer ett museum än en arbetsplats. Men skenet bedrar. Fem skickliga hantverkare är fullt sysselsatta med att putsa lejontassar, bära lera, skissa på nya modeller eller tillverka krukor.

– Allt vi gör är rent hantverk, förklarar Riccardo Sanfilippo. Varje produkt vi tillverkar är unik, eftersom den görs för hand.

Att terrakottatillverkningen dominerar Impruneta går inte att ta miste på. På torget står en gigantisk kruka som fylls med årstidens olika blommor. Här hittar man också brev­lådor, ringklockor och namnskyltar av terrakotta. 
Tillverkning av terrakotta i Impruneta är dokumenterad sedan 1098. Redan 1308 gick en grupp krukmakare från Impruneta samman för att reglera tillverkningen av krukor. Alltsedan dess har terrakotta från Impruneta satt sina spår i historien och påverkat ekonomin och livet för dess invånare. Det vackra tegeltaket på den världsberömda Domen i Florens kommer från Impruneta, liksom det mönstrade terrakotta­golvet på biblioteket i Florens, byggt på 1500-talet.

Att tillverka äkta terrakottakrukor är inget hastverk. Det tar sin tid. En stor kruka kräver flera veckors omsorg. Arbetet görs på samma sätt idag som för flera hundra år sedan. Först ska leran grävas upp och ligga i solen för att torka. Därefter mals leran ner till ett fint pulver som sedan blandas med ­vatten till en smidig konsistens. Först nu kan hantverkaren börja sitt arbete. Varken gjutformar, drejskivor eller andra stöd används när de över en meter höga krukorna tar form. Riccardo tar helt enkelt en bit lera och trycker fast den på krukans botten. Med vana händer formar han lerklumpen till en slät vägg som sakta blir allt högre. Efter femton centimeter måste krukan torka ett par dagar för att inte säcka ihop. Sedan kan han trycka fast ytterligare femton centimeter…

När krukorna är klara lämnas de att torka en vecka innan det är dags för en tur till den antika brännugnen. Temperaturen ska upp till 980 grader. En procedur som tar en och en halv dag. Efter ytterligare ett par dagar är de klara för försäljning. Därför kostar en handgjord kruka från Impruneta en slant. Men det sägs vara mer än en investering för livet. Med tanke på hållbarheten lär krukan överleva dig. •

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

Upplag av terrakottakrukor
Terrakottakrukor med apelsinträd

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a