greatdixter4 item2

< till arkivet

En plats i solen

 

Öppna planlösningar är hon ingen förespråkare av, en trädgård ska upptäckas och upplevas efter hand menar landskapsarkitekt Mona Wembling. Hennes egen trädgård består av många rum, alla med olika teman. Det senaste tillskottet är den aromatiska Kretaträdgården.

 

 

Text Ulrika Grönlundh. Foto Peter Carlsson

 

Familjen Wembling Bramme köpte sitt hus på den skånska slätten 1994 med den tillhörande trädgården på tretusen kvadratmeter. Det var en öppen trädgård och vindarna var hårda i det platta landskapet.

– Prioritet nummer ett var att få upp väggar av olika slag. Stommen i trädgården blev höga och låga häckar, murar och spaljéer, som bildar de olika rummen, ju fler desto större frihet, menar Mona.

Varje enskilt rum har utvecklats efter hand och fått sin egen prägel. Senaste tillskottet, Kretaträdgården, ligger i direkt anslutning till köksträdgård och orangeri. Det var på en resa i Grekland, längs de karga, branta serpentinvägarna, kantade med silvergrå, knotiga buskar och kryddiga växter som blommade i gult och lila som Mona kom på att hon ville anlägga en del av sin trädgård på det här temat.

– Jag blev helt uppfylld av färgskalan mot den karga -stenen. De här växterna vill ha mycket sol, näringsrik jord och inte för mycket vatten, ytan framför mitt kontor i söderläge var ett självklart läge, berättar hon.

De växter Mona valde var salvia, malört, kungsljus, daggkåpa, nepeta, allium, helgonört, glansälv-äxing, havtorn, rosor, solhatt, lejonsvans, lavendel, budd-leja, guld-oregano, anisisop, iris, ulleternell och palmlilja. Den gemensamma nämnaren för växterna är att de trivs i vårt nordliga klimat, är solälskande och torktåliga och många är även aromatiskt kryddiga.

– Det är temat som har styrt växtvalet helt och hållet, men jag är inte helt rabiat, under årens lopp har till exempel aklejor med vindens hjälp slagit sig ner mellan plantorna och de har ju inte i en Kretaträdgård att göra. Men de får stå kvar, jag tycker mycket om det vilda uttrycket.

Men det är inte bara växterna som ger karaktär utan också det karga, nämligen stenen.

– Sten har ett oerhört stort användningsområde. Jag vurmar för stenen som skapats för miljontals år sedan. -Skiffer, kalksten och granit med vackra nyanser och ytorna och strukturerna på de olika stentyperna som passar in i såväl gamla som nya trädgårdar, menar Mona som nyligen skrev boken Natursten i trädgården.

Mitt i Kretaträdgården gjöt de en cirkel i betong och från den utgår den grå singeln som möts av öar av växter, precis som på Kreta.

– Växternas och stenens samspel och kontraster är viktigt för dynamiken. Tunga rundade blomformer spelar mot lätta blomax, ludna blad mot glänsande. Några blommor växer i tyliga grupper medan andra har planterats som solitärer, förklarar Mona.

I Kretaträdgården ligger också "Mästarrabatten" som Mona anlade 2011 på uppdrag av GRO Plantskolor och International Flower Bulb Centre i Holland. Tanken är att uppmuntra trädgårdsägare att använda perenner och att det ska vara lätt att kopiera hemma. I rabatten ingår tolv olika perenner, sex buskar och elva olika löksorter.

Rabatten ska förändras över året men har två höjdpunkter. I juni med klematis, allium och kantnepeta i lila nyanser, samtidigt som violiris i vitt och limefärgad gull-törel. I augusti är det silvergräs, gul praktröllika och blålila anisisop tillsammans med kärleksört och solhatt i röda toner som står för blomsterprakten.

Kretaträdgården har med andra ord en lång blomningsperiod med lökar på våren och gräs och senblommande -perenner långt in på hösten. Platsen ramas in dels av en mur i rå puts, en vacker fond till växterna menar Mona, men också av hennes kontor, som är en ljusgrå träbyggnad med mycket glas, och av en pergola som ger skugga under de varmaste timmarna på högsommaren.

– Vi njuter mycket av den här delen av trädgården. När jag sitter och ritar och skriver har jag trädgården mitt framför näsan och när jag tar en paus tar jag med kaffet ut. Ibland har vi sangriaparty med våra vänner här men de som njuter allra mest av trädgården är alla fjärilar, bin och humlor och så -katterna förstås som ju älskar kantnepetan.

 

> till topp

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

kretatradgarden1
kretatradgarden4

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a