greatdixter4 item2

< till arkivet

Estufa fria

 

Portugals svar på Eden Project, fast 75 år äldre. Estufa Fria är ett gigantiskt kallväxthus med en imponerande takhöjd och som rymmer en smärre skog. Spektaktulärt, trollskt och vackert.

 

Av Klas Kihlberg

 

Några av de vackraste och mest spektakulära trädgårdarna verkar ha uppstått av en slump. Någon upptäcker en plats med "själ" och skapar något helt unikt, som skulle vara svårt att komma på från skrivbordet. Ta Ninfa i Italien och Sissinghurst i England till exempel, båda uppbyggda kring befintliga ruiner som i högsta grad bidrar till trädgårdarnas trollska stämning.

Estufa Fria i Lissabon är ett annat bra exempel, om än inte lika åldersstiget och inte heller någon ruin. Istället var det ett nedlagt stenbrott i stadens utkant som vid förra sekelskiftet användes som tillfällig förvaringsplats för växter från världens alla hörn.

Tanken var att de skulle planteras längs stadens nya paradgata, Avenida da Liberdade, men första världskriget kom emellan och planerna skrinlades. Växterna stod dock kvar, slog rot och växte till sig.

Tio år senare kom konstnären och arkitekten Raul -Carapinha dit och blev alldeles tagen av platsens säregna skönhet. Han fick idén att omvandla det hela till ett kallväxthus – estufa fria på portugisiska. Ett 8 000 m2 stort tak av träribbor byggdes som skydd mot den värsta vinterkylan och mot brännande sol på sommaren. Där under förvandlades stenbrottet till ett landskap med stigar, trappor, vattenfall och till och med en konstgjord sjö. Det blev en perfekt miljö för växter från stora delar av världen, som Kina, Australien, Mexiko, Brasilien och Koreahalvön.

1975 byggdes ytterligare två växthus, Estufa Quente (för tropiska växter) och Estufa Doce (för kaktusar och andra suckulenter). Men det är utan tvekan Estufa Fria som är den stora behållningen; gigantiskt och med en imponerande takhöjd rymmer det en smärre skog. Tankarna går osökt till "Eden Project" i Cornwall, som har en liknande historia fast byggt 75 år senare.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

estufafria1

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a