item1a1 item2

< till arkivet

Småsippor ger Kung Bore timeout

Detta är blommorna som bär fram våren på sina axlar och som bara ler om solen skiner.

Text Erica Ängmo. Foto: Lina Karna Kippel

Under asp och ek i söderslänten hemma vid Loberget växte blåsippor. Bland gamla torra löv och grenar, nyvakna myror och spindlar öppnade de sina kransar mot solen. En gick an att plocka, de andra skulle skonas, sa skogsmulle, och trampade försiktigt mellan tuvorna.

I äggkoppen stod den några dagar innan de blå bladen ramlade av. En tid därefter var plockregeln bortblåst. Hav av vitsippor, som gett kung vinter timeout, ropade varsågod!

Vägen mellan naturen och trädgården är lyckligtvis kort ibland. Odlade, för all del inte uppgrävda, sippor ger trädgården en vild karaktär och tidig blomning vid sidan av de första lökväxterna. Plantskolorna har idag många olika sorter att erbjuda och med lite planering går det att skapa sin egen ljuvliga vårbacke.

Kalkälskande blåsippor
Våra inhemska blåsippor, och dess många förädlade sorter, trivs i humus- och kalkrik jord i lätt skugga. Planterade under träd och buskar får de just det strilande solljuset de behöver liksom en årlig tillförsel av organiskt -material i form av förmultnande löv. Efter blomningen utvecklas tuvor av tre- eller femflikiga rosettblad och om plantorna etablerar sig väl kan jordstammarna överleva många generationer trädgårdsägare. Livskraftiga bestånd fungerar som fina marktäckare kring buskage.

Det går att krukodla blåsippor i kallväxthus och i skyddade lägen på friland. Använd torvblandad jord med högt kalkinnehåll och var noga med att vattna under tillväxten från tidig vår. Om blommorna lyckas bli befruktade utvecklar de flesta sorter frön. I naturen sprids dessa med myrornas hjälp, när de släpar iväg fröet för dess lilla fettpärlas skull. Bland förädlare och samlare runt om i världen finns ett rörligt utbyte av frön.

Mattbildande vitsippor
Inget kan tyckas vara lika nationalromantiskt som en solbelyst hage med vitsippematta under björkar med musöron. I verkligheten delar vi glädjen av sippornas mysklika doft med hela Europa, och stora delar av norra Asien. Vitsippor, förekommer i stora mängder på fuktiga marker, i skogar och inte minst i lundmiljö ( från artnamnet betyder just lund). På senare år har förädlade sorter och närbesläktade arter blivit vanligare i planskolorna. I trädgården fungerar vitsippan som en fin marktäckare under våren och försommaren. Liksom i naturen växer den gärna bland buskar och träd eller i häckar, vilket också har en viss ogräshämmande effekt. Större delen av året lever den strax under markytan i ett nätverk av länkade jordstammar. Efter den intensiva blomningen och frömognaden vissnar hela växten ner igen.

Tre sippsläkten
Namnet Sippa (troligtvis från finska som betyder blomsterkrans) delas av tre släkten: med 120 arter, varav tre inhemska, med 10 arter, varav en inhemsk, och backsippor, med 30 arter, varav fyra inhemska i södra Sverige.

I trädgårdar och plantskolor finns förstås flera vackra långväga gäster. På hösten kan man köpa knölar av balkansippa, en riktig långblommare som bildar stora tuvor av vita, rosa eller blå blommor med finflikiga blad. Plantor av ungersk blåsippa, eller liten blåsippa, är svåra att motstå när de dyker upp tidigt på säsongen. Den första har mer av allt; kraftigare blommor och mer silvrig behåring på blad och stjälkar. Den sista är ett ädelt smycke, och vårens väna budbärare.

Bilder:
-
Fylld vitsippa, 'Vestal'
- Våren reinkarnerad: en matta av vitsippor
-
Fylld ungersk blåsippa, var 'Elison Spence'.
- Lilla miniblåsippan, 'Alba'.

 

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

sippor1
sippor2
sippor4
sippor3

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a