item1a1 item2a

< till arkivet

Jardin Majorelle
– Den blå trädgården

I Marocko utanför Marrakechs medina, hittar du den franske konstnären Jacques Majorelles frodiga trädgård, Jardin Majorelle. En trädgård full av kontraster och färgspel men där den koboltblå färgen dominerar och finns närvarande i varje utsnitt.

Text Sabina Richter
Foto Lisa Björner

Om man har tröttnat på de enstaka strödda koboltblå kloten som dök upp på 90-talet i de svenska trädgårdarna förstår man efter ett besök i Jardin Majorelle att det krävs massverkan och kontraster för att uppnå full effekt och spänning. Varje utsnitt och vinkel av trädgården är välkomponerad i form och färg och inget tycks lämnat åt slumpen. Detaljrikedomen och kontrasterna i textur och färg i växtmaterialet är slående.

Konstnärens paradis
I utkanten av Marrakech, i Ville Nouvelle, utanför den täta staden och stadsmuren, ligger Jardin Majorelle. Trädgården har fått sitt namn efter den franske konstnären Jacques Majorelle (1886-1962) som levde och verkade här.

Vi lämnar Marrakechs centrala torg Djema el Fnas folkmyller med häst och vagn på grund av en taxistrejk, passerar de trånga gränderna och ut genom den rosafärgade stadsmuren. Stadsbilden byter snabbt karaktär till bredare gator, moderna hus, öppna parker och alléplanteringar. Väl framme döljer sig bakom de slutna höga murarna ett frodigt paradis som vid första anblicken tycks bestå av ett virrvarr av olika växter. Denna trädgård hålls strängt samman av den koboltblå färgen som återkommer i byggnader, pergolor, bassänger, gångytor och detaljer.

När Jacques Majorelle tog över trädgården 1922 fanns där redan en grund till den trädgård som står där idag. Marken brukades av en trädgårdsmästare som odlade palmer, pistage-, oliv- och fikonträd som han sedan sålde inne i Marrakech. Delar av hans odling utgör idag den bas av resliga träd som lyfter hela trädgården mot skyarna. 1932 anlitades arkitekten Paul Sinoir för att komplettera trädgården med en ateljébyggnad, vilken än idag utmärker sig med sina koboltblå fasader och sitt strama uttryck.

Majorelle utvecklade trädgården under flera år och byggde på växtsamlingen genom att samla in växter från olika länder. Här finns kaktusar av alla de sorter, ett stort sortiment av palmer, bambu, lagerträd, fikonträd, eukalyptus, hibiskus, cypresser, yucca och agave. Tydliga grupperingar av de olika växterna träder fram ur den frodiga grönskan och ger spännande övergångar och rum i trädgården.

Tack vare taxistrejken har många besökare uteblivit, vilket gör att vi, under vår eftermiddag, får röra oss helt ostört i trädgården. En trädgård som annars har ett ganska hårt tryck av besökare från när och fjärran. Vi rör oss genom en pergola som dignar av bougainvillea och passerar flera meterhöga kaktusar för att blicka bort mot palmoasen innan vi försvinner in i den täta bambuskogen via en bassäng fylld med näckrosor. I trädgården finns ett system av bassänger, kanaler och fontäner. I bassängerna växer vattenväxter av olika arter som ytterligare förstärker trädgårdens frodighet och färgvariationer. Bambuskogen är tät och består av flera olika sorter som härstammar från södra Asien. Här finns små avstickare i gångsystemet som leder till en vattenspegel eller en mindre paviljong, där man kan sitta i den svalkande skuggan. På bambustammarna har besökarna ristat in sina namn som nu bildar ett vackert mönster

Överallt i trädgården återkommer stora urnor i olika ­material och form, målade i koboltblått, men också i citrongult, mintgrönt och himmelsblått. Det är inte svårt att förstå varför Majorelle drog sig tillbaka till denna trädgård för att koppla av och hämta inspiration inför sina kommande arbeten.

Den islamska trädgårdens element i ny tappning
Jardin Majorelle är en modern trädgård med foten i en islamsk trädgårdstradition. Inne i Marrakech kan man hitta flera förebilder, i medinan tornar byggnaderna upp sig och bildar slutna murar mot de livliga gränderna. Man kan inte ana att bakom flertalet av dessa fasader döljer sig stilla och svalkande atriumgårdar, s k riader. De flesta riader var ursprungligen privatbostäder till rika köpmän. Bostaden byggdes kring en rektangulär gård och i gränsen mellan den och byggnaden fanns ofta en pelargång. Riaden kunde vara uppbyggd kring frodig vegetation men också vara helt utan växter.

Idag är flera av riaderna ombyggda till hotell och som gäst kan man, efter en dag i grändernas myller, njuta av att få dra sig tillbaka till trädgårdens stillhet och det porlande vattnet från en centralt placerad fontän. Inne i Marrakechs medina finns det få offentliga parker eller trädgårdar att söka svalka i men för några dirham kan man komma in i de gamla palatsens trädgårdar. El Badi, Dar Si Said och Dar Bahia är palats från olika tider och av olika storlek vad gäller byggnad såväl som trädgårdsanläggning. De har dock alla ett eller flera magnifika trädgårdsrum kring vilka byggnaderna är organiserade.

Trädgårdsanläggningarna varierar i material, innehåll och storlek men gemensamt är att de alla är slutna muromgärdade och därmed isolerade från omvärlden. De är uppbyggda kring en korsform som kan vara mer eller mindre tydlig. En vattenbassäng eller fontän finns centralt placerad i anläggningen. Planteringsytorna är nedsänkta och ofta ramar en pelargång in trädgården. Väggar, pelare och vattenanläggningar är smyckade med vackra mosaikarbeten.

I Jardin Majorelle kan man hitta alla dessa typiska element som karaktäriserar den klassiska islamska trädgården. Här har man dock brutit upp elementen, modifierat dem och givit dem ett nytt sammanhang. Trädgården kan sägas vara ett kollage av dessa element. Den ligger isolerad från omvärlden bakom de höga murarna. Korsmotivet kan anas i trädgårdens gångsystem och siktlinjer.

Här finns vattnet, den livgivande källan, i form av kanaler, fontäner och bassänger. Istället för de nedsänkta planterings­ytorna så leder en upphöjd gång genom trädgården som kantas av lägre växter. Pelargången har frigjort sig från byggnaden och bildar istället skuggande pergolor. Det klassiska mosaik­arbetet har bytts ut mot målade ytor och fasadklinker i koboltblått. Det är en lyckad komposition av elementen vi känner igen från riaderna och palatsträdgårdarna inne i Marrakechs medina men ändå något helt eget i form och färg.

Modeskaparens trädgård
1947 öppnade Majorelle sin trädgård för allmänheten. Efter hans död 1962 försummades anläggningens skötsel och trädgården förföll. 1980 besökte modeskaparen Yves Saint-Laurent och hans partner Pierre Bergé trädgården och blev betagna vilket gjorde att de så småningom köpte anläggningen.

De förstod och hade också en känsla för dess historiska, botaniska och kulturella värde vilket medförde att de när de övertagit anläggningen, genomförde en varsam men grundläggande upprustning av trädgården och dess byggnader. De installerade även ett automatiskt bevattningssystem, genom vilket man kan kontrollera och styra bevattningen över dygnet men också anpassa mängden vatten till respektive plantas behov. Majorelles samling av inhemska och exotiska växter har utökats genom fortsatt import från hela världen. Trädgården med sin botaniska mångfald och sin vattenanläggning har trots sin relativt lilla skala tjugo trädgårdsarbetare anställda vilket vittnar om en krävande anläggning med intensiv skötsel.
Yves Saint-Laurent och Pierre Bergé bildade 2001 Majorelle Trust som idag äger och driver trädgården och som säkerställer dess och byggnadernas bevarande. Ateljén är idag museum för islamsk konst.

När vi i april lämnar Marrakech ligger staden i en tät värme under dagen och en doft av färsk mynta i gränderna. De trånga gatorna vimlar av människor, åsnor, katter, bilar och inte minst mopeder. Det är ett hektiskt liv fullt av aktivitet som präglar de smala gatorna. Men vi vet att bakom byggnader döljer sig lugna, svala och frodiga oaser som står i full blom. Detta, det karga landskapet och den blå färgen i Jardin Majorelle är en bild som vi bär med oss från vår resa. •

> till topp
 

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

item2
Jardin Majorell - utsikt över dammen
Nicotiana blomstertobak

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a