item1a1 item2
humle2
humle1

< till arkivet

Humleskörd

De höga humlestörarna står tätt i Näsum. Här finns landets enda kommersiella odling av humle. I början av september är det skördetid. Då kommer entusiasterna för att handplocka kottarna. Här har inget förändrats sedan 1950-talet.

Text Monica Ljungberg
Foto Arvi Kaaman & Monica Ljungberg


O
m något förändrats sedan femtiotalet skulle det förstås vara antalet humlestörar. Som mest fanns här 34 000 plantor. Idag har det minskat till ett hundratal. Mer än tillräckligt för de 30-tal plockare som med varsamma händer fyller gamla pilkorgar med vackert ljusgröna -kottar. Stämningen är uppsluppen och alla gör jobbet utan ersättning. En del för att återuppliva gamla minnen, andra för att bevara gamla traditioner eller bara umgås över lite humle.

– Själv tycker jag att vi ska bevara traditionen med humleodling, säger Lennart Sallroth i föreningen Humlebygget. Skördehelgen är ju årets höjdpunkt, men jag tycker också att humleplantan är så grön och vacker. I början av sommaren kan den växa 20 centimeter på ett dygn. Det är fantastiskt!

Kottarna skickas till Banco bryggerier i Uppsala. Resul-tatet är ett välbryggt öl kryddat med humle från Näsum. Omkring 10 000 liter brukar det bli. Näsumaölet säljs av butiker i trakterna kring Näsum.

Plockarna sitter böjda över långa humlerevor på slitna träpallar. Det skrattas, berättas historier och diskuteras vem som innehar rekordet i humleplockning. En korg full med kottar väger fem kilo och tar sin tid att få ihop. Det gamla rekordet på 42 kilo under en dag anses svårslaget och ingen verkar ha ambitionen att slå det. De flesta hoppas hinna med ett par fyllda korgar under dagen.

Medelåldern är ganska hög och många plockade humle redan som barn.

– Jag minns att vi hade en veckas humlelov när jag gick i småskolan, berättar Greta Adolfsson. Jag växte upp på en gård i närheten och vi barn fick hjälpa till att plocka humlen som odlades hemma på gården. Skörden skickades hit till humletorken och var ett extra tillskott till hushållskassan.

Humletorken ligger intill odlingen. Det är en specialbyggd lada från 1920-talet där kottarna torkas på en sinnrik konstruktion med flera lager näthyllor. Idag drivs ladan som vandrarhem och café. Men under humleskörden blåser man liv i torken igen.

Välfyllda säckar och korgar töms i torken för att sedan skickas vidare till bryggeriet. Omkring sex kottar per flaska behövs för att ölet ska få sin karakteristiska smak. Och det är det gula bitterämnet lupulin som ger en milt bitter och aromatisk smak.

Årets humleskörd blir öl först nästa år.

– Vi brukar få den första sändningen Näsumaöl vid påsk. Varje gång är det lika spännande att smaka, säger Lennart Sallroth.

Det sägs också att en kudde fylld med humlekottar garanterar en lugn och fridfull natts sömn.

– Man sover nog lika bra efter en sådan här skördedag, tror Greta. Andra undrar om det kanske inte går lika bra med en flaska öl. •

> till topp

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR
 

humle3
humle4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a