greatdixter4 item2

< till arkivet

Hallboda

 

Mitt i Roslagen började deras gemensamma trädgårdsliv för tjugo år sedan. Här samsas två överlappande intressen: Gunnars lust till blommor i mängd och Carl-Johans samlarvurm.

 

Text Klas Kihlberg. Foto Charlotte Gawell

 

Grusvägen vi följer skär genom ett omväxlande landskap. Ömsom knotigt med tall, gran, sten och klipphällar, ömsom böljande där fält och åkerlappar tar vid. Då och då tittar havet fram, små vikar som skär in och bryter av med blått och solglitter i allt det gröna.

Vi har för länge sedan lämnat motorvägen från Stockholm och tagit in på småvägar och letar oss nu fram mot Hallboda – Gunnar Kajs och Carl-Johan Vahléns lantställe i Roslagen. Så gör vägen en krök och en bit bort, uppe i en backe, ser vi det faluröda huset med grå knutar vi fått beskrivet för oss.

Till Hallboda kom de för tjugo år sedan, ingen av dem med någon särskild anknytning hit. Det var i mångt och mycket en kompromiss: mellan Gunnars önskan om ett ställe i Dalarna och Carl-Johans längtan efter havet. Kompromissen låg i själva mangårdsbyggnaden på två våningar. Byggd i slutet av 1700-talet och med tydlig hälsingestil, väldigt ovanligt i de här trakterna.

– Det var hälsingebröder som slog sig ner här och byggde vår gård och några andra i byn. Byggnadsstilen tog de med sig hemifrån. För mig gav det en stark känsla från mina hemtrakter i Dalarna, berättar Gunnar.

 

Trädgårdsnoviser

När Gunnar och Carl-Johan tog över var det rejält nedgånget och den stora tomten var i många stycken igenvuxen. Den utblick mot Sandängsfjärden som möter oss idag var helt blockerad av allsköns sly. Ingen av dem hade någon tidigare erfarenhet av trädgård men det var definitivt inget fel på entusiasmen.

– Vi var naiva och visste ingenting egentligen. Första året köpte vi plantor och satte rakt ner i backen och trodde helt ärligt att de skulle klara sig, bara sådär. Det gick ju inget vidare, erkänner Carl-Johan och skrattar.

– Vårt förhållande till trädgård började här och vi har gjort otaliga misstag på vägen. Ganska snart började vi anlägga rabatter och allt eftersom har de blivit fler och djupare.

 

Blommor, blommor...

För Gunnar, välkänd blomsterkreatör med bland annat tretton Nobelfester på meritförteckningen, var det på Hallboda blomsterintresset väcktes till liv. Det var här han började plocka blommor, kvistar, kottar, mossor, fröställningar.. och skapade buketter och arrangemang helt efter eget huvud. Och för sitt eget höga nöjes skull.

– Jag hade ju ingen floristutbildning bakom mig och var kanske friare i mitt tänkande, tillät mig att göra "fel".

Blomstervurmen följer med in i huset där det står buketter lite här och var. Väggarna kläs av tapeter med blommotiv Gunnar gjort själv, målade för hand eller med schablon.

Men trots Gunnars blomstervärv är trädgårdsintresset minst lika mycket, om inte mer, Carl-Johans. Som så ofta, när man är två om en trädgård, har de lite olika infallsvinklar: Gunnar vill ha mycket blommor, gärna av samma sort så att han kan plocka fritt, Carl-Johan är lite mer av en "växtnörd", läser på och vill ha många olika sorter, gärna rariteter. Det är inte för inte som Zetas växtkatalog ligger som kvällslektyr på nattygsbordet.

– Jag har de stora idéerna och Carl-Johan gräver, är Gunnars drastiska sammanfattning av deras trädgårdsförhållande.

– Och handlar växter, tillägger Carl-Johan utan att verka bry sig om Gunnars orättvisa syn på arbetsfördelningen.

 

Bördig, lättarbetad jord men torrt

Trädgården ligger i en södersluttning ner mot en dalgång. Det är bördig, lättarbetad jord, rik på kalk. En kalkåder löper in i Roslagen ända från Gotland.

– Det blir inga surjordsväxter och inga tehybridsrosor här på Hallboda. Däremot trivs rosor som har mer av det vilda kvar i sig, som alba-, honungs och pimpinellrosor – och de frösår sig överallt, berättar Carl-Johan.

Eftersom det är en stor tomt och tiden delas mellan Hallboda och lägenheten i Stockholm har trädgården fått anpassa sig därefter.

– I rabatterna finns i stort sett bara perenner som klarar sig om vi är borta någon vecka eller två på sommaren. Särskilt de med pålrot har inga problem alls när det blir torrt. Vi har heller inga sommarblommor och ingen köksträdgård. Vattna gör vi bara i undantagsfall.

Ätbart finns det dock gott om även om det begränsas till frukt, bär och kryddor. Här finns krusbärsbuskar, ett stort hallonsnår och mot mangårdbyggnadens söderfasad samsas honungsrosens taggar med björnbärets.

För Gunnar och Carl-Johan har insett att man måste sätta gränser för ambitionerna i trädgården, så att det hela inte blir en börda:

– Vi krattar inte löv längre och fallfrukten lämnas till rådjuren. Och på hösten får rabatterna växa igen. Det blir nya tag till våren!

 

Anspråkslöst och enkelt

Även om det finns många och stora rabatter är det ändå den lättsamt, vildvuxna känslan som genomsyrar trädgården. Stora delar är ängsmark som slås i slutet av augusti. Här kommer narcisser och gullvivor på våren, storklockor och rölleka på sommaren. Allt avgränsat av gärdsgården som Gunnar och Carl-Johan har låtit renovera och som ser ut som den alltid funnits här.

Gångar klipps fram till sittplatser här och var. Vid uteplatsen framför huvudentrén finns en stor, rund rabatt med rosor, brandliljor och mängder av nävor. Strax intill står två skogslindar. När de blommar kommer bina och festar.

– Det blir nästan öronbedövande när man sitter här under, berättar Carl-Johan.

Förstukvisten är helt inklädd av en enorm pipranka som fortsätter sin färd uppför fasaden upp mot taket. Rallarrosor och ormbunkar längs husgrunden förstärker den lantliga enkelheten.

På andra sidan huset, åt söder, finns ett stort pionland flankerat av rosentorn. Längre ner tar spanskkörveln över med sina vita skyar och lakritsdoft. Schersmin, kaprifol, syrén... alla de klassiska, tåliga torparväxterna finns här förstås och samsas med Carl-Johans rariteter.

– Vi älskar båda att besöka ambitiösa trädgårdsanläggningar, som Sissinghurst i England till exempel. Det är ju otroligt inspirerande. Men här på Hallboda, i Roslagens lite kärva landskap, vill vi behålla känslan av anspråkslöshet, av lantlighet. Det är ju inte herrgårdstrakter direkt. š

 

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

hallboda1
hallboda4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a