greatdixter4 item2

< till arkivet

Cecilias narcisser

 

I Rugerup har Cecilia Wingård en privat narcissamling av egna favoriter. Helst historiska och gärna åt det vita eller blekgula hållet.

 

 

Text Lisa Ising. Foto Pernilla Bergdahl

 

Få vårblommor är så poetiska som just narcisserna. Bara namnen kan göra vem som helst lyrisk: Papillon Blanc, Ice Wings, Stella… och gruppen poetnarcisser är kanske den mest älskade av dem alla. Redan den engelske 1700-talsdiktaren William Wordsworth förstod att uppskatta narcisserna. I eftermälet finns hans mest kända versrader, där han för evigt har fångat deras gracila väsen. Lika betagen är Cecilia Wingård. Sedan hon flyttade till lilla Rugerup, mellan Eslöv och Höör i Skåne, har hon skaffat sig en privat samling av egna favoriter. Fast ursprungligen hade -narcissintresset inte särskilt poetiska förtecken alls.

– Det var helt enkelt en av få trädgårdsväxter som rådjuren inte åt upp! berättar Cecilia som av samma anledning funderar på att satsa på olika sorters allium. Dem gillar inte rådjuren heller.

Här i växtzon tre har hon hittat en fristad, bortom allfartsvägarna. Många förknippar henne med de blå glaskulorna från Baskemölla glashytta på Österlen, omåttligt populära för ett antal år sedan. Men de är numera historia.

Utanför fönstret syns grannen Örjans rågåker och sedan skogsbrynet – därav rådjuren. Ett livligt inslag i den annars lite stilla småbrukarbygden är den så kallade "scenic route" som löper strax utanför knuten. Färgglada tävlingscyklister som tränar inför försommarens Ringsjön Runt passerar i en strid ström. Andra gånger är det MC-flanörer eller diverse sportbilssällskap på utfärd.

"Hej, hej!" ropar cyklisterna och fartvinden får havet av narcisser att darra till.

 

Historiska narcisser

Ett trettiotal olika sorter har Cecilia i sin trädgård, helst historiska och gärna åt det vita eller blekgula hållet. Alla har de sin egen elegans. 'Sir Winston Churchill', vaniljgul med inslag av orange, 'White Lady', den skira och vita som lätt sprider sig, de lite kräppiga 'Royal Princess' och 'Papillon Blanc', den maffiga 'Butter & Eggs' med en fylld blomma som påminner om äggröra… för att bara nämna några. Vissa sorter utmärker sig mer än andra; som den citrongula 'Pipit' med rundade kronblad eller den lilla punknarcissen 'Rip van Winkle', med spretig kalufs.

– Min egen favorit är 'Stella', storblommig och blekgul, känd från engelska Bath före 1869. Den är sådär ljuvligt spröd, nästan genomskinlig, visar Cecilia.

Själv samplanterar hon gärna narcisserna med växter som förgätmigej, pärlhyacinter, ormbunkar, aklejor och fritillaria. Särskilt vita löjtnanshjärtan är ett dekorativt sätt att dölja bladverket efter blomningen.

Cecilia Wingård har varit en hängiven vän av lökväxter i allmänhet och narcisser i synnerhet, ända sedan den stora tulpanfestivalen som Tjörnedala trädgårdsförening på Österlen anordnade under flera år på 90-talet. Tillsammans med en kollega därifrån, Eva Fristedt, driver hon numera nätföretaget och -butiken Narciss och Tulpan som importerar egna lökar, arrangerar utställningar och löksafari, erbjuder föreläsningar och rådgivning. Tillsammans har de bland annat haft utställningar på Sofiero, Hovdala slott och härom året en uppmärksammad blomsterfestival i Lund.

Något av det mest fascinerande med narcisserna tycker Cecilia Wingård är deras långa historia som kulturväxt. Hela 25 000 olika sorter räknar man med att det finns, indelade i tretton grupper utifrån utseende eller bakgrund.

– Blomsterlökarna vittnar om färdvägar, relationer och möten under hundratals år. Folk har alltid delat med sig av sina lökar och vissa sorter har varit kända sedan tidigt 1600-tal. När döttrarna gifte sig och flyttade fick de ofta lökar från barndomshemmets trädgård med sig.

 

Shakespeare och Tycho Brahe

I England ville myndigheterna förhindra superi bland arbetarklassen under den tidiga industrialismen och uppmuntrade därför olika avledande odlingstävlingar, däribland narcisser. Puben var en vanlig utställningslokal och ölflaskorna fick ofta fungera som vaser. Därför finns det många engelska och irländska sorter från just den här tiden på 1800-talet.

Cecilia spekulerar också i möjligheten att den store Shakespeare faktiskt besökte astronomen Tycho Brahe i hans kosmopolitiska borg på Ven – och att han hade några narcisslökar med sig. Tanken är fullt möjlig, de båda kulturpersonligheterna var samtida och att Shakespeare ville bekanta sig med verklighetens Helsingör innan han skrev Hamlet 1599 är inte heller otänkbart.

– Det skulle i alla fall vara en bra förklaring till varför det har funnits 'Thelamonius'-narcisser under så väldigt lång tid i Skåne och Småland, ler Cecilia och det glittrar i ögonen. Hon gillar idén, det syns tydligt.

Tankarna kring rötter och släktband känns mer aktuella än vanligt. Just de här veckorna väntar hon att dottern Molly ska nedkomma med första barnbarnet.

Jag vet redan vilken narciss den lilla ska få; en 'Baby Moon', det är en liten ljusgul miniatyrsort.

Men det finns många fler anledningar att älska narcisser. En är att odlingssäsongen är så lång, från vårvinterns sorter som 'February Gold' till sena maj då de dubbla poetnarcisserna sätter punkt. Variationsrikedomen är också lockande. Släktet rymmer både drygt knähöga bjässar som 'Golden Harvest' och små amerikanska miniatyrer som 'Hawera' och 'MP Milner', inte mycket högre än en tumme. Och ett stort plus är förstås att narcisserna är så lättodlade.

 

Plocka buketter

En annan trevlig sak med narcisser är att ju fler man plockar desto mer gynnas växten. Man kan alltså med gott samvete plocka buketter. Cecilia tycker att man ska unna sig flera olika sorter, när det nu finns så många.

– Man ska ta tid på sig och hitta sina egna favoriter, fråga – och absolut inte köpa lökar på bensinmackar eller varuhus. Där torkar lökarna ut alldeles. Var bara noga med att inte sätta dem för sent på hösten, så de hinner etablera sig innan frosten.

Ett gott råd är också att välja så kallat AGM-märkta lökar. Förkortningen (Award of Garden Merit) delas ut av The Royal Horticultural Society och garanterar att sorten är odlingsvärd och inte gör sin odlare besviken genom exempelvis en alltför tung blomma på en klen stjälk som viker sig.

Att hälsa våren med narcisserna, doftande och eleganta som fjärilar, är ett lätt sätt att bli lycklig. Precis som Wordsworth diktade för över tvåhundra år sedan vid sin sjö.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

narcisser2
narcisser4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a