greatdixter4 item2

< till arkivet

Gourdon

 

Jardin de Gourdon ligger högt uppflugen bland klipporna med makalös utsikt ut över Medelhavet. Hit kom André Le Nôtre, den franska barockträdgårdens primus motor, och satte sin omisskänliga prägel. Och hans arv lever än idag.

 

Av Klas Kihlberg & Gustav Stjärnström

 

En av Europas mest omtalade trädgårdsarkitekter var på hemväg från Rom till hemstaden Paris. Knappt halvvägs tog han en välbehövlig paus. Han stannade några dagar i slottet Gourdon, uppe i bergen i östligaste Provence, på inbjudan av den provençalska furstefamiljen Lombard. Ett besök som skulle sätta sina gröna spår på detta örnnäste, alldeles vid kanten av stupen i Loupdalen.

Vi pratar förstås om André le Nôtre (1613–1700), hjärnan bakom den så kallade franska trädgårdskonsten som slog igenom stort på 1600-talet. Vaux Le Vicomte, Versailles, Chantilly, Tuilerierna, Greenwich... listan är lång på alla legendariska trädgårdar han utformat. Hans trädgårdsstil är omisskännlig och omdebatterad: ett uttryck för makt över människor och natur men samtidigt osannolikt storslaget och vackert.

 

En trädgård av terrasser

I Gourdon är det egentligen bara en liten del trädgården som anses vara skapad av Le Nôtre. Och i en helt annan skala än de namnkunniga praktanläggningarna runt Paris. Det är förstås landskapet som gör den stora skillnaden. Gourdon är egentligen en medeltida borg och här finns ytterst lite mark att anlägga en trädgård på – blott några få terrasserade ytor skapade av människohand. Och lägg till det ett klimat som inte tillåter några utsvävningar i form av stora, törstiga gräsytor eller omfattande trädplanteringar. Här är det knastertorrt och hett på somrarna, kallt och blåsigt på vintern. Den del av trädgården, Terrace d'Honneur, som Le Nôtre ska ha utformat (det finns faktiskt inga bevis för det) utgör bara några hundra kvadratmetrar i jämnhöjd med slottet. Den är mer att likna vid de italienska trädgårdar han nyligen besökt i Rom med omnejd. Hans förslag, bedrägligt enkelt men raffinerat, bestod av låga hästskoformade buxbomshäckar, lätt skuggade av hamlade lindar. I designidén ingår förstås den milsvida utsikten över bergen, ner mot kusten och Cap d'Antibes.

Sedan dess har trädgården runt Gourdon utökats allt eftersom. Nedanför Le Nôtres trädgård ligger den italienska trädgården. Det är nog det mest avbildade av trädgårdsrummen här. Och det är inte konstigt alls. En lång rektangel omsluten av klippor och höga murar på alla sidor utom en: västra långsidan, som öppnar sig mot de gråvita klipporna på andra sidan kanjonen. Själva trädgården är rakt igenom tuktad och grön: buxbom, cypresser och grågröna tuvor som sticker ut ur murarnas fogar och skrevor. Elegant och återhållet på ett sätt som förstärker kontrasten till det vilda landskapet utanför.

På andra sidan den låga muren ut mot kanjonen fortsätter trädgården men byter karaktär. Här, längs de branta sluttningarna, gör sig det omgivande landskapet gällande. Tork- och vindtåliga växter dominerar, med lavendel, timjan, rosmarin, salvia, agave och andra mindre suckulenter, och de verkar trivas utmärkt i den magra jordmånen.

 

Magnifik köksträdgård

Slottsträdgården i Gourdon lär vara sig ganska lik sedan sjuttonhundratalet. Efter ett otal ägarbyten köptes det 1918 av en förmögen amerikanska, Miss Noris, som lät restaurera både slott och trädgårdar. Hon öppnade slottet för allmänheten och det fungerade som museum ända fram till alldeles nyligen. Nu är det stängt för besökare men det går att få se trädgårdarna om man bokar i förväg.

Slottet i Gourdon är, som så ofta här i trakterna, en integrerad del av själva byn. På håll ser det ut som om både by och slott vore en del av berget (tack vare de obehandlade stenmurarna och -fasaderna). På andra sidan slottet, tvärs över gatan som leder in i byn, ligger köksträdgården. Efter en slumrande tillvaro har den fått nytt liv och är fortfarande under utveckling. Här odlas ekologiskt, i första hand åt slottets nuvarande ägare men också till byns restauranger. De upphöjda odlingskvarteren omges av stenmurar med fruktträd, spaljerade i bågform. Slottsträdgårdarnas tuktade tema följer med även här, med mörka koner av idegran som sticker upp med jämna mellanrum. Längs den gamla trädgårdsmästarbostaden står lustiga, uppstammade myrtenträd, likt parasoller.

Precis som slottsträdgården är det storslaget och lustfyllt på en och samma gång. Le Nôtre skulle säkert uppskatta helheten om han mot förmodan gjorde ett återbesök.

 

André Le Nôtre (1613–1700)

Den mest inflytelserika trädgårdsarkitekten inom det som nu kallas den franska stilen eller barockstil var André Le Nôtre. Han efterträdde sin far som ansvarig för den franske kungens trädgårdar. Ett av hans första större projekt var att omvandla Tuileriepalatsets trädgårdar i Paris och det var han som skapade den trädkantade aveny i parkens ände som senare blev Champs-Elysées. På uppdrag av Ludvig XIVs finansminister, Nicolas Fouquet, utformade Le Nôtre parken till slottet Vaux Le Vicomte – en park i en skala och uttryck som ingen sett förut. Inte ens Ludvig själv som raskt förflyttade Le Nôtre till Versailles (efter att ha kastat Fouquet i fängelse). Där var uppgiften tydlig: skapa något ännu mer spektakulärt. Och den uppgiften uppfylldes med råge. Le Nôtres inflytande på slottsträdgårdar i Europa går knappast att överdriva. I Sverige är nog Drottningholms slottspark det bästa och mest fulländade exemplet. •

 

Fakta

Gourdon -ligger i -departementet Alpes--Maritimes. Trädgårdarna kan besökas, i grupp om minst 10 personer (apr–sep). Bokning krävs via e-post: contact@chateau-gourdon.com eller tel +33 (0) 4 93 09 68 02

 

gourdonkarta

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

gourdon1
gourdon4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a