greatdixter4 item2

< till arkivet

Örtfarmen: Field Apothecary

 

I den lantliga idyllen nära Hudsonfloden driver Dana och Michael sin örtodling Field Apothecary & Herb Farm. Stråk av färger bryter av mot de svepande gröna gräsytorna. Okonstlat, enkelt och väldigt vackert.

 

Av Klas Kihlberg

 

Saker ordnar sig ibland till det bästa trots allt. Jag åkte norrut från New York till en blomsterfarm utanför Albany, en bra bit upp i delstaten New York. Jag hade gjort mig en bild av frodiga fält med blommor så långt ögat kunde nå. Så var det inte riktigt. -Eller inte alls. Snarare ogräs i så fall.

Nåväl, på vägen tillbaka hälsade jag på hos en god väns syster som bor i Germantown, en liten by nära Hudsonfloden. Hon tipsade mig då om sina vänner, Dana och Michael, som bor alldeles intill. ”Du kommer älska deras örtodling... kanske det blir en kompensation för avbräcket med blomsterfarmen?”.

En nästan tropiskt varm sommarkväll strosade vi så runt bland fälten med Dana som vår ciceron. Det var rad efter rad av blommande örter. En hel del kände jag igen: ringblommor, myntor, läkemalva, isop... andra var helt nya bekantskaper.

– Vi odlar cirka 65 olika örter som vi använder i våra recept, berättar Dana. En del är ettåriga, som de ayurvediska örterna gotu kol, ashwagandha och tulsi, eller helig basilika som den också kallas. Sen finns här härdiga perenner som grönmynta, rölleka, vallört och ålandsrot.

 

Dana och Michael startade sin farm i Germantown 2011. De bodde förut i New York och Dana hade börjat intressera sig för örter sedan en tid, inte minst för barnen när de började i förskolan. Hon studerade växtbaserade läkemedel och homeopati men kände snart att hon ville odla själv istället för att köpa torkade örter.

– Jag ville odla dem för att lära känna växterna och deras egenskaper på en djupare nivå. Jag ville också veta var de kom ifrån. När barnen blev lite större kändes New York trångt och vi längtade ut från staden, närmare naturen.

Så började sökandet efter en plats där drömmen skulle kunna föverkligas. Dana och Michaels vision var att odla, tillverka och tillhandahålla naturmedel till närområdet: lokalt odlat, lokalt använt.

– Vi letade efter den rätta platsen över stora delar av USA. Längs västkusten, från Seattle till San Francisco. I Texas, runt Austin, där vi båda kommer ifrån. Så kom en vän med tipset att kika närmare New York, längs Hudsonfloden. Och det var en lyckträff!

Idag odlar de allt på egen hand och tillverkar tinkturer, salvor, oljor och tonikum. De torkar även örter för teer. Under varumärket Field Apothecary & Herb Farm säljer de via nätet, på lokala marknader och mässor och så samarbetar de med några terapeuter inom alternativmedicin.

– Folk kommer också ofta förbi vår farm och handlar. Vi tänker dra igång någon form av gårdsboende så att de som vill kan ta del av trädgården och odlingarna.

 

Germantown är inte stort och det är ganska glest mellan husen. På typiskt amerikanskt vis är det öppet mellan trädgårdarna, väldigt få staket eller häckar. Det är som en allmän yta för alla. Nästan alla hus är av trä med liggande panel och har en generös veranda vänd mot gatan. Hos Dana och Michael är det svårt att se var deras mark tar slut och grannens börjar. Örtodlingen bara ligger där, helt öppet, utan stängsel eller någon annan inramning. Det är som stråk av färger som bryter av mot de svepande gröna gräsytorna. Enkelt och okonstlat men ändå väldigt vackert.

– Michael är konstnär och jag har jobbat inom reklam, så det estetiska har vi med oss och är viktigt. Vi vill att trädgården ska vara tilltalande för alla sinnen: syn, doft, smak, känsel och hörsel. Det lite vilda uttrycket i våra odlingar tilltalar mig men samtidigt finns behovet att vara rationell – det ska rensas ogräs och örterna ska kunna skördas någorlunda effektivt.

 

Dana och Michael är inte ensamma om att odla på det här sättet – i trakten finns många som, liksom de, hittat innovativa utkomster från jorden de äger. Fast Dana värjer sig lite för ordet ”äger”:

– Jag känner inte att vi äger marken, vi har bara turen att få ta hand om den under den tid vi är här. Om vi var tvungna att lägga av imorgon så är jag glad att vi har lyckats skapa dessa vackra odlingar. Det har varit en helande plats för mig och min familj. Men också för många pollinerande insekter och andra varelser vi delar marken med.

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

fieldapothecary1
fieldapothecary5

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a