item1a1 item2a
Rosenbröd

< till arkivet

Ros på menyn

I parfymflaskor, krämer och mediciner. I bullar, bröd och i marmelader. Rosorna kan utan att skämmas sträcka lite extra på sig bland vännerna i rabatten och se sig som mer än en vacker blomma. På Rosendals trädgårdar i Stockholm brukar man viga några tidiga sommardagar åt att hylla den hemlighetsfulla skönheten.

Text Anna Wendt
Foto Lisa Björner

Hänförelsen är nära att golva var enda en som sätter sin fot i den berömda trädgården denna junieftermiddag. Med större kraft än vanligt kanske ska tilläggas. Rosorna blommar för fullt på Rosendal och den som vill suga ut så mycket skönhet det bara går ur vår kanske mest romantikförknippade symbol har hittat helt rätt.

Blommiga bullar, sockerkakor och matbröd trängs på disken i den lilla gårdsbutiken. I hyllorna har man gjort plats för te med rosblad, rosensocker och flaskor med klarröd saft. Köerna har redan börjat bli långa, det är många som vill passa på att lagra av blommans essens. I caféet intill kan man välja och vraka ur ett minst lika stort utbud medan man utbyter erfarenheter med andra rosälskare över en kopp kaffe.

Huvudpersonerna, de praktfulla blomsterna, hittar man förstås ute i trädgården. Sluttningen nedanför orangeriet står i full blom och alla möjliga färger sprakar i rabatterna. Här finns över 80 olika sorter representerade och de små skyltarna som sitter nedstuckna i jorden avslöjar klassiska namn som 'Madame Plantier', 'Princesse de Lamballe', 'Jens Munk' och 'White Dorothy'. Alla rosor är av den gammaldags typen och många av dem är en gåva från La haie les roses i Frankrike.

Många undrar om namnet Rosendal har något med rosor att göra, men så är det faktiskt inte. Rosenträdgården är helt och hållet en romantisk idé som kom till i slutet av 80-talet, mest för att visa och bevara gamla rosor som var ganska sällsynta då. Dessutom upptar de bara en liten del av den stora trädgården. Därmed inte sagt att den inte förtjänar att stå i rampljuset. Tvärtom. Inte minst om man frågar Antoine Berthelin, trädgårdsmästare på Rosendal:

– Rosor är fantastiska och det vill vi uppmärksamma i vår trädgård. Se bara på rosens uppbyggnad, så enkel men ändå så komplicerad.

Han drar fingrarna över de allra minsta och finaste bladen invid blommans knopp och blottar de pyttesmå bladen som gömmer sig där.

– Sen är det förstås doften, säger Antoine och böjer sig fram över sin egen favorit, en Poppius med små, rosa och dubbla blommor. Jag kan nästan bli berusad när jag går omkring här och påtar. Särskilt en riktigt varm sommardag när ångorna börjar dunsta av värmen. Det fantastiska är att alla rosor doftar olika.

Antoine, som är född i Nantes i Bretagne och hade trädgård i Pau i sydvästra Frankrike, kom till Rosendal 1998. Där blev han förälskad i den gemenskap som fanns bland människorna, en total motsats till det ensamma jobb som grönsaksodlare han tidigare hade haft. Dessutom gillar han att Rosendal är som ett litet kretslopp, där nästan allt som finns i trädgården går vidare in i köket, bageriet eller den lilla trädgårdsbutiken. Man håller även flera olika sorters kurser.

Någon dag under säsongen brukar man kunna komma till Rosendal med rosor från sin egen trädgård. Då finns det en expert på plats som kan berätta om sorten och hur man sköter den på bästa sätt.

Men det är förstås inte bara på Rosendal som rosorna sprider glädje. Rosor har länge varit en stämningsförhöjare i våra ögon. I romarriket, till exempel, kryddade man vinet och prydde banketternas bord och golv med rosblad. De gamla grekiska läkarna rekommenderade rosen som en stärkande drog och kvinnorna gned sina kroppar med rosenpuder. Ögonlocken smorde de in med rosenolja för att få dem att glänsa.

– I dag använder vi rosen både som skönhetsmedel och i medicinskt syfte. Rosor är nämligen rena rama apoteken – i en enda droppe av den eteriska oljan Rose de Mai, kan man spåra inte mindre än 500 aktiva ämnen. Men så går det också åt 30 rosor till en enda droppe! Detta menar Lisen Sundblad, som driver företaget Lisen Organics, i sin bok Lisens Örtspa. Lisen är en av alla som förstått att det är en god idé att ta tillvara på de färska rosorna.

I sin bok berättar hon om några av alla livgivande egenskaper som rosorna ruvar på och menar att man blir både frisk och vacker av blomman.

Förutom att den är sammandragande, rengörande, näringsrik och svalkande, stärker den tack vare sin höga C-vitaminhalt också immunförsvaret. Den är dessutom febernedsättande och dämpar både förkylning och huvudvärk. Och har du haft en stressig dag, sägs rosor fungera lugnande.

Ett tips från Lisen är att göra en skrubb, ett badsalt eller en massageolja på de färska blommorna.

– Skrubben håller sig i flera månader och doftar nyplockat ända till vintern och huden bli len som en persika, lovar hon. Rosen är stärkande och rengörande för vår hud.

– Särskilt bra är den mot torr, känslig och åldrande hy, säger Lisen.

I bageriet är Helena Ljungman, som är bagare på Rosen­dal, i full färd med att strö torkade rosblad över obakade kanelbullsknorrar. De går snabbt åt ute vid diskarna en dag som denna. Helena tycker inte att man ska vara rädd för att prova sig fram, rosor passar bra till många bakverk. Tänk bara på att alltid använda obesprutade rosblad.

– Släng ner en näve blad i ditt favoritrecept, vilket som helst. Bra att tänka på är dock att man bör vara ­försiktig när det gäller bröd, annars finns risk att smaken känns parfymerad. I bullar, tillsammans med socker, är det däremot ingen större fara. Tillsätt gärna citron eller apelsin när du bakar med rosor eller andra typer av blommor, det bryter av smaken fint, säger Helena och sätter in en plåt i ugnen.

Nu har folket börjat strömma till ordentligt och köerna både till butiken och till det populära caféet ringlar lång. Och det där med att rosor verkar stämningsförhöjande ser faktiskt ut att stämma. Något är det i alla fall som smittat den skara av folk som ivrigt väntar på sin tur. •

RECEPT HITTAR DU LITE LÄNGRE NED
 

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

Rosendal
Rosenmarmelad
Rossaft

Rosbladsprytt durumbröd

I detta brödet är det väldigt lite jäst eftersom jäsningen ska gå långsamt. Vi bagare på Rosendal gör degen på eftermiddagen och bakar bröden först på morgonen dagen efter. Den långa jäs­tiden gör att brödet smakar väldigt gott!

7 ½ dl kallt vatten
10 g jäst
1 msk salt
3 dl durumvetemjöl
1 ½ liter vetemjöl

Dag 1
Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, durumvetemjöl och vetemjöl. Knåda degen eller sätt igång degblandaren. Knåda degen till den är elastisk, ca 10 minuter. Därefter får degen vila över natten på en sval plats, gärna med en lätt fuktad handduk över. Man kan också smörja in degen med olja på toppen och sen täcka med plastfilm – tänk bara på att degen kommer bli ca dubbelt så stor.

Dag 2
Dela degen i två delar och lägg i varsin väl anpassad jäskorg som är mjölad. Under brödet har vi lagt ett rosbuskblad, som sedan hamnar på ovansidan av brödet i ugnen (se bilden). Låt jäsa i ca 30 min. Sätt på ugnen på 270 grader. Ta fram en plåt, ta ett smörpapper och strö lite mjöl på. När ugnen är varm och brödet jäst klart vänd korgen upp och ner så att bröden hamnar med rosbladet uppåt på plåten. Sätt in bröden i den heta ugnen och sänk värmen till 250 grader. Om du har en isbit, lägg den på botten av ugnen. Baka brödet i ca 35 min. Öppna luckan efter ca 15 min och släpp ut ångan (ifrån isbiten). Nu kan man även sänka värmen till 220° beroende på hur mycket färg man vill ha. Lycka till!
 

Rosenmarmelad från Huseby

2 l hallon
1 ½ koncentrerad rosendricka (eller samma mängd vatten)
6 dl socker
2 msk certo pektin + 1 dl socker
1 citron, saften
5 dl färska, eller 2 dl torkade rosenblad från obesprutade, doftande rosor.

Koka upp hallon och koncentrerad rosendricka (eller samma mängd vatten) och koka till en massa i ca 15 minuter. Blanda i sockret som sakta får smälta ned. Blanda 2 msk certo (pektin) med 1 dl socker och häll ner i bärmassan tillsammans med saften från 1 citron. Koka upp och blanda sist i rosenblad. Ge ett uppkok och häll sedan genast på varma burkar.


Rosendricka från Lammet & Brödet

3 l rosenblad
4 citroner
30 g citronsyra
2 l vatten
18 dl socker

Plocka 3 liter rosenblad. Skiva citronerna. Lägg rosenblad och citroner i en bunke tillsammans med citronsyran. Koka upp 2 liter vatten. Häll i sockret och låt det koka upp igen. Sockret ska vara helt löst. Häll den heta sockerlösningen över citron och blomblandningen. Låt dra i fem dygn. Sila och häll på flaska. Drickes iskall, spädd med fem delar vatten, sockerdricka eller vitt vin.

 

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a