item1a1 item2

< till arkivet

Hidcote

 

Englands rykte som trädgårdslandet nummer ett är förmodligen svårt att bestrida. Att en av landets mest kända och besökta trädgårdar skapades av en amerikan är därför en smula ironiskt. Men oavsett upphovsmannens ursprung är Hidcote idag kvintessensen av det de flesta betraktar som engelsk trädgårdskonst.

 

 

Av Klas Kihlberg och Gustav Stjärnström

Vi hade sett den på bild flera gånger förut – utsikten genom den lilla paviljongens -dörrar ut mot the Long Walk – men inte riktigt förstått perspektivet. Det såg så märkligt ut, som vore vyn påklistrad på andra sidan, likt en affisch. Så när vi äntligen fick tillfälle att besöka trädgården på -Hidcote Manor banade vi oss med kartans hjälp snabbt genom trädgården, fram till den ena av de två paviljongerna för att titta ut. Allt annat fick vänta.

 

Och jo, det kändes lika osannolikt som på bild. Med undantaget att det faktiskt rörde sig små siluetter långt där borta, promenerande besökare med paraplyer i hand.

 

Trädgårdscelebritet

Hidcote är tveklöst en av världens mest besökta och fotograferade trädgårdar, med Sissinghurst i Kent som jämbördig rival måhända. Vyn över the Long Walk är bara ett av flera berömda och väldokumenterade trädgårdsmotiv. Här finns The Stilt Garden med formklippt avenbok och järngrinden till Heaven’s Gate, himmelsporten, i fonden med fantastisk utsikt över böljande fält utanför. Närmare bostadshuset ligger den vita trädgården, med sina knubbiga buxbomsfåglar och planteringar i vitt, grönt, grått, och lite dold bakom höga häckar hittar man pelarträdgården med läppstiftsliknande idegranar som på försommaren omges av ett hav av pioner, akleja och kirgislök.

 

Det speciella med Hidcote är förstås skalan, trädgården är helt enkelt enorm, men också kontrasten mellan det extremt strama och tuktade å ena sidan och det slösande, nästan vilda överflödet å andra. Det finns också en lekfullhet i de överraskande perspektiven – trånga gångar och rum öppnar sig hux flux mot panoraman som för tankarna till Versailles.

 

Det är med andra ord inte en trädgård som avslöjar allt på en gång. Tvärtom. Den verkar ha vuxit fram likt en medel-tida stadsplanering. Fast med den skillnaden att här har det skett med medveten hand under ett tidsspann på drygt 20 år. Och den medeltida liknelsen är inte heller den helt tagen ur luften: Hidcote är skapad efter Arts and Crafts--rörelsens principer – där just medeltiden och gotiken hyllades framför renässansens och barockens stelare symmetri. Till på köpet ligger Hidcote bara någon kilometer från den lilla pittoreska staden Chipping Camden, lite av huvudort för Arts and Crafts-rörelsen runt förra sekelskiftet.

 

Engelsk trädgård – amerikansk skapare

Mannen bakom en av Englands mest berömda trädgårdar var lustigt nog inte engelsman, åtminstone inte från början: Lawrence Johnstons föräldrar var ytterst förmögna amerikaner som rörde sig bland societeten på båda sidorna av Atlanten. Han föddes i Paris och studerade på universitetet i Cambridge. Efter en tid som jordbrukarlärling i England ansökte han om brittiskt medborgarskap och en karriär inom det militära tog sin början.

 

Lawrence mor, sedermera frånskild och omgift Mrs Winthrop, köpte 1907 Hidcote Manor åt sig och sin son. Fast hon blev inte långvarig, knappt var köpeavtalet påskrivet förrän hon var på väg till New York – lantlivsdrömmarna överlät hon med varm hand åt sin son. Lawrence å sin sida lät inte någon tid gå till spillo, nu skulle trädgårdsdrömmar förverkligas och det kom han att göra, i jätteformat.

 

Total omvandling

Men självklart gjorde han det inte på egen hand, med hjälp av en rejäl trupp trädgårdsarbetare omvandlades den befintliga trädgården på Hidcote Manor totalt. Trädgårdsrum lades till trädgårdsrum med långa, djupa rabatter i olika färgscheman, stenlagda gångar, gräsmattor, träd och buskar i mängder. En stor libanonceder var i princip det enda som fick stå kvar. Ju längre från huset, desto större och parklik blev skalan. The Long Walk ligger till exempel nästan längst bort i trädgården.

 

Växtsamlaren

På Hidcote finns i princip allt man kan tänka sig i trädgårdsväg – inte minst vad gäller växtmaterial. Och Lawrence var själv en entusiastisk växtsamlare och åkte på flera expeditioner runt om i världen för att hämta hem nyheter till Hidcote. Han skrev aldrig själv om sin trädgård men många av de växter han själv förädlat fram kom att bära trädgårdens namn, bland annat den välkända, mörkt blåvioletta lavendeln, Lavandula angustifolia 'Hidcote'.

 

National Trust

1948 överlämnade Lawrence Hidcote Manor till stiftelsen the National Trust. Det var första gången de hade tagit sig an en egendom för trädgårdens skull men det blev några ekonomiskt tuffa år för stiftelsen eftersom inga pengar för skötseln av den enorma trädgården följde med "gåvan".

 

Lawrence själv hade då redan lämnat Hidcote och -England för franska Rivieran, där han ägnade all sin kraft åt sitt andra stora trädgårdsprojekt – villan Serre de la -Madone i Menton.

 

Idag tar Hidcote emot över 100 000 betalande besökare årligen och ekonomin får väl nu betraktas som hyfsat säkrad. Av många anses det vara en av höjdpunkterna i den engelska trädgårdskonsten och att det faktiskt var en amerikan som låg bakom spelar nog mindre roll.

 

> till arkivet

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

hidcote1
hidcote5
hidcote3
hidcote4
hidcote6

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a