item1a1 item2

< till förstasidan

Katrinetorp

Om du är på väg ut i Europa via Öresundsbron så ta en paus strax före brofästet. För här ligger en dold skatt: Katrinetorps landeri, en dröm om det goda livet på landet, skapad för 200 år sedan.

 

Av Klas Kihlberg och Gustav Stjärnström
 

Mitt bland motorvägar, påfarter, -möbelvaruhus och höghus ligger en oas. Ja, det är ett slitet uttryck i trädgårdssammanhang men när det gäller Katrinetorp, strax söder om Malmö, är det faktiskt berättigat. Bakom höga jordvallar döljer sig ett så kallat landeri från början av 1800-talet, med barockträdgård och engelsk park. Ett omfattande restaureringsarbete sedan ett femtontal år har gett malmöborna ett fantastiskt utflyktsmål, mitt ute på slätten.

Ordet landeri är kanske inte så välbekant: det kommer från tyskans Länderei och är en ståndsmässig jordbruksfastighet i närheten av en stad. Oftast var det burgna borgare i städerna som ville härma adeln och leva lantliv. Det finns flera exempel runt om i Sverige, som Fredriksdal i Helsingborg och Gunnebo Slott i Mölndal utanför Göteborg. I Stockholm kallades dock motsvarigheten malmgårdar (bland många exempel finns Svindersvik i Nacka).

Katrinetorp anlades av en framgångsrik malmöborgare, Jonas Samuel Björkman, en uppkomling som 1796 gift sig med dottern till en ansedd gammal malmöfamilj, Bager.

De båda hade storstilade planer för sitt landeri men då Björkman hastigt avled 1809 blev det svågern Erland Bager som tog över. Han och hans hustru, Anna Maria, fullföljde emellertid de uppritade planerna och lät bygga och anlägga den nyklassicistiska mangårdsbyggnaden med utsikt över en trädgård i fransk stil, strikt symmetrisk med parterrer och statyer utplacerade som blickfång. Precis som på andra håll i Europa kompletterades trädgården med en engelsk park i friare, naturimiterande stil.

Förfall och förnyelse
Efter flera ägarbyten under 1900-talet såg Katrinetorps öde länge mörkt ut. 1938 köptes gården av Malmö stad och arrenderades länge ut. Parken amputerades brutalt då mark behövdes för nya motorvägar och deras av- och påfarter.

1994 blev ett vändningens år då staden beslutade sig för att återskapa den forna skönheten i hus och trädgårdar. Sedan dess har interiörerna långsamt restaurerats till sitt ursprung. Herrskapsträdgården i fransk stil, närmast huvudbyggnaden, är fortfarande under utveckling. En rosenträdgård har anlagts med över 100 olika sorters rosor och längre bort övergår herrskapsträdgården i en jätte-lik potager med prydnads- och köksväxter. På Katrinetorp finns kafé och restaurang och valet av grönsaker sker i samråd med kökets kockar. Förra året bjöd man in Marie Mandelmann från Mandelmanns trädgårdar på Österlen och Camilla Plum från Fuglebjerggaards trädgårdar utanför danska Hilsinge. De fick varsitt kvarter i köksträdgården där de tolkade de historiska nyttoväxterna på sitt eget vis.

I den engelska parken var det mesta igenvuxet men nu har trädbeståndet gallrats ur och serpentinsjön med sina broar och två paviljonger återskapats. Öster om huvudbyggnaden står det rekonstruerade orangeriet, mot en hög putsad mur. Ja, det blir en lång lista om man ska ta upp allt som gjorts på Katrinetorp. Och det är fortfarande ett projekt i vardande. Helt enkelt ett ställe att återkomma till.

Katrinetorp kan besökas året om.
Läs mer på http://www.malmo.se/katrinetorp

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

katrinetorp1b
katrinetorp2
katrinetorp4
katrinetorp5

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a