item1a1 item2
Nicotiana blomstertobak

< till arkivet

Hög sommar

När grannen på våren börjar prata om sommar­blommor, får han något dåsigt i blicken. Hans trädgård ska snart bli som den målning han arbetat med under vintern. Paletten är som hans minne, täckt med de starkaste färgerna. När duk byts mot jord, och olja mot blommor, befinner han sig snart i det tillstånd han under månader längtat efter. Ur villervallan av växande rött, gult och blått i krukor, höjer sig alltid den ljusa narcisstobaken. Det är just denna exotiska höjdare som varma ­sommarkvällar kommer att berusa honom mest. När färgerna bleknar i dunklet, tar blomdoften vid och han blir en vacker nattsvärmare igen.

Text Erica Ängmo
Foto Lina Karna Kippel

Goda släktingar till piptobaken, Nicotiana tabacum, odlas för sina blommors skull i trädgårdar, på ­balkonger och i parker över stora delar av världen. Med ursprung i Syd- och Mellanamerika har dessa hos oss ettåriga körtelhåriga örter stort behov av värme. Släktet har omkring 60 arter, och av dessa är det en handfull som vi odlar för skönhetens skull. Gemensamma fördelar är de frodiga bladen, de stadiga stjälkarna och den ihållande blomningen.

Mest odlad är låg och mellanhög blomstertobak, ett hybridkomplex av stor blomstertobak och andra arter som blir 25-60 cm höga. Färgrikedomen och tåligheten har gjort dem användbara, inte minst i offentliga planteringar. Här finner man kompakta plantor i vitt, rosa, lax, aprikos, rött och lime. En antydan till doft hos några sorter, berättar om ursprunget.

Det är först på högre höjder vi finner berusande kvällsdoft. Stor blomstertobak, Nicotiana alata, doftar sött, är vanligtvis vit och blir 80-100 cm. Än ståtligare blir den lika doftande narcisstobaken, Nicotiana sylvestris. Med sina stora håriga blad ger den volym åt alla typer av planteringar, och med svävande vita blomknippen på höga stjälkar blir växten ett blickfång.

Raffinerad skönhet på höga stjälkar bjuder också klocktobaken, Nicotiana langsdorfii, på. Små hängande klockor helt i lime, eller som i sorten ’Tinkerbell’ med tegelröd insida, bär på en hemlighet som endast är förbehållen den närgångne. Kring pistillen dallrar ståndarnas knappar med lysande azurblått pollen. Livet är helt enkelt underbart! 

Långa trumpetlika tobaksblommor kräver förstås sina pollinatörer. När de dessutom doftar på natten, begränsas urvalet. I Sydamerika finns kolibris, i Sverige finns snabb­flygande svärmare som likt de förstnämnda stannar upp framför blommorna utan att landa, sticker in sin långa sugsnabel och suger i sig nektar. Att sena kvällar få bevittna detta, ger troligtvis ännu ett lyckorus. •

 

till topp >

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

MG7956
Nicotiana limegrön

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a