noguchi4 item2
noguchi2
noguchi1

< till arkivet

Japansk modernism

Modernism och zenbuddism – i Isamu Noguchis konstnärsskap möts de två. Hans egen trädgård i Long Island City, Queens, är inget undantag. Här råder meditativ stillhet innanför murarna. I stark kontrast till storstadsbruset utanför.

Av Klas Kihlberg & Gustav Stjärnström

Ett stenkast från East River, mittemot Manhattan, bodde och arbetade en av USAs mest kända modernistiska konstnärer – Isamu Noguchi (1906-1988). På en över-given industritomt skapade han sitt hem, ateljé och trädgård efter många år på resande fot. Sedan åttiotalet är det -öppet för allmänheten, först under namnet Noguchi Garden -Museum, idag bara

Noguchis amerikansk-japanska bakgrund påverkade mycket av hans arbete som skulptör, möbeldesigner och landskapsarkitekt: en blandning av sin fars japanska ursprung och moderns amerikanska modernism. Mest känt för allmänheten är kanske hans lekfulla papperslampor på tunna ben – tillverkade av bark från mullbärsträd (och för-lagor till otaliga massproducerade kopior). Än idag tillverkas de för hand i staden Gifu i Japan.

Som barn bodde Noguchi flera år i Japan och längre fram i livet återvände han dit för att få kontakt med sin far. Även om relationen till fadern inte riktigt blev vad han tänkt sig, kom tiden där och inte minst besöken i de zenbuddistiska stenträdgårdarna i Kyoto att få stor betydelse för hans framtida skapande. Flera av hans större projekt – till exempel trädgårdarna till UNESCOs huvudkontor i Paris och Lever House i New York – är tydligt inspirerade av den japanska trädgårdskonsten. Fast stöpt i en tydlig modernistisk form.

Även om Noguchi var framgångsrik som landskaps-arkitekt och möbelformgivare, var det ändå skulptur som var kärnan i hans skapande. Och det märks när man besöker Noguchi Museum – det mesta kretsar kring hans abstrakta och poetiska skulpturer i sten, metall och trä. Inte minst i trädgården.

Trädgården innesluts helt av ateljén och murar runt om. De flesta ytor är täckta av grov mörkgrå makadam med gångar av ljust grå betong. Det kallt grå bryts av den gamla industribyggnadens varma tegelfasad. Och av den gröna, sparsmakade växtligheten av bambu, tall, björk och murgröna. Inga blommor, inga starka färger. Istället fungerar skulpturerna som blickfång. Via diskreta trappor upp på den moderna skulpturhallen ges fina utblickar över trädgården.

Det är en lugn och meditativ känsla som tveklöst för tankarna till den japanska trädgårdstraditionen. Men faktiskt också till många offentliga trädgårdsrum från sextio- och sjuttiotalen i Sverige, vid bibliotek, sjukhus eller storbankers huvudkontor. •

 

noguchikarta

The Noguchi Museum ligger i Long Island City, Queens. Ta tunnelbanan, linje N eller W "uptown" till Broadway i Queens. Sedan en kvarts promenad ned mot floden. -Öppet onsdag-söndag.

Läs mer på www.noguchi.org

 

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

noguchi3

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a