item1a1 item2
sjunknatradgarden2
sjunknatradgarden1

< till arkivet

Den sjunkna trädgården

Ett stiliserat skepp med last av ostindiaporslin
har strandat mitt i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Av Klas Kihlberg
Foto Håkan Ludwigson

Den tolfte september 1745 gick ostindiefararen Götheborg till botten strax utanför hamninloppet i Göteborg. Ett skepp fullastat med en av den tidens stora importvaror – kinesiskt porslin. Stora delar av lasten bärgades och allt sedan dess har hundratusentals porslinsskärvor legat förvarade i stora magasin i staden.

Flytta så fram klockan, en sådär 260 år, till planeringen av den stora trädgårdsutställningen Göteborgs Lustgårdar 2008. Nina Thalinson, art director och grafisk formgivare, och Gert Wingårdh, välkänd arkitekt, har fått i uppdrag att skapa en av utställningens tre permanenta trädgårdar i direkt anslutning till Rosariet. Kravspecen var tydlig: en multifunktionell trädgård som man ska kunna gå in i, för en fika eller föreläsningar i avskildhet. Dessutom skulle trädgården innehålla rosor, gärna på ett nytt och oväntat sätt.

– Vår idé var att göra en , förklarar Nina Thalinson. Det är ett klassiskt inslag i den engelska trädgårdskonsten från förrförra seklet, med intima, avskilda rum i trädgården, i lä för vinden. Vi ville också ha någon form av vattenkonst och resultatet blev en vattenvägg klädd med en mosaik av de bärgade porslinsskärvorna från det förlista .

Så knöts säcken ihop på ett elegant sätt: en sjunken trädgård, det kinesiska porslinet och den sjunkna ostindiefararen, allt på plats i Trädgårdsföreningen i Göteborg.

– Extra kul då just Trädgårdsföreningens (och lika hög grad staden Göteborgs) tillkomst och rikedom i mångt och mycket har Ostindiska kompaniets framgångar att tacka, fortsätter Nina.

 

Ett stiliserat skepp

Trädgården kan ses som ett stiliserat skepp med sitt nedsänkta, svärtade trädäck och pergolan, med vertikala och horisontella stålbalkar ovanför, som en slags rigg. Runtom löper högbäddar med planteringar. Blomningen går i vitt och rosa med svarta inslag som väller över skeppets skrov i form av 90 cm höga väggar av stål och betong.

– Växtligheten förstärker trädgårdens avskildhet. Och så blir det en härlig känsla av överflöd som kontrasterar fint mot den strama arkitekturen. Det känns som om hela trädgården sprängs av alla växter, avslutar Nina. •

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

sjunknatradgarden3

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a