item1a1 item2

< till arkivet

Konstnärshemmet på Duvnäs

 

Mitt bland radhus och villor vid Skurusundet utanför Stockholm ligger syskonen Olle och Kajsa Nymans hem och ateljéer. Här levde de i nära femtio år och skapade tillsammans en miljö som för tankarna till södra Europa. Idag står dörrarna till deras hem och trädgård öppna för allmänheten.
 

Av Klas Kihlberg och Gustav Stjärnström

Med Saltsjöbanan tar man sig enkelt ut till Saltsjö-Duvnäs, en av de där välmående förorterna som på typiskt Stockholms-vis -ligger inbäddad bland gamla fruktträd och höga ekar och med Saltsjöns vågskvalp inpå knuten. Här bodde och verkade konstnären Olle Nyman under en stor del av sitt liv. Ett liv han delade med sin syster Kajsa och tillsammans skapade de det hem och den trädgård som vi idag kan ta del av som besökare.
 

Så här på hösten lyser det i trädgården av alla gyllen-gula löv i träd och på marken. Omgivningarna är omisskännligt stockholmska men byggnaderna, med sin släta, kritvita puts, för tankarna söderut. Kanske ända till Italien.

 

Duvnäs Gård

Syskonen Nymans hem på Strandpromenaden i Saltsjö-Duvnäs består av ett flertal hus – bostäder, skulpturverkstad, ateljéer, hyresbostäder. Det här var från början en del av Duvnäs gård, som i sin tur hörde till ett jättelikt gods med anor från 1400-talet (med bland andra Sten Sture d.y. och Gustav Vasa som illustra ägare). Här fanns stora frukt- och humleodlingar. Mangårdsbyggnaden, corps de logit, från 1700-talet brann ned på 1830-talet och sedan dess har gårdens mark styckats och sålts av allt eftersom. Den nymanska familjen kom in i bilden 1863 då Duvnäs köptes av Olles och Kajsas morfar Robert Küsel och det var alltså här syskonen växte upp.

 

Konstnärshem

Kajsas och Olles far, Hilding Nyman, var konstnär och uppskattad skämttecknare i flera dagstidningar i början av 1900-talet. Då bodde familjen i den s k Övre gården och hit kom flera av föräldrarnas konstnärsvänner, som Carl Larsson, Zorn och Albert Engström.

Olle kom att följa i sin fars fotspår – han blev framgångsrik målare, skulptör och textilkonstnär och på 1950-talet professor i Konstakademien. Han blev också navet i en krets av konstnärer som verkade och bodde i Saltsjö-Duvnäs.
 

Det var i ungefär samma veva som Olle och Kajsa flyttade in i det som en gång var orangeri och trädgårdsmästarbostad på Duvnäs Gård. Det byggdes om till permanent bostad med en vacker glasveranda som Olle ritade själv. Och på grunderna till gamla växthus som en gång stod på tomten restes en skulpturverkstad, garage och snickarbod. Senare byggdes också ateljéer.

 

Kajsas trädgård

Trädgården ligger som i en sluttning ner mot Saltsjön. Flera knotiga äppelträd, bland annat Åkerö och Melonäpple, minner om den fruktodling som en gång bedrevs på gården. Här finns plommon, skuggmorell, fläder, vinbär och krusbär. Vid Strandpromenaden och intill verandan står jättelika lindar och silar det starka solljuset.

Det var framför allt Kajsa som tog sig an trädgården med skaparlust och idérikedom. Hon planterade syrén-häckar, som delade upp den stora trädgården i olika rum, och två ligustrar, som formklipptes till stora klot. Den vackra markläggningen av betong med småsten i fogarna är också hennes verk. På de små vindskyddade gårdarna mellan murarna vid skulpturverkstaden lät hon bygga planteringslådor av betong (gamla dörrar fick fungera som gjutformar). Här odlades potatis, grönsaker och blommor.

På våren täcks gräsmattorna av snöklockor, scilla och nunneört och följs sedan av fruktträdens slösaktiga blomning. Sommartid får trädgården färg av alla pioner och rosor längs murar och husväggar.

 

Kajsa och Olle Nymans kulturstiftelse

Olle gick bort 1999 och Kajsa 2001. Deras hem testamenterades till en kulturstiftelse och är nu museum, konsthall och galleri. Här finns också café och restaurang, inrymt i den gamla skulpturverkstaden. Själva bostaden är öppen för besökare sedan ett par å

 

Olle Nymans ateljéer & konstnärshem når man enklast med Saltsjöbanan från Slussen. Öppet från maj t o m september. Läs mer på www.ollenyman.se eller ring 08-716 42 05.

Stort tack till Kerstin Bernow på Kajsa & Olle Nymans Kulturstiftelse för all information om trädgården

 

 

FLER REPORTAGE HITTAR DU HÄR

duvnas1
duvnas2
duvnas4
duvnas3
duvnas5

KONTAKT

HEM

ANNONS

tradgardslivprenumeration

SÄLJSTÄLLEN

ANNONSERA

item3

TRÄDGÅRDSLIV

hemsidahuvud1a1

© Trädgårdsliv trädgårdstidning trädgård

PRENUMERERA

item4a