item1a1 item2

< till arkivet

Snowshill Manor

En jättesamling hantverksföremål har fått sin egen trädgård. Med vidunderlig utsikt över Cotswolds gröna betesängar.

Av Klas Kihlberg och Gustav Stjärnström

Med utsikt över en bedövande vacker dalgång i norra Cotswold, det böljande landskapet väster om Oxford, ligger en för trakten klassisk herrgård, eller som engelsmännen säger. Precis som alla andra hus är det byggt i honungsgul sandsten, så karakteristisk för just Cots-wolds.

Här bodde och verkade Charles Wade, en excentrisk herre av det slag som knappast går att finna längre – väl-situerad tack vare ärvda sockerplantager i Västindien kunde han ägna sitt liv åt sina intressen. Och intresset i Charles fall var att samla, och det i stor skala.

Snowshill Manors ursprung går tillbaka till 800-talet men det var från 1500-talet själva huset fick sin nuvarande skepnad, då det skänktes som gåva till en av Henrik VIII fruar. Sedan dess har huset byggts till och om vid flera tillfällen

När Charles Wade köpte huset 1919 var det statt i långt gånget förfall och hopplöst omodernt. Men det var precis det han sökte – ett hem för de över 20 000 historiska hantverksföremål han samlat på sig. Själv nöjde sig Charles med att bo i det lilla prästbostället mittemot huvudbyggnaden, under ytterst enkla förhållanden.

Charles Wade, som själv var arkitekt, lät anlägga en ny trädgård i samarbete med M H Baillie-Scott, en för tiden omtalad Arts and Crafts-arkitekt. Om boendet var sparsmakat och primitivt kom trädgården att bli långt mer extra-vagant. Läget i en sluttning har utnyttjats till fullo med olika trädgårdsrum på olika nivåer. Var man än befinner sig ges utblickar mot det omgivande landskapet med betande får.

Alla snickerier, från husets fönster till trädgårds-soffor och grindar är målade i en vacker blågrön kulör, som Charles Wade själv tog fram.

Vid sin död skänkte Charles Wade hela Snowshill Manor med tillhörande samlingar till The National Trust. Och efter omfattande renoveringar är det nu åter öppet för allmänheten.

Trädgården drivs sedan flera år i helt ekologisk regi. Inga bekämpningsmedel, ingen konstgödsel. Stort arbete har också lagts på att återskapa växt- och djurlivet i det omgivande landskapet i dalgången. Även om Snowshill Manor ligger i den lilla byn Snowshill finns själva huvudentrén en bit bort. Som besökare leds man härifrån, genom landskapet, fram till fruktträdgården och upp mot huvudentrén.

Det är en fin blandning av formellt och informellt – stenlagda patior med näckrosdammar sida vid sida med enkla grusgångar där torpväxter väller ut. Vart man går i trädgården dyker kritvita, smäckra duvor upp och drar upp den redan romantiska stämningen några extra snäpp.

Även om huvudnumret på Snowshill är Charles Wades samlingar och den förtätade, nästan sagoaktiga stämning som råder inne i huset, är trädgården väl värd att besöka. Den fungerar också som en frisk kontrast när man kommer ut, överväldigad och med en smula andnöd av den osannolika mängd föremål som finns till beskådan.

Läs mer på www.nationaltrust.org.uk/snowshillmanor

 

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

snowshill1
snowshill4
snowshill3
snowshill5
snowshill6

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a