greatdixter4 item2

< till arkivet

Färgstarkt i Bromma

 

Vurmen för blommor av alla de slag går inte att ta miste på. Det är mycket av allt, lustfyllt och livsbejakande. En cottage garden i svensk egnahemstappning.

 

Av Klas Kihlberg

 

Ymnighet. Det är ett ord som kommer upp i mitt huvud. Experimentlusta och blomsterglädje är andra. I Torgils och Niklas trädgård ryms nästan hela färgskalan på en ganska begränsad yta. Från vitt och pastelligt, via blått och violett, till lysande gult och eldigt rödorange. I och för sig med olika kulör-teman i olika rum och rabatter men ingen färg tycks vara på förhand diskvalificerad.

 

Niklas flyttade hit för 16 år sedan, till ett klassiskt egnahemsområde i Stockholm från 1930-talet med mängder av ”trälådor” i ett eller halvtannat plan. Många hus är både om- och tillbyggda men Torgils och Niklas ser i stort sett ut som det alltid har gjort, bortsett från en liten glasad tillbyggnad i källarplan, ut mot gatan – deras orangeri för vinterförvaring av växter.

Trädgården var lätt förfallen och bitvis igenvuxen av sly. Den är lite speciell eftersom en stor del utgörs av en slänt uppför ett litet berg och angränsande skogsområde. Berget ligger åt öster och tar det mesta av morgonsolen, å andra sidan får man en fin plats för kvällssol längst upp i slänten.

När Torgil kom in i bilden, fem år senare, började de på allvar arbeta med trädgården. Grusplanen vid huset, som vuxit igen, grävdes fram och de fyllde på med nytt singel. Ett lusthus byggdes i öster, mittemot bostadshuset och högst upp i trädgården, åt öster, kröntes trädgården med en generös kalkstensterrass. Det fanns spår av en sådan här uppe när Niklas flyttade hit och den grävdes nu fram och gjordes rejält större. Terrassen omgärdas av en låg mur man kan sitta på och där ovanpå en pergola som Niklas ritat och byggt. Stentrappan uppför slänten, genom rabatterna, klyvs i mitten av en porlande vattenkanal som drivs av en vattenpump.

 

Mycket av den växtlighet som fanns har de bevarat, som de fina äppelträden förstås – något av stommen i trädgården – men även perenner som kaprifol, ormbunkar, flox och aster. Och inte att förglömma: alla pionerna. I äppelträden satte de rosor, bland annat en honungsros i det stora trädet mitt på tomten.

Det första rabattprojektet var ett stenparti uppför slänten. I det torra och soliga läget sattes bland annat ormrot, mossflox, backnejlika, borstnejlika och martorn. Nu finns här även purpurklätt, grekvädd och pipört. En buskros som fanns i trädgården sedan tidigare flyttades hit och idag växer den i en sfär av böjda, sammanflätade hasselgrenar (med inspiration hämtad från Arne Maynards visningsträdgård på Chelsea Flower Show 2012).

Därefter har rabatterna blivit fler och fler, större och större. I samma slänt utökades planteringarna med en röd rabatt. Här samsas röda, orange och gula färger med lime, lila och blått. Det är bland annat solbrud, bolltistel, stormhatt, rudbeckia, dahlior och eldigt rödorange montbretia.

Runt omkring huset, på tomtens plana ytor, är rabatternas färgschema lite mer dämpat. Som till exempel den breda rabatten längs grusgången från gatan med mestadels vita och ljust pastelliga toner. Här blommar de gamla pionerna på försommaren och så här i sensommartid lyser det av vitrosa höstflox, vita liljor, ljusblå stormhatt och blekrosa rosor. Kardvädd sticker upp och bryter av med sina taggiga, konformade blomställningar. En bit längre fram tar ett stort fång av silvrig höstanemon över.

På den grusade gården vid entrén på baksidan samsas utemöblerna med en mängd blommande krukor: agapanthus, dahlior, fuchsia, änglatrumpet... och kanske maffigast av allt, en stor kruka fylld med doftande luktärt.

 

Att Torgil och Niklas älskar blommor av alla de slag går inte att ta miste på. Det är mycket av allt, lustfyllt och livsbejakande. Att besöken på Great Dixter i England har varit en viktig inspiration och satt sina avtryck är tydligt. Det ska vara vilt och ”fluffigt”, med många olika växter.

Men de ska växa omlott, mingla med varandra – inte vara samlade i stora svepande sjok. Och precis som på Great Dixter fungerar de välklippta häckarna av liguster som lugnande inramning och fond. Viktigt är även naturmaterialen, i form av natursingel och kalksten. Men också i alla handgjorda krukor av terrakotta, många köpta i England. De finns lite överallt i trädgården, på grusgångar och utplacerade i rabatterna.

Det här är på många sätt en ”cottage garden” och även om stilen är engelsk gifter den sig väldigt väl med husets och områdets karaktär. Att trädgården i sin nuvarande form bara har dryga tio år på nacken är svårt att tro, det känns som att det har varit så här i decennier.

š

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

bromma2
bromma4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a