greatdixter4 item2

< till arkivet

Vårkänslor i folkhemmet

 

På några hundra kvadratmeter naturtomt har Pirjo och Bosses trädgård smugit sig in. Med ena foten i japansk trädgårdstradition och den andra i engelskt växtöverflöd känns den ändå hemtam här i det svenska folkhemsbygget.

 

Av Klas Kihlberg & Gustav Stjärnström

 

Längst ner på en säckgata i Gustavsberg ligger en liten gömd radhusträdgård, inramad av stenhällar och med tak av lönn, äppelträd och höga tallkronor. Området är lite av svensk folkhemshistoria – här byggdes bostäder för arbetarna på KF:s porslinsfabrik på 1940-talet. Husen är inte stora men välplanerade och byggda med vackert, återvunnet tegel från en av Gustavsbergs rivna fabriker. Hjärnan bakom det hela var Olof Thunström, Thun-Olle kallad, en av Sveriges mest tongivande arkitekter under 1900-talet (han var verksam på KF:s eget arkitektkontor och kanske mest känd för KF-huset vid Slussen i Stockholm).

Hit flyttade Pirjo och Bosse för fyra år sedan. De tog över från en kvinna som bott här sedan husen byggdes och det var ganska nedgånget. Mycket tid och möda har lagts på att varsamt renovera och ledstjärnan har hela tiden varit respekten för de ursprungliga, arkitektoniska kvalitéerna.

Någon trädgård var det däremot inte mycket att tala om, en plätt med gräs omgiven av några snöbärssnår med vintergröna runt om. Självklart skulle man kunna ha struntat i att anlägga trädgård och bara låtit det vara naturtomt. Men för Pirjo och Bosse, med sitt stora trädgårdsintresse, kändes inte det tillräckligt. De ville trots allt ha en "riktig" trädgård, men då en trädgård som samverkade med hus och omgivningar – som passade in helt enkelt.

För att få en struktur och bas som kändes bra redan från början valde Pirjo och Bosse att anlita professionell hjälp. Trädgårdsdesignern Marika Delin kopplades in och hennes utgångspunkt blev dels husets lågmälda, strama karaktär, dels naturen runt om. Hon ville få fram en mix av frodigheten från typiska engelska trädgårdar och det natur-stiliserande japanska. Det låter kanske som en oförenlig krock men det fungerar förvånansvärt väl.

Den stora ytan av vackert krattat grus och plattor i naturfärgad betong är grunden i den nya trädgården och kanske det som mest flirtar med det japanska. Här finns inga staket eller tomtavgränsande häckar, mötet med naturen runt omkring består av stora, mjuka stenhällar, belupna av mossa. Som ett vårdträd står en av de majestätiska tallarna mitt i grusytan med en klätterhortensia på väg uppför stammen. Det "engelska" hittar man framför allt i de stora rabatterna som mot gruset avgränsas med rostrött kantjärn (som fint fångar upp kulören på husets gamla tegel) och i bakkant möter berget i dagen. Här emellan får trädgårdsväxterna fritt spelrum. Frodigt är som sagt ledordet, inte minst nu på våren.

På framsidan, mot gatan, är det som mest ordnad trädgård. En fin, enkel betongtrappa upp mot ytterdörren flankeras av rabatter med 'Thalia'-narcisser och blå balkansippa. Mitt i står ett nyplanterat silverpäron. Det här är en soldränkt plats och under sommaren avlöses vårlökarna av torktåliga perenner: ulleternell, martorn, stäppsalvia och kryddväxter som timjan och salvia.

Vid radhusets entré ligger en liten uteplats belagd med plattor i betong. Pirjo och Bosse valde själva Signe Persson Melins vackra marksten "iVåg", med sin vågformade kontur. Som insynsskydd från gatan står en låg bokhäck som än så länge har kvar fjolårets blad.

Fortsätter man runt husknuten börjar mötet med naturen bli tydligare. Här är det gruset som dominerar. Längs husets norrsida löper en rabatt som bokstavligen lyser i gulvitt, det är den lilla cyclamennarcissen 'Jack Snipe' som så här års tar det mesta av uppmärksamheten.

Trädgården avslutas i öster, på baksidan, av en jätte-lik stenhäll. Här finns en sittplats med däckstolar där man kan njuta av kvällsolen. Längs stenhällen löper en rabatt som domineras av hybridjulrosor, fläckig lungört och jordvivor (en klassiker i den engelska cottage garden-traditionen). En klätterhortensia som precis börjat slå ut sina blad kryper uppför berget i bakgrunden. Som utropstecken återkommer narcissen 'Jack Snipe', den sticker upp här och var och lyser upp i det annars ganska återhållsamma färgspektrat.

Att Pirjo och Bosse fått en "riktig" trädgård går inte att ta miste på. Här finns rabatter att rensa och vattna, grus att kratta och träd att beskära. Men även om det numera är långt ifrån en naturtomt finns ändå den känslan kvar. Det är som att trädgården lyfter fram och förstärker det naturliga på ett subtilt sätt.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

gustavsberg1
gustavsberg4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a