item1a1 item2a
sparris1

< till arkivet

Pinfärska primörer

Glöm de trista, trådiga träpinnarna influgna från sydligare ­delar av Europa. Sparris är färskvara! Satsa istället på ­närodlat. Eller varför inte odla själv. På Asknäs Gård utanför Stockholm har man tagit saken i egna händer.

Text Anna Wendt
Foto Lisa Björner

Strax invid kyrkan på Ekerö, alldeles vid Mälaren ligger Asknäs Gård som förutom krog och kafé, driver en av Sveriges nordligaste sparrisodlingar. Vägen dit kantas dessutom av Sveriges äldsta och längsta fruktträdsallé och när man gör entré på gården med den gulmålade 1700-tals längan, är det svårt att tro att man befinner sig bara ett par mil ifrån den myllrande svenska huvudstaden.

Taxen Smilla kommer rusandes och hälsar glatt. Strax därefter öppnar Lotta dörren från ett av gårdshusen. Hon bär på en gryta som hör till restaurangens kök och inifrån slamrar kastrullerna. Lotta Mellberg Holm driver Asknäs Gård tillsammans med sin make Björn Holm sedan 5 år tillbaka. Och det är hon som basar för köket. Förutom restaurangen finns också 8 rum och en sjövilla för den som vill bo över och varje söndag serveras det brunch – så här års givetvis med pinfärsk sparris på menyn. Men det har inte alltid odlats sparris på Asknäs. Det var faktiskt bara för några år sedan som Lotta och Björn, som båda är journalister i grunden, bestämde sig för att börja.

”Det var under åren när vi bodde i Provence”, berättar Lotta. ”Vi åt mycket färsk sparris och uppskattade verkligen den fina smaken. Jag tänkte att vi kunde odla för vårt eget husbehov och köpte därför 500 plantor. De såg så små ut och kostade inte många kronor. Numera vet jag att det räcker med tio-tjugo plantor för en familj som gillar sparris. Men då var vi ju redan igång och därefter har antalet successivt ökat. I dag finns det 24 000 plantor på Asknäs.

De flesta plantorna kommer från Österlensparris och är av både tysk, fransk och holländsk härkomst. Den sort som odlas mest heter Rambo.

En tacksam primör
Lotta visar vägen ner till ett av fälten som vetter mot Mälaren. Här står sparrisen som soldater på rad och den sandiga jorden i kombination med läget rakt i söder gör platsen perfekt för primörerna. Lotta böjer sig ner och bryter av en stängel som hon skär i slantar med en vass, liten kniv.

”Här, smaka”, säger hon. Mellan tänderna känns den saftig och krispig och smaken är frisk och ganska söt. Det här är något helt annat än den sparris man köper i butiken, där det oftast har gått alldeles för många dagar mellan skörd och försäljning.

Lotta tycker att sparris är en tacksam primör att odla, även för hobbyodlaren. Den drar sällan på sig en massa sjukdomar. Det enda riktiga gisslet är ogräset, som man ska se till att bli av med innan man börjar odla. Och så gäller det förstås att läget har de förutsättningar som krävs – öppet och soligt. Jorden bör ha ett djup på minst 30, helst 50 centimeter och den ska vara stenfri, sandhaltig och mullrik. För att fånga upp så mycket solvärme som möjligt odlas sparrisen bäst i rader i sydlig riktning.

Grön eller vit
Som nybörjare är det enklast att satsa på grön sparris eftersom den är mycket lättare att odla än bleksparris. Att odla bleksparris är mer tids- och platskrävande, inte minst eftersom den ska kupas för att inte få något solljus och vid skördetid måste man passa de skördeklara sparrisskotten dagligen.

Den som ger sig i kast med att odla sparris får räkna med att det tar några år innan det blir full skörd. År ett skördas i princip ingenting, andra året plockar man lite. Först tredje året går det att skörda fullt ut.

Plantorna sätts tidigt på våren och på varje får man ­ungefär 10–15 sparrisar. Någon gång kring Valborg skjuter de första skotten upp och strax före midsommar ”släpper man upp” plantorna, det vill säga låter dem växa vilt. De kan då bli upp till 3 meter höga. På senhösten, när all blast vissnat ner, skär man av de höga stänglarna vid marken och nästa vår, när det blir varmt i marken, kommer det nya. En sparrisodlings livslängd är ungefär 6–7 år och jorden måste sedan vila i 2–3 år innan den kan nyplanteras.

På Asknäs skördas all sparris för hand med hjälp av en vass sparriskniv. Därefter bör den ätas så fort det går, fyra till fem dagar räcker för att den ska tappa sin spänst och bli trådig. Den mesta av skörden förbrukas på Asknäs, antingen i restaurangen där sparris är en självklarhet på menyn under säsong, eller till försäljning i den lilla gårdsbutiken alldeles vid caféet. Dessutom levererar Asknäs sin färska sparris till den lokala ICA-butiken där man brukar motivera det något högre priset med att den är ”direkt incyklad istället för direkt influgen”.

En skånsk klassiker
Det var faktiskt inte så länge sedan sparris gick att skörda på var och varannan skånsk jordplätt. Fram till 50-talet bedrevs där nämligen kommersiella odlingar, främst av vit sparris. Exporten var betydande men eftersom man inte kunde distribuera färsk sparris särskilt långt, konserverades den hos Bongs fabriker i Ystad. Kvaliteten var så hög att man kunde exportera ända till Frankrike. Men när billigare sparris från andra länder började göra intåg, slogs den svenska sparrisodlingen ut.

I dag odlas nästan uteslutande grön sparris i Sverige och trots att odlingarna börjar spridas, har sparrisen bevarat sin exklusivitet. Dels eftersom den är så känslig för skiftningar i väderleken men kanske främst för att det är ett rent hand­arbete som gör att sparris aldrig kan bli en massprodukt.

Från restaurangen börjar det dofta gott och Lotta måste återgå till köket. Men först tipsar hon om några enkla sparrisrecept. Björne kommer ut från skrivarlyan och småpratar en stund. Han konstaterar att fler borde förstå vikten av att gynna det som odlas i närheten. ”Det är inget fel på svensk mat”, menar han. ”Den är bara åksjuk." •

 

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

Lotta Mellberg skördar
sparris3

Lättkokt sparris med ägg- och persiljehack och smält smör

4 pers
500 gr sparris
4 st ägg, hårdkokta
bladpersilja
flingsalt
peppar

Hårdkoka äggen och låt dem svalna. Koka sparrisen 1 minut i lättsaltat vatten. Ta upp och lägg dem på is så att koktiden stoppas bums. Hacka äggen fint och blanda dem tillsammans ned finhacka bladpersilja. Arrangera sparrisen på ett fat och strö ägghacket över. Smält lite smör i en kastrull och häll det över. Avsluta med flingsalt och peppar och servera rätten med ett gott vitt vin.


Lottas enkla sparristallrik

Lägg några färska sparris direkt på grillen eller i en stekpanna tillsammans med lite god olivolja eller en kallpressad rapsolja. Grilla någon minut på varje sida och servera sedan med ”spickeskinka” – saltad torkad skinka, alternativt parmaskinka. Hyvla över parmesan och strö över rostade pinjenötter.

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a